Strona 169 z 372 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219269 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 681 do 1 690 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz2704 Zobacz posta
    Mi się wydaje, że w 1 powinien być lepszy i sam nie wiedziałbym co wybrać.
    A chodzi tylko o AF? Dla mnie podstawa to 24/1.4 gdzie na 1dIV bedzie to 32mm - ciasno, 85mm zamienia sie w 110 - ciasno ale da sie wymienic na 50mm jakkolwiek nie jest to ani 85L(bokeh) ani 85USM(speeeeed).
    14mm zamnienia sie w takie sobie 18mm..

Dla mnie za duzo strat ..

Wg mnie nalezy popatrzec przez pryzmat roboty ktora sie wykonuje i poogladac jakie ogniskowe najczesciej sa wybierane i czy sa odpowiedniki na 1dIV.

1d do telasow moze byc fajny ale jak ma byc jasno i szeroko to zaczyna sie klopot ..

^IMHO..

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    A chodzi tylko o AF? Dla mnie podstawa to 24/1.4 gdzie na 1dIV bedzie to 32mm - ciasno, 85mm zamienia sie w 110 - ciasno ale da sie wymienic na 50mm jakkolwiek nie jest to ani 85L(bokeh) ani 85USM(speeeeed).
    14mm zamnienia sie w takie sobie 18mm..

Dla mnie za duzo strat ..

Wg mnie nalezy popatrzec przez pryzmat roboty ktora sie wykonuje i poogladac jakie ogniskowe najczesciej sa wybierane i czy sa odpowiedniki na 1dIV.

1d do telasow moze byc fajny ale jak ma byc jasno i szeroko to zaczyna sie klopot ..

^IMHO..
    Ale to odpowiedź do kolegi DARNOK powinna być " No to teraz jest dosc spory dylemat 1d IV czy 5d mkIII + Grip zwłaszcza że cena wyjdzie bardzo podobna, czy ktoś już porównywał AF tych dwóch puszek ? " Ja tylko napisałem, że chyba będzie lepszy af a reszta to indywidualna sprawa tak jak piszesz.

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    No to teraz jest dosc spory dylemat 1d IV czy 5d mkIII + Grip zwłaszcza że cena wyjdzie bardzo podobna, czy ktoś już porównywał AF tych dwóch puszek ?
    Witam.
    Osobiscie nie, ale polecam wywiad z Chuckiem Westfallem czyli gościem z canon USA:

1/ The overall AF system speed of the EOS-1D X including lens drive is superior to that of the EOS-1D Mark IV on a lens for lens basis. The overall AF detection speed of the EOS 5D Mark III is superior to the AF detection speed of the EOS-1D Mark IV.

2/ The level of AF precision for 5 of the central area AF points on the 61-point sensor (i.e., the dual X-shaped cross-type points) is superior to the level of precision for any of the AF points on the 1D Mark IV.

3/ 21 cross-type AF points in the central area of the 61-point sensor are functional with maximum apertures as small as f/5.6; None (zero) of the cross-type points on the EOS-1D Mark IV are functional as cross-type sensors at maximum apertures smaller than f/4.

4/ The 61-point AF sensor has twice the low light sensitivity as the 1D Mark IV’s 45-point AF sensor (EV -2 vs. EV -1).

5/ The 61-point AF system supports AI Servo III, which is superior in subject tracking stability and consistency compared to AI Servo II found on the EOS-1D Mark IV.

Czyli jednak piątka
    Pozdrawiam
    Michał
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ech zapomniałem wstawić link co niniejszym czynię
    http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/
    Michał
    Ostatnio edytowane przez MIT ; 15-05-2012 o 19:56 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moja praktyka (a nadmienię tylko że posiadam obecnie obydwie puszki) pokazuje że na wymienionych szkłach:

1. 85L
    2. 70-200 f/4
    3. 100L

1D4 szybciej ostrzy i ma bardziej celne Servo. Z drugiej strony na:

1. 24L
    2. 35L
    3. 16-35L

5D3 jest celniejsze w trybie One Shot, a brak cropa 1.3 wychodzi na plus przy szerokich kadrach.

Podsumowując, do szerokich i standardów 5D3, do tele 1D4. Nie bez znaczenia jest szybsze kręcenie szkłami przez serię 1D. Ciężko mi sugerować jakikolwiek wybór, zapewne większość fotografów wybierze 5D3.

