Bo w Polsce jedynie ABFOTO dostało wyłączność na sprzedaż D800 z oficjalnej dystrybucji, więc dyktują ceny. Inni sprzedawcy nawet nie mają skąd zamówić towaru, co najwyżej sprowadzać z dystrybucji zagranicznych.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Używa ktoś karty z UDMA 7 może? Podobno bufor zapycha się dopiero po 18 zdjęciach seryjnych przy formacie RAW z tą kartą (normalnie po 13)?
Taka z instrukcji - 128MB kosztuje ponad 3 tyś
Ciekawe czy będzie jakiś update firmware, który poprawi widoczność punktu AF, bo na czarnym tle ciężko go zobaczyć..
Jak komponujecie kadr to macie włączony w wizjerze tylko aktywny punkt czy wszystkie?
Ciekawe po co jest opcja niewidocznego punktu AF - tak że mamy czysty wizjer hmmm
No to niezle! Ja mam transcenda 400x i chyba zapcha sie szybciej :/
Karty sd tez uzywasz? Musze cos dokupic w miare szybkiego tak ze 32 GB do pary z CF.
Jak tylko CF? Przecież po to jest slot żeby go wykorzystać
Backup danych czasem się przydaje poza tym. Nie wspominając już o podwójnej ilości miejsca. Szkoda tylko, że nie ma obsługi szybszych kart. Trzeba w takim razie kupić najszybszą z możliwych SD i tyle.
Na karcie CF Pretec 16GB 233x mam 14 zdjęć w trybie szybkiej serii, a na SDHC Sandiska 32GB 45MB/s Class 10 Robi 13 zdjęć do zapchania się buforu więc można spokojnie nawet na samej SD jechać.
...mowa oczywiście o rawach.
Ostatnio edytowane przez luc_october ; 02-06-2012 o 10:31
Mam sandiska 45MB/s, zazwyczaj jpg leci na SD a raw na CF.
Serie mozna na wolniejszym CF zrobic podobna (te kilkanascie zdjec w raw) ale potem robi sie bula i nie da sie zdjecia zrobic albo robi ale z duza zwloka a przy szybkim, markowym CF strzela sie dalej zdjecia pojedyncze ale bez zwloki.
Np miedzy sandiskiem chyba 45MB/s a Lexarem 90MB/s jest widoczna roznica wlasnie po zapchaniu bufora.
Sprawdzę sobie dokładnie tą moją kartę CF 400x i dokupię w takim razie tego sandiska co wy macie.
Strasznie podoba mi się ustawienie minimalnego czasu naświetlania przy auto iso. Tylko czasami potrzebna jest większa szybkość niż ustawienie 1/250 ale wtedy dajemy jakiś wysoki dolny limit w auto iso i jest szybko!
Często korzystacie z tego?
Mam wrażenie, że z tym body można bardziej skupić się na kompozycji i kadrach niż na aspektach technicznych :grin: