Puszka nie pachniala jakos odpychajaco ale grip oryginal juz owszem![]()
Puszka nie pachniala jakos odpychajaco ale grip oryginal juz owszem![]()
Ale to tylko zamienniki pachną gorzej? Pytam, bo chwilowo brakuje mi czasu na obwąchiwanie gratów...ale jakby ktoś mógł...
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Najwyrazniej karton zatrzymuje oparyOryginal gripa tez niefajnie pachnie na poczatku, ale za to fajnie sie go uzywa
Popelnilem nawet krotka recke
![]()
Może tak być![]()
@ jeju
Ponieważ przesiadłem się z Nikona, wielokrotnie powtarzałem, że zarówno 5d2 jak i 5d3 niedoświetla. Oczywiście tu na forum, mało kto się zgodził, wręcz zarzucano mi "nieprawidłowe testowanie itp", choć sprawa jest prosta. W serwisie oczywiście stwierdzili, że jest dobrze.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Sprecyzuj co znaczy "nie doświetla".
a) Pomiar punktowy na białą/szarą kartę daje ci "pik" po lewej stronie histogramu?
czy też
b) pomiar matrycowy daje obrazek, który wydaje się być niedoświetlony?
Jeśli to przypadek b, to tak po prostu jest i ma to (moim skromnym zdaniem) na celu zminimalizować ryzyko przepalenia. Nie od dziś wiadomo, że łatwiej wyciągnąć szczegóły z cienia (nawet w Canonie) niż ratować ze świateł.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Jak to? Oczywiście chodzi o pomiar na szerej, biełej itp karcie, peak ląduje po lewej. Druga opcja to żaden pomiar. A apropos wyciągania szczegółów z cienia to akurat jeżeli chodzi o 5d2 czy 5d3, mówiąc delikatnie-na tym bym nie polegał. Matryce Canona pod tym względem są daleko za konkurencją. I jak już wspomniałem dawno, biorąc pod uwagę specyfikę matryc naszej marki, kto jak kto ale akurat Canona powinien wyjątkowo zadbać o to by aparat NIE niedoświetlał. Zresztą nie ma co wracać do rozmowy.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8