Nie wiem-oczywiste. Numery w totka w kwestia losowości. Ale biorąc pod uwagę tendencję jeżeli chodzi o budowanie i parametry matryc w obu "obozach" oraz prawdopodobieństwo, skłaniam się ku takiej teorii. Nie sądzę żeby d600 był gorszy w kwestii DR i ciągnięcia RAW od np. D300(s) na niskim ISO. A tam jest lepiej w tych kwestiach od 5d3. Rozdzielczość według plotek ma być większa. Obserwując ostatnie poczynania Nikona, nie sądzę żeby 24 px przyczyniły się do pogorszenia parametrów-wręcz przeciwnie. Historia mówi sama za siebie. Jeżeli chodzi o Canona to od lat nie mamy zmian. Nikon walczy i wprowadza innowacje, Canon odświeża i robi face-lifting modeli. Nie oznacza to oczywiście, że 5d3 jest zły. Wszystko jest względne. Nie jestem z tych , którzy jak kupią to chwalą za wszelką cenę. Staram się być obiektywny.Jestem zdania, że 5d3 to bardzo dobry korpus, nie podniecam się natomiast AF, który tylko względnie jest rewelacją dla posiadaczy Canona, przywykłem natomiast do takiego działania AF posiadając wcześniej korpusy konkurencji. Czy AF obiektywnie jest dobry-oczywiście. Reasumując 5d3 to bardzo dobry korpus, ale nie warty, w mojej subiektywnej ocenie, swojej ceny. Czy da się nim zrobić rewelacyjne zdjęcia-na pewno. Pytanie natomiast dotyczyło budowy systemu od początku - i tu gdybym nie posiadał szkieł, prawdopodobnie zasiliłbym konto Nikona. Jedyne czego by mi zabrakło to wizji kupna 50 1.2 oraz 85 1.2, których póki co nie posiadam. Subiektywna opinia. Aparat to "tylko" i "aż" narzędzie.zaix.. serio? juz wiesz ze Nikon D600 bedzie lepszy jakosciowo niz 5D3? pozycz ta szklana kule, sprawdze numery w totka