Strona 190 z 372 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200240290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 891 do 1 900 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    ??? One shot HDR gdzie przy ruchomych obiektach inaczej sie nie da (wysokie trawy na wietrze, woda, ludzie).

Zawsze niebieskie niebo (juz widze w reporterce te filtry polowkowe z opcja automask highlight zakladane na lensy w 5dIII )
    Nie lubię HDR, chodziło mi raczej o lenistwo polegające na niechęci do używania filtrów połówkowych.

A po cholere iso3200 .. Dla D800 wystarczy wtedy iso400(-3EV) i po korekcie bedzie bez bandingu i zapasem 5 - 6 EV w swiatlach i szumem na podobnym poziomie. Taka sama sztuka raczej dobrze nie sknoczy sie dla 5dIII.
    Jesteś pewien, że tam gdzie do prawidłowego naświetlenia klatki (ale bez przejaranych świateł) z sensownym czasem potrzebuję iso 3200 - w tych samych warunkach D800 wystarczy iso 400?
    Te 3 działki potrzebne mi do wyciągania szczegółów z cieni. Przy twojej metodzie musiałbym z D800 ciągnąć o 6 EV.

PS. Pomijam fakt co i ile kosztuje i jaka pucha komu pasuje ale pisanie o tym ze 5DIII ma git sensor i lepszego nie trzeba powoduje natychmiastowy opad rak.. Jakbym slyszał "Po co komu wiecej jak ISO400"..
    Ja niczego takiego nie pisałem. Napisałem za to, że tam gdzie mnie przydałby się wysoki DR D800 przewagi nad nową piątką nie ma.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Ale robicie jeszcze czasem jakieś zdjęcia, czy przy dzisiejszym poziomie technologii to już niemożliwe?
    Ogólnie rzecz biorąc ciężko jest . Albo nie da się robić seryjnych i za duże pliki - czyli z reportażu nici (D800) albo nie da się wyciągnąć 5EV z cieni i z krajobrazu lub ślubu kupa (5D) po prostu nie ma czym robić zdjęć .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Na szczęście jeszcze niektórzy jakoś dają radę robić zdjęcia ściany z cegieł i tablic testowych...

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Cały czas sądziłem, że wątek ten jest o 5DmkIII w praktyce a w praktyce wychodzi na to, że jest to wątek o wyższości D800 nad 5DmkIII. Co się dzieje?
    Wain napisał:
    A po cholere iso3200 .. Dla D800 wystarczy wtedy iso400(-3EV) i po korekcie bedzie bez bandingu i zapasem 5 - 6 EV w swiatlach i szumem na podobnym poziomie. Taka sama sztuka raczej dobrze nie sknoczy sie dla 5dIII.
    Po co ten Nikon biedzi się nad stosowaniem wysokich ISO w swoich puszkach?
    Przecież to jest gotowa recepta na puszkę ideał. Wystarczy jedno dedykowane ISO plus korekta ekspozycji +,- 20EV i wystarczy.Resztę " przecież da się wyciągnać". Pełne panowanie nad szumami i całą resztą cyfrowych nieszczęść! Tylko ciekawe co wyjdzie z takiej puszki gdy zastosowanie wysokiego ISO będzie koniecznościa? Nie bez powodu Nikon, przy prezentacjach D800, unika jak ognia zaszeregowania tej puszki do celów reporterskich, sportowych i ptasich. Jest po prostu dużo słabszy w tych zastosowaniach.
    I jakby na to nie patrzeć to każda z tych puszek ma swoje ograniczenia. I tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie lubię HDR, chodziło mi raczej o lenistwo polegające na niechęci do używania filtrów połówkowych.
    Równie dobrze można powiedzieć, że używanie szarych połówek również wynika z lenistwa, bo ludziom nie chce się posiedzieć nad zdjęciami przy kompie i posklejać hdry A tak całkiem serio, to hdry można lubić lub nie (z pewnością każdy z nas widział już mnóstwo zdjęć, o których nawet nie pomyślał, że są hdrami, bo wyglądały bardzo naturalnie), ale szarej połówki ciężko się używa w mieście czy w architekturze.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał Awatar Docsbo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta
    Cały czas sądziłem, że wątek ten jest o 5DmkIII w praktyce a w praktyce wychodzi na to, że jest to wątek o wyższości D800 nad 5DmkIII. Co się dzieje?
    No nic... ja dzis dostałem MkIII i niestety pozbywam się starej puszki - kwestia ceny jednak dość zaporowej.

Warto ? Nie warto ? Jednak FF to jest to - szczególnie że ma celny AF...

ale jednak:

Coś już napisał

Domyślnie

wszyscy narzekają, a nikt nie wspomni że 5d3 jest w USA droższy o 500$ od D800 a u nas cena ta sama za obydwa
    żart or what :rolleyes:
    ktoś tu robi na polskich nikoniarzach grube sianko (i na europejskich)
    Ostatnio edytowane przez adrenag ; 01-06-2012 o 20:42

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1glider Zobacz posta

Kto uważnie przeczytał recenzje obu aparatów, ten wie, że raczej nie może w tym przypadku być mowy o wyższości, bo po prostu oba mają poważne zalety, ale i pewne wady.
    Reporterzy i fotografowie sportowi raczej wybiorą 5D3, a pejzażyści i spece od portretów pewno kupią D800.
    Oczywiście, jeśli mogą swobodnie wybierać i wcześniej nie zainwestowali majątku w jeden z systemów.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Moim zdaniem 5d3 nie jest drogi bo przecież d800 kosztuje podobnie. Jedynie problem tkwi w naszych zarobkach w Polsce :-)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz2704 Zobacz posta
    Moim zdaniem 5d3 nie jest drogi bo przecież d800 kosztuje podobnie. Jedynie problem tkwi w naszych zarobkach w Polsce :-)
    I otóż toooo cała przykra prawda

Strona 190 z 372 PierwszyPierwszy ... 90140180188189190191192200240290 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów