czyli w zasadzie można powiedzieć jedno-silent mode w trybie ciągłym wyzwalania migawki może powodować szybsze zużycie. Pytanie czy szybsze względem trybu ciągłego bez silent mode.
czyli w zasadzie można powiedzieć jedno-silent mode w trybie ciągłym wyzwalania migawki może powodować szybsze zużycie. Pytanie czy szybsze względem trybu ciągłego bez silent mode.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Przecież niikt tego nie napisał
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nikt nie napisał że tryb cichy wpływa na szybsze zużycie migawki.
Osobiście uważam, że jest akurat odwrotnie. Elementy ruchome z mniejszą siłą uderzają w "stopery" i tym samym wydawany dźwięk jest cichszy mniej też wyrabiają się poszczególne elementy.
W trybie seryjnym trwa to dłużej bo elementy migawki/lustra wolniej się poruszają. Stąd też informacja o opóźnieniach.
Ostatnio edytowane przez Grzery ; 22-05-2012 o 10:45 Powód: Automerged Doublepost
5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.
.. w trybie zdjęć pojedynczych![]()
wracając do tematu autoiso, to z pomiarem światła "centralnie ważony" nie zauważyłem niedoświetleń, czy przepaleń, tak jak to miało miejsce w przypadku punktowego. Jednym słowem działa rzeczywiście lepiej. I chyba nawet nie forsuje już czułości tak w górę.
I mi auto ISO spłatało kilka razy figla w scenie z silnym źródłem światła na pomiarze matrycowym. Muszę sprawdzić z centralnie ważonym.
Jezeli cichy tryb migawki nie ma wplywu na zużycie to dla czego jest w opcji a nie jako podstawa ?
2x wolniejsza seria i shutter lag większy, ale ciężko powiedzieć ile ms.