Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Słowo przeciw słowu: :wink:

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    ...Po pierwszym ślubie powiem krótko - szału nie ma. Celny owszem jest wzdłuż i wszerz, ale wooolny. Jak ktoś nie miał 1d w ręku albo D700 to dla niego może jest ok, zwłaszcza po dwu poprzednich piątkach. W tańcu nie nadąża nawet z 35L.
    VS

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Jestem po pierwszym weselu z nowa "piątką". (...)
    Podtrzymuje zachwyty nad pracą AF - nawet bez lampy na korpusie (czyli bez wspomagania AF) trafiał bez problemów w warunkach gdzie dla uzyskania 1/125s potrzeba bylo ISO 8000 przy przyslonie 1.8 (czyli tak jakby ciemnawo). A boczne punkty w tancu to cos pieknego .. wszyyyystkie (te krzyzowe) działają bez zająknięcia!
    __________________________________________________ ________

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    (...)A o tym ze Auto ISO jest genialne nie warto wspominac

Nie przejzalem calego materialu wiec nie potrafie sie odniesc do doniesiem, ze na auto ISO niektore klatki maja odjechana w kosmos ekspozycje.(...)

Hm... Czacha czy używałeś już kiedykolwiek Auto ISO? Twoje stwierdzenie wynika z doświadczenia czy zachwytu nad nową puszką?

Mam trochę doświadczenia z Auto ISO i nie jestem w stanie podzielić Twojego entuzjazmu w zastosowaniach ślubnych, zresztą na ten temat pisałem już wcześniej. Zakłamana ekspozycja ZAWSZE będzie miała miejsce gdy w kadrze znajdą się źródła światła bądź obiekty zaciemnione. Adekwatnie do sytuacji aparat obniży Ci ISO z 3200 do 160 bo akurat w kadrze były świece ołtarzowe, na które nie zwróciłeś uwagi czy okno kościelne lub podniesie ISO zamiast 1600 na 12800 z powodu ciemnego obiektu w kadrze, nie wspominam o światłach na sali weselnej. Nie wiem na ile pomiar światła w 5DIII sprzężony jest z aktywnym polem AF, co pozwoliłoby na większą swobodę pracy jednakże znając niegdysiejsze stanowisko Canona na ten temat sprzężenie jest niewielkie - no chyba, że w marku trójce jest inaczej. W Nikonie aktywne pole autofocusa jest mocno sprzężone z pomiarem światła (bodaj już w F90 Nikon to wprowadził) a i tak w takich sytuacjach automat nie jest w stanie zinterpretować zamiarów fotografa. Rozwiązaniem problemu w jakiejś części jest użycie pomiaru punktowego, ale tu Canon w puszce reporterskiej za kilkanaście tysięcy uniemożliwił sprzężenie spota z aktywnym polem AF rezerwując ten "luksus" dla jedynek nie zauważając przy tym, że konkurencja umieszcza ów "luksus" jako standard! Pozostaje jedynie użycie środkowego punktu rezygnując z dobrodziejstwa nowego systemu ustawiania ostrości - i to jest kulawość nowego dobrodziejstwa.

Na koniec pytanie retoryczne - Czy naprawdę powoli zmierzamy do punktu gdy pełnię szczęścia zapewni nam body pozwalające na realizację zleceń komercyjnych w trybie pełnej automatyki pozwalając na pełne skupienie nad kadrem a pracujący na manualnych ustawieniach staną się dinozaurami
    Ostatnio edytowane przez dulak ; 30-04-2012 o 00:26

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów