Strona 195 z 372 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245295 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 941 do 1 950 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b300 Zobacz posta
    żeby ocenić jakość matrycy, trzeba zniwelować defekty obiektywów, wiec się je przymyka. robisz to samo zdjęcie 5d2 i 5d3 z takimi samymi parametrami, wrzucasz na dwa monitory i porównujesz. wtedy widzisz jak wygląda ostrość, kolory, czy jest banding itd itp... proste. i tak się właśnie porównuje zdjęcia (w tym przypadku matrycę) wg mnie
    Do oceny koloru i bandingu nie trzeba przymykać obiektywu. Trzeba, jeśli ocenia się rozdzielczość matrycy, ale ta jest taka sama, jak w 5DII. Nadal nie wiem, co takiego pozwoliło jest w przysłonie f/5,6, że 5DIII tak rozwinął na niej skrzydła, czego 5DII nie mógł osiągnąć.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nadal nie wiem, co takiego pozwoliło jest w przysłonie f/5,6, że 5DIII tak rozwinął na niej skrzydła, czego 5DII nie mógł osiągnąć.
    Wraz z przymykaniem przysłony niweluje się błędy optyczne obiektywu
    niestety rośnie także efekt dyfrakcji. Kompromis pomiędzy tymi problemami znajduje się właśnie w okolicy wartości 5,6 (dla gorszych obiektywów może to być około 8.0, a dla bardzo dobrych stałek ok 4.0) i wtedy możemy najlepiej obserwować różnice w matrycach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Powtarzacie to co już ustaliliśmy, chodzi mi natomiast o to, że gołym okiem (moim zdaniem) nie da się tych różnic dostrzec z tych puszek

Wyższe ISO - tutaj się zgadzam, ale chyba nikt nie będzie testował wyższego ISO na f5.6 bo to się wzajemnie wyklucza w realnym robieniu zdjęć Jak jest ciemno to raczej nie używam nic poza 1.4-2.8 bez statywu.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 04-06-2012 o 12:05
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Wraz z przymykaniem przysłony niweluje się błędy optyczne obiektywu
    niestety rośnie także efekt dyfrakcji. Kompromis pomiędzy tymi problemami znajduje się właśnie w okolicy wartości 5,6 (dla gorszych obiektywów może to być około 8.0, a dla bardzo dobrych stałek ok 4.0) i wtedy możemy najlepiej obserwować różnice w matrycach.
    I jakich to różnic w matrycach dopatrzono się w tym przypadku na przysłonie f/5,6. Proszę o podanie tych różnic, których nie dałoby się zauważyć na innych przysłonach.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Witam wszystkich.

Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.

Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.

Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.

Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.

Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .

Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
    Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 04-06-2012 o 16:08

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanon500 Zobacz posta
    Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.

Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.
    Klasyk. Przy srawach/mrawach z 5D MkII też tak było - na początku. Po paru aktualizacjach ACR się poprawi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    Po 2 tygodniach zabawy mk III ... jak dla mnie puszka jest rewelacyjna ... z 85L i 35L domknietch do 5,6 obrazek bajka na pewno lepszy niz z mk II, ergonomicznie bardzo fajnie dopasowany jedyne Co mnie wnerwia to paskudny dzwiek lustra i migawki no ale bedzie się trzeba do tego przyzwyczaic ... pozatym troche mnie dziwą opine ludzi którzy puchy w ręce nie mieli a ...
    Fakt troche metaliczny? dźwięk. Nic nie poradzimy.

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Klasyk. Przy srawach/mrawach z 5D MkII też tak było - na początku. Po paru aktualizacjach ACR się poprawi.
    w ACR 7.1 nie mam żadnych zafarbów na wszystkich RAW`ach ...
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez many74 Zobacz posta
    Witam jesli ma ktokowliek mozliwosc zakupienia na zachodzie jakiejs wiekszej ilosci dla kilku ludzi z forum, to ja do takiej zorganizowanej akcji chetnie sie przylacze. Czekam na odpowiedz.
    Też bym się dołączył.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    w ACR 7.1 nie mam żadnych zafarbów na wszystkich RAW`ach ...
    To dziwne... używam najnowszego lightrooma, a teraz sprawdzałem najnowszy DPP od Canona i pliki są zielonkawe w jednym i drugim sofcie - mRAWy zielone, pełne RAWy idealnie czyste - chodzi głównie o cienie i jest to niezależne od oświetlenia i iso.

Mam też puszke z nanowszej serii - bez wady LCD z oryginalnie wgranym nowym softem. A wiadomo że mRAWy są przeliczane przez soft. jeśli DPP Canona i Lightroom dają identyczny zielony zafarb w cieniach przy mRAWach to soft w Body jeszcze leży. Nie wydaje mi się aby to mógł być problem mojego egemplarza

W późniejszym czasie moge zrobić przykładowe zdjęcia i wrzucic na serwer. Jeśli ktoś posiada mkIII to może sprawdzić, bo według mnie to duży problem, a korekty na stałe nie da sie wprowadzić.
    Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 04-06-2012 o 16:47

Strona 195 z 372 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245295 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów