Ceny nie spadną. Przynajmniej nie przed Euro 2012 i nie przed Londynem.
"A to w mk2 nie można było ?"
Nie wiem? Nie mam mk2
Ceny nie spadną. Przynajmniej nie przed Euro 2012 i nie przed Londynem.
"A to w mk2 nie można było ?"
Nie wiem? Nie mam mk2
...byle ceny nie wzrosłyChciałem kupić i nigdzie nie mają marka trzeciego. Ponoć ma być w przyszłym tygodniu, a u nas to święto za świętem, więc może dopiero po kolejnym weekendzie.
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Pokusiłem się o wyliczenie realnej ceny nowej piątki w oparciu o ceny w Euro AGD. Żeby to zrobić trzeba obliczyć wartość PV (Present Value). I tak: Euro AGD sprzedaje aparat za 13999, który można nabyć w 40 ratach "0%". Jest rzeczą oczywistą, że koszt rat jest już zawarty w cenie. Przyjmując, że średnie RSO oscyluje w okolicach 24%, PV - czyli cena detaliczna do której sklep/bank nalicza odsetki, wynosi 10 042,81 PLN. Oznacza, to że gdyby sklep nie miał oferty ratalnej i sprzedawał body wyłącznie za gotówkę, mógłby wystawić powyższą cenę, która jest tożsama z ceną 13 999 w ujęciu ratalnym. Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
Ostatnio edytowane przez Elmarqo ; 26-04-2012 o 09:57
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Sorrki za OT: jak Wy najszybciej sprawdzacie czy obiektywy dobrze trafiają z nową III.
Wiem, jak to ustawić, jednak po ustawieniu skrajnych wartości nie widziałem róznicy dlatego szukam szybkie sposobu. Dzięki.
pzd
Bez sensu... Jakby obliczać ten sposób inne produkty w EuroAgd to wyszły by jakieś durne ceny. Rzeczywiście najczęściej mają wyższe ceny, ale przy ratach i tak wciskają ubezpieczenie żeby zarobić, bo raty 0% raczej nie istnieją... A ceny na bank nie są wyższe o wartość rat.
Cena jaka jest widać, można wejść na ceneo, skapca, allegro itd. I myślę, że szybko nie spadnie, markIII sprzedaje się nieźle.
Ostatnio edytowane przez Matsunami ; 26-04-2012 o 12:28
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony. Kiedyś była dyskusja po co guzik do WB wyciągnięty na body, przecież i tak się balans potem ustawia na komputerze. Guzik jest właśnie po to, żeby sobie ten balans szybko ustawić i nie mieć przekłamanego histogramu.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.