nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Wraz z przymykaniem przysłony niweluje się błędy optyczne obiektywu
niestety rośnie także efekt dyfrakcji. Kompromis pomiędzy tymi problemami znajduje się właśnie w okolicy wartości 5,6 (dla gorszych obiektywów może to być około 8.0, a dla bardzo dobrych stałek ok 4.0) i wtedy możemy najlepiej obserwować różnice w matrycach.
Powtarzacie to co już ustaliliśmy, chodzi mi natomiast o to, że gołym okiem (moim zdaniem) nie da się tych różnic dostrzec z tych puszek
Wyższe ISO - tutaj się zgadzam, ale chyba nikt nie będzie testował wyższego ISO na f5.6 bo to się wzajemnie wyklucza w realnym robieniu zdjęćJak jest ciemno to raczej nie używam nic poza 1.4-2.8 bez statywu.
Ostatnio edytowane przez myslidar ; 04-06-2012 o 12:05
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Witam wszystkich.
Mam konkretne pytanie odnośnie 5d III - prześledziłem całe forum i nie znalazłem info na temat problemu z plikami i ich zafarbem. Widziałem że co niektórzy zwrócili uwagę na to że występuje zafarb w rogach itp ale to nie to.
Przy ustawieniu mRAW pliki są zielone... w Lightroomie 4.1 lub RC kanał zielony koryguje przesuwając o 1.2 - 2.0 stopnia w cieniach. i powiedzmy że jest ok. Ale każda próba wyciągnięcia cieni, rozjaśnienia plików uwydatnia zieleń. Próba skorygowania dużej wintey niestety zwiększa tylko zieleń w rogach - analogicznie do poziomu korekcji / rozjaśnienia.
Przy pełnych RAW'ach nie ma tego zjawiska pliki są idealnie czyste.
Nie wiem czy to wina lightrooma, czy wina niedopracowanego softu w 5d III ? zaraz pościągam traile innych softów, oraz canonowego.
Widziałem przykład Cichego (w postach gdzieś z początku) porównanie dwóch plików z 5DII i 5DIII - ze wskazaniem że w nowej puszce są zielenie na sukni - pliki jak pisał były robione w mRAW .
Czy ktoś z użytkowników to zauważył? sprawdzał różne softy itp??
Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 04-06-2012 o 16:08
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
To dziwne... używam najnowszego lightrooma, a teraz sprawdzałem najnowszy DPP od Canona i pliki są zielonkawe w jednym i drugim sofcie - mRAWy zielone, pełne RAWy idealnie czyste - chodzi głównie o cienie i jest to niezależne od oświetlenia i iso.
Mam też puszke z nanowszej serii - bez wady LCD z oryginalnie wgranym nowym softem. A wiadomo że mRAWy są przeliczane przez soft. jeśli DPP Canona i Lightroom dają identyczny zielony zafarb w cieniach przy mRAWach to soft w Body jeszcze leży. Nie wydaje mi się aby to mógł być problem mojego egemplarza
W późniejszym czasie moge zrobić przykładowe zdjęcia i wrzucic na serwer. Jeśli ktoś posiada mkIII to może sprawdzić, bo według mnie to duży problem, a korekty na stałe nie da sie wprowadzić.
Ostatnio edytowane przez kanon500 ; 04-06-2012 o 16:47