Tak czy inaczej czekamy na 1Dx
    Ostatnio edytowane przez KrzysiekT ; 15-05-2012 o 21:36
    Pozdrawiam, Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    gdzie na 1dIV
    O kurcze, wyraźnie widać, że nie jestem na bieżąco. Myślałem, że 1D4 to już model archiwalny i kolega miał na myśli FF w Iksie. W takim wypadku - 1D4 - brałbym 5D3, wyjątkiem byłaby sytuacja kiedy podstawowym dochodem byłby ten ze sport-foto. Przepraszam.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bernard Zobacz posta
    ... Dlaczego? Dlatego, że jak fotografuje dla klienta - to naturalnym jest, że klient chce mieć - płacąc za usługę - jak największą pewność poprawnych zdjęć w jak największej liczbie przypadków...
    Nie klient. Taką pewność chce mieć fotograf pracujący dla klienta. Klient dostaej dobre klatki i nie wie (nie obchodzi go to) ile jest odpadu.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    . puszczac teksty [I]slajd mial 4,5 EV i sie dawalo,
    Ale to o slajdzie to jest powtarzane i to jest nieprawda. Slajd potrafił rejestrować scenę o większej rozpiętości.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Coś już napisał

Domyślnie

A czy zasilanie nie ma wpływu na szybkość działania/reakcji AF? wiadomo że zasilanie w jedynkach (11v) jest inne niż w 5tce (7v)
    mniejszy pobór prądu = mniejsza szybkość działania
    dlatego w jedynkach jest choćby szybsza reakcja na spust migawki - jeżeli ktoś czuje różnicę miedzy 5d2 a 5d3 to tymbardziej odczuje tą różnicę mając 1d(s)
    coś ten chuck bełkocze typowo-marketingowo
    Kolega Krzysiek fajnie podsumował

pewne jest na 100%, że AF w 5d3 działa lepiej w ciemni + sam AF będzie pewniejszy i celniejszy niż poprzednie generacje przynajmniej na tych 5 podwójnie krzyżowych
    Ostatnio edytowane przez adrenag ; 15-05-2012 o 23:55

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrenag Zobacz posta
    A czy zasilanie nie ma wpływu na szybkość działania/reakcji AF? wiadomo że zasilanie w jedynkach (11v) jest inne niż w 5tce (7v)
    Tu chyba nie chodzi o napięcie w Voltach - bo według specyfikacji bagnetu i styków EF - dla silnika ma być 6V a dla elektroniki 5,5V i większe napięcia mogłyby uszkodzić/skrócić żywotność obiektywów.
    Tu chodzi raczej o większą wydajność zasilania. Mniejszy spadek napięcia przy prądożernych silnikach - a pewnie takie są raczej w bardzo dużych teleobiektywach.
    Coś jak w samochodach - akumulatory mają w mniejszym i większym aucie np. to samo 12V ale akumulator o wydajności obliczonej dla małego silnika może mieć problem z odpaleniem większego silnika.

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

dalej po przeczytaniu calego watku wielki dylemat 1DIV czy 5dIII ,
    1dIV wydaje sie idealnym uzupelniem posiadanej juz 5dII zwlaszcza dzieki szybkosci i pancernosci, a robie glownei zdjecia w przedziale iso 1600 -3200 @1.8-2.8, czyli dosc ciemno 5DII na centralnym dosc niezle sie spisywal ale potrzebuje drugie body i teraz co da lepsza jakosc ?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    dalej po przeczytaniu calego watku wielki dylemat 1DIV czy 5dIII ,
    1dIV wydaje sie idealnym uzupelniem posiadanej juz 5dII zwlaszcza dzieki szybkosci i pancernosci, a robie glownei zdjecia w przedziale iso 1600 -3200 @1.8-2.8, czyli dosc ciemno 5DII na centralnym dosc niezle sie spisywal ale potrzebuje drugie body i teraz co da lepsza jakosc ?
    Na Twoim miejscu miałbym raczej dylemat :
    - czy pełna klatka (zalety i wady)
    - czy też crop 1.3 (zalety i wady)
    w drugim (jak rozumiem) body.

Ja się zdecydowałem na noszenie (1 lub 2 w plecaku, 1 na BlackRapid) dwu body z podpiętymi "na stałe" obiektywami które w terenie nie odpinam.
    W obu ustawienia C1, C2, C3 oraz Moje menu są takie same jak to tylko mozliwe.

jp

Strona 169 z 372 PierwszyPierwszy ... 69119159167168169170171179219269 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów