Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Bardzo też ciekaw jestem, która to była opcja w 5d2 z ciekawości?
    Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.

Trochę mnie to dziwi przyznam z jednej prostej przyczyny-w 5tce (z wyjątkiem trybu matrycowego) każdy pomiar światła działa w centrum. Czyli ostrość masz np na krawędzi kadru a pomiar blokujesz w centrum...hmmm...trochę mało przydatne. Świetna opcja i tak zawsze robiłem w Nikonie tylko jest jedno ale-tam pomiar działa w połączeniu z punktem ostrości.
    Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

epicure;1082928]Nie wiem, chyba zawsze tak miałem. C.FnIV 1 mam ustawione na 1 (Pomiar + AF start/AF stop), ale na 0 i 4 spust migawki też działa w ten sposób. W ogóle nigdzie nie znalazłem możliwości ustawienia, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy blokowała się ostrość, ale nie ekspozycja.Korzystam tylko z pomiaru matrycowego.
    Acha...na matrycowym...to o czym my mówimy... No to na matrycowym będzie Ci się blokować i ostrość i ekspozycja na domyślnych ustawieniach. Ostrość domyślnie blokuje się podczas przyciśnięcia spustu do połowy (jeżeli nie masz włączonego servo! lub AI focus) Przełącz na matrycowy i jesteś w domu. Innej opcji wg mnie nie ma.

Jak chcesz żeby blokowała się ostrość a nie ekspozycja to zmień pomiar na inny niż matrycowy. Tyle.

Reasumując, aby mieć swoje ulubione ustawienia to musisz wyłączyć servo, włączyć matrycowy i ustawienia domyślne. Jeżeli się mylę to proszę o korektę.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 07-06-2012 o 21:12
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

Acha...na matrycowym...to o czym my mówimy... No to na matrycowym będzie Ci się blokować i ostrość i ekspozycja na domyślnych ustawieniach.
    I o to mi chodziło.

Jak chcesz żeby blokowała się ostrość a nie ekspozycja to zmień pomiar na inny niż matrycowy. Tyle.
    Mam inną metodę, przy użyciu przycisku AF-ON. Działa nawet przy matrycowym.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

epicure ale przecież tobie chodzi o domyślne ustawienia korpusu

Domyślnie

Co za różnica, czy domyślne, czy niedomyślne? Wujo9999 pytał, czy takie ustawienie jest możliwe w 5DIII, to otrzymał odpowiedź, że nie. A okazuje się, że jest możliwe, a w dodatku jest to ustawienie domyślne. Tak?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co za różnica, czy domyślne, czy niedomyślne? Wujo9999 pytał, czy takie ustawienie jest możliwe w 5DIII, to otrzymał odpowiedź, że nie. A okazuje się, że jest możliwe, a w dodatku jest to ustawienie domyślne. Tak?
    Pewnie, że tak i różnicy nie ma czy domyślne czy nie. Nie ma co dzielić włosa na czworo, ale pytanie było nieprecyzyjne (nie dotyczyło wyłącznie matrycowego). Druga strona medalu jest taka, że "niby można" ale działania tego jest ograniczone do matrycowego. Ja przyznam szczerze, że sam się wiele nauczyłem bo nigdy z matrycowego nie korzystałem i nie wiedziałem, że tak to w Canonie działa...zresztą akurat ten tryb mnie nie przekonuje.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów