sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
No niby tak, ale ztcmw to otworzy się inaczej, tzn. na silniku 2003/2010, proces/silnik 2012 będzie aktywny tylko? w ACR 6.7+ czyli aktualizacjach po premierze LR4.
Jest to o tyle ważne, że proces 2012 dosłownie wymiata CA ze zdjęć, co w przypadku większości szkieł Canona ma duże znaczenie.
Jeśli napisałem bzdury to proszę o korektę bo osobiście nie używam DNG![]()
the silence is deafening
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Mam pytanie w związku z procesem 2012 w PS CS5.
Przy otwieraniu RAW'a z 5dmkIII, standardowo, zdjęcie otwiera się w procesie 2010 (Bieżący), gdy zmieniam ręcznie proces na 2012 w pierwszej zakładce aktywne są tylko suwaki balansu bieli oraz na dole 3 suwaki związane z przejrzystością. W miejscu pozostałych jest tylko komunikat :"Zaznaczony obraz wykorzustuje format Proces 2012. Aby dostosować ustawienia dokonaj konwersji na format 2012."
Czy to tak pracuje (automatycznie?) czy też ja muszę coś zmienić w ustawieniach PS CS5 aby móc zmieniać parametry ekspozycji, kontrastu itd.?:-?
Ostatnio edytowane przez 1glider ; 11-05-2012 o 21:09
Czy ktoś z was próbował strzelać w Live View przez oprogramowanie Canona? Mi się za każdym razem wiesza i nie mogę wyjść z programu, na korpusie cały czas informacja "busy".
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Noo, ja sprawdzałem. Bezproblemowo działa u mnie na Win7/64 zarówno 5D3 jak i 550D. Wszystko, włącznie z uruchamianiem LV, ostrzeniem, ustawianiem WB, filmowaniem i jakimiś jeszcze ustawieniami aparatu robiłem z poziomu komputera - bez dotykania body. Po prostu łączę aparat z kompem przez usb i włączam go (aparat). Reszta w EOS Utility.
OK. Dzięki. U mnie w końcu też zaczęło działać, nie wiem czego to była kwestia.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Czy w 5dIII jest opcja przełączenia się w tryb Crop ? jak w D800 w DX ?