Strona 150 z 372 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 491 do 1 500 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    brak sprzężenia pomiaru światła z aktywnym polem AF
    A po co Ci to, skoro robisz na manualu?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ponowię zapytanie przez które stwierdzenia?
    Przez tzw. "krytyczne spojrzenie". Internet jest przesiąknięty opiniami osób które nigdy w życiu danego sprzętu nie miały ba nawet nie miały z nim krótkiego kontaktu ale mają owo "krytyczne spojrzenie". I uprawiają radosną twórczość na forach. Ja nie mam nic przeciwko temu jak użytkownicy sprzętu wyrażają doń swoje zastrzeżenia ale zawsze protestuję jak robią to teoretycy, i to jeszcze z pretensjami do innych, że nie są dość obiektywni, bo nie znajdują dziury w całym.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-04-2012 o 23:48
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    A po co Ci to, skoro robisz na manualu?
    To tak jakbyś napisał np. "Po co ci opcja JPG w aparacie skoro robisz w RAW?"

Nie zawsze użyty jest manualny tryb (szczególnie na zewnątrz).

W moim odczuciu właśnie to jest największą wpadką nowej piątki, inna sprawa czy da się z tym żyć - z pewnością da.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Przez tzw. "krytyczne spojrzenie". Internet jest przesiąknięty opiniami osób które nigdy w życiu danego sprzętu nie miały ba nawet nie miały z nim krótkiego kontaktu ale mają owo "krytyczne spojrzenie". I uprawiają radosną twórczość na forach. Ja nie mam nic przeciwko temu jak użytkownicy sprzętu wyrażają doń swoje zastrzeżenia ale zawsze protestuję jak robią to teoretycy, i to jeszcze z pretensjami do innych, że nie są dość obiektywni, bo nie znajdują dziury w całym.
    Skrytykowałeś moje wypowiedzi, kilkakrotnie prosiłem byś poparł to tezami, nie doczekałem się, natomiast wciąż z uporem podważasz moją wiedzę na tematy niezwiązane ściśle z nowym korpusem, ale z technicznymi aspektami fotografii istniejącymi długo przed 5DIII. By udowodnić moją niewiedzę wykaż to, a nie podważasz moje doświadczenie, o którym nie masz bladego pojęcia.

Nie muszę mieć w ręce korpusu by napisać, że wadą jest brak sprzężenia pomiaru z punktem ostrości. Jest to wada obiektywna zniwelowana w serii canonowskich jedynek. Fakt, że konkurencja to oferuje Twoim zdaniem powinien być przemilczany? Dlaczego?

Jeśli mój wywód na temat auto ISO w takim miejscu jak kościół czy sala weselna (szczególnie przy braku sprzężenia pomiar światła - AF) jest niewłaściwy, proszę wykaż to. Ja piszę o tym z doświadczenia, nie z teorii.

Podważasz, wykaż, że jest inaczej. I tyle w temacie.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

W 5DII też tak miałem, ustawiłem stałą jasność.
    Ciekawe, bo u mnie w 5dII jasność zmienia się płynnie. Wystarczy kciukiem czujnik światła zasłonić.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Tez to zauwazylem - czasem ekran przy automatycznej jasnosci jest zbyt ciemny po wyswietleniu sie zdjecia po jego zrobieniu. Trzeba wylaczyc podgladac i raz jeszcze go wlaczyc.
    Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Ciekawe, bo u mnie w 5dII jasność zmienia się płynnie. Wystarczy kciukiem czujnik światła zasłonić.
    U mnie w 5DII było dokładnie jak napisał Czacha, ale odkąd ustawiłem stałą jasność zapomniałem o niedogodności.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Podważasz, wykaż, że jest inaczej. I tyle w temacie.
    Jakbyś nie robił apeli strzelistych do osób które mają tę puszkę (Czacha) o opamiętanie to bym nie protestował.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Panowie opamiętajcie się, nie idźcie tą drogą - automat to tylko złudzenie łatwej pracy, automat nie myśli tylko liczy!!! nawet ten w 5DIII
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jakbyś nie robił apeli strzelistych do osób które mają tę puszkę (Czacha) o opamiętanie to bym nie protestował.
    Naprawdę ten popularny przecież sarkastyczny cytat uraził Cię? Zatem przepraszam za niego. Naturalnie masz prawo uważać inaczej, nie będę wyprowadzał Cię z błędu, ale i tak twierdzę, że aparat nie myśli lecz liczy stąd moja rezerwa do automatyki, nie sądziłem że może być podważana.

Skończmy ten OT bo niczego nie wnosi w dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez dulak ; 01-05-2012 o 01:03

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tyle hałasu bo się ludzie przyzwyczaili do tego, że myśleć nie trzeba, tylko 1 guziczek się naciska i jest zdjęcie

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Tyle hałasu bo się ludzie przyzwyczaili do tego, że myśleć nie trzeba, tylko 1 guziczek się naciska i jest zdjęcie
    Nadmierne myślenie jest niezdrowe :wink:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No bo po co sie przemęczać? Czasy gdy musiałem używać recznego nastawiania ekspozycji i zastanawiać się jaką dać przysłone i czas minęły kilkanaście lat temu i nie widzę sensu utrudniać sobie ponownie życia. Automatyka pomiaru + spot + korekcja ekspozycji to jest to czego potrzeba mi do pracy. Po co rzeźbić w ****** i robić coś na siłę? Na tyle długo fotografuję Canonami aby znać ich zachowanie w róznych sytuacjach.

PS. A moze ostrzyć też trzeba ręcznie?
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 01-05-2012 o 07:25

Strona 150 z 372 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów