5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Bardzo dużo papierowych premier. Widać że niesamowicie się zmobilizowali na premierę 5D mkIII, a reszta poszła w odstawkę.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Plebsowi to może się najwyżej przyśnić, że się będzie ślinił.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
W końcu realne porównanie DR z 5d3 i d800
http://www.fredmiranda.com/5DIII-D80...led-tests.html
Wyciąganie z cieni z LR 4.1
zdjęcie testowe, na obydwu puchach robione tym samym obiektywem (zeiss)
a tu już po post processie
5d mark III
D800
Trochę dziwne że autor testu usunął dane Exif. Równie dobrze ISO na obu puszkach mogło być inne to raz, dwa to żeby przy różnej ilości Mpix osiągnąć to samo powiększenie to albo crop z Canona był powiększony więcej niż 1:1, albo po prostu Nikon miał większy zapas.
Zresztą porównywanie w ten sposób tych puch IMHO jest trochę bez sensu. Jak większość bardziej doświadczonych zauważyła, prawie nikt nie robi takiej wielkości odbitek, żeby na nich szum zobaczyć. A dla tych, co potrafią poprawnie klatkę naświetlić banding nie jest problemem tylko abstrakcją
Tak po prostu jest, to fakt że z
matrycy D800 można wiecej wyciągnąć w agresywnym posprocesie i ma wiecej detali. Pytanie tylko - co z tego?
Powiększa więcej aby zrównać powiększenie z Nikonem.
"It's unfair to downsize the D800 36MP file to 22MP in order to compare the advantage of higher resolution. Doing so, would throw away detail from the higher resolution file. Instead, I interpolated the 22MP file to 36MP."
Ale co do ISO to faktycznie podejrzana sprawa
Dla nikoniarzaZ kolei dla canioniarza interpolacja jest dużo bardziej nieuczciwym zabiegiemIt's unfair to downsize the D800 36MP file to 22MP
Zwłaszcza dla mnie bo i tak zawsze robię na sRAWach
Tym sposobem facet udowodnił wszystkim że matryca D800 ma więcej Mpix. Brawo.
Ale tak to jest kiedy testujący zna wynik jeszcze przed przeprowadzeniem testu![]()
Ostatnio edytowane przez kaindox ; 28-04-2012 o 09:40
Faktycznie, zagranie które stawia wiarygodność całego testu pod znakiem zapytania.
Charakterystyczne jest to, że kiedy Nikon miał 12 mpix a Canon 21, to podobne testy zawsze były robione po skalowaniu obrazka z Canona w dół do rozdzielczości Nikona.
Ja wiem jaki byłby wynik uczciwego porównania (dalej niekorzystny dla Canona), ale każdy głupi wie jak wygląda efekt upsamplingu zaszumionego obrazka.
Reasumując - na tym zabiegu Canon stracił znacznie więcej, niż Nikon straciłby po skalowaniu w dół.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it