Strona 178 z 372 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 771 do 1 780 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    Zas tak daleko do Zywca ni ma
    Zaś tam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    pomiar światła to podstawowa funcja a nie bajer więc nie sądzę żeby w jedynkach odbiegało to od 5tek. Myślę, że skoro pomiar w 5d2, 5d3 jest zbieżny i różni się od innych marek o 1ev to i w serii jeden pewnie jest podobnie. Nie mówię tu o nowinkach technicznych tylko skalibrowanym wzorcu.
    Ok... no ale skoro jest tak źle - to trza się przesiąść na nikona ....
    A tak na zupełnie poważnie - już to pisałem - aparat to URZĄDZENIE a fotografik to operator tego urządzenia. Ergo - jak poznasz wady i zalety urządzenia - to będziesz wykorzystywał jego potencjał. Z tego co wiem, to ani nikon, ani pentax, ani pozostała konkurencja wad pozbawione nie są.
    Ostatnio edytowane przez Bernard ; 22-05-2012 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Początki nałogu

Domyślnie

nie to twierdzę...zastanawia mnie tylko dlaczego w Canonie tak jest i dlaczego nikt do tej pory tego nie zmienił.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

nie to twierdzę...zastanawia mnie tylko dlaczego w Canonie tak jest i dlaczego nikt do tej pory tego nie zmienił.
    Może inżynierowie dostrzegają w tym jakieś plusy... A może dostrzegali kiedyś a teraz jadą na tym co było...
    Jednak pamiętać należy o jednej rzeczy - jak jest za ciemno - to się po obróbce da rozjaśnić, jak jest przepał to i Salomon nie poradzi. Jak to mówią, łatwiej kijka obcienkować niż go później pogrubasić. Więc ja np - wolę dopalić lampą żeby wydobyć szczegóły z cieni i mieć błękitne niebo - niż mieć perfekcyjnie oświetloną twarz i za nią wielką wyżartą białą plamę.

I jeszcze jedno... Ostatnie 5 lat pracowałem na canonie 40d. Wiele razy przymierzałem się do kupna czegoś nowego, testowałem sprawdzałem w studio szczegółowość obrazka itd... W międzyczasie powstawały billboardy, reklamy i większość z 40-tki. Dopiero 5d mk3 mnie przekonał do upgrade'u sprzętu.

I po kilku dniach - zakochałem się w tym aparacie...

A miałem w studio i 5d mk1 i 5dmk2 i 50d, i bawiłem się 7d, i kilkoma nikonami i minoltą 900. I dopiero ten aparat skusił mnie do wydania pieniędzy. I śmiem twierdzić - że nie przepłaciłem ani złotówki...
    Bo mam spokój na następne 5-6 lat i mogę się zająć tym co lubię - robieniem zdjęć a nie zastanawianiem się nad szumami i bandingiem (to pojęcie poznałem na tym forum).
    Reasumując:
    Jak macie kasę - kupujcie - bo warto
    Jak nie macie - to róbcie tym co macie - bo 10 mpx starcza tak naprawde do wszystkiego - byle umieć je należycie wykorzystać. A jak ktoś nie wierzy - mogę pokazać cropy z mojej 40
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pomiar światła to podstawowa funcja a nie bajer więc nie sądzę żeby w jedynkach odbiegało to od 5tek. Myślę, że skoro pomiar w 5d2, 5d3 jest zbieżny i różni się od innych marek o 1ev to i w serii jeden pewnie jest podobnie.
    Odnoszę wrażenie, że ty cały czas narzekasz na pomiar matrycowy, czyli w zasadzie automat działający wg określonego algorytmu i właśnie ten algorytm ci z pewnych względów nie pasuje. A skoro ci nie pasuje, to użyj innego, mniej "inteligentnego" pomiaru światła.

Sry ale wg mnie totalna bzdura. Gdyby tak było to ta ich biała kartka zwracała by histogram w centrum a nie przesunięty solidnie w lewo.
    Wprawdzie nie mam nowej piątki tylko stareńką 40D (wcześniej 30D), ale nie sądzę by były jakieś różnice w tym temacie pomiędzy tymi korpusami. U mnie pomiar punktowy białej kartki (czy jakiejkolwiek innej właściwie) daje histogram z pikiem na środku - działa więc prawidłowo.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Odnoszę wrażenie, że ty cały czas narzekasz na pomiar matrycowy, czyli w zasadzie automat działający wg określonego algorytmu i właśnie ten algorytm ci z pewnych względów nie pasuje. A skoro ci nie pasuje, to użyj innego, mniej "inteligentnego" pomiaru światła.
    Właśnie rzecz w tym, że matrycowego nigdy nie używam, wyłącznie punkt, szerszy punkt i ważony.

Wprawdzie nie mam nowej piątki tylko stareńką 40D (wcześniej 30D), ale nie sądzę by były jakieś różnice w tym temacie pomiędzy tymi korpusami. U mnie pomiar punktowy białej kartki (czy jakiejkolwiek innej właściwie) daje histogram z pikiem na środku - działa więc prawidłowo.
    Widzisz...ja miałem 5d2, obecnie 5d3 i różnica jest bo pika w środku nie mam i nie miałem
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-05-2012 o 20:33

Domyślnie

Właśnie rzecz w tym, że matrycowego nigdy nie używam, wyłącznie punkt, szerszy punkt i ważony.

Widzisz...ja miałem 5d2, obecnie 5d3 i różnica jest bo pika w środku nie mam i nie miałem
    A u mnie jest
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Początki nałogu

Domyślnie

Bernard serio??? ...na jakim obiektywie sprawdzałeś spytam z ciekawości? Chyba z niedowierzania przejadę się do Żywca
    Choć przyznam, że sprawdzając 5d3 ten peak czasem się pojawia tam gdzie powinien, dziwne bo zależy to od rzeczy, od których generalnie nie powinno zależeć. Jednolita scena powinna być zawsze sprowadzona do tej standardowej szarości.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-05-2012 o 23:58

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od kilkunastu stron dyskusja jest o tym, ze pomiar nie doswietla i wylazi banding. Serio? Banding przy podniesieniu ekspozycji o 2/3EV? Poza tym wez no wprowadz na stale korekcje 2/3EV w korpusie i traktuj to jako bazę do pomiarów ... problem zniknie, zobaczysz .. A jak nie dasz rady z tym zyc no to chyba trzeba sie rozstac z tym sprzetem :P

Domyślnie

Nie wiem, co chodzi z tym niedoświetlaniem. W 5DII nigdy nie zauważyłem takiej tendencji.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Przy 2/3 i lekkim fill lighcie banding nie wychodzi, choć... i nie w tym rzecz, ja czasem lubię sobie trochę pokombinować z obrazkiem powiedzmy mocniej. Inna sprawa to HDR z jednego obrazka lub ratowanie ciemnego zdjęcia.

Strona 178 z 372 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów