I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
O 2 EV to raczej oczywiste.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Czy pozostali użytkownicy puszki, mogą przy okazji sprawdzić działanie autoiso w trudnych warunkach oświetleniowych? Chodzi mi to, co ja zaobserwowałem. W niektórych sytuacjach autoiso może chyba bzikować (źle mierzyć oświetlenie), czego efektem jest niedoświetlenie kadru (dobranie zbyt małego iso), lub jego prześwietlenie.
No właśnie. I to niezależnie od czułości.
A niedoświetlenie o 2EV nawet na iso 1600 jest do wyciągnięcia, nawet na cropie.
@qbic2: prawdopodobnie ze względu na słabość digiców montowanych w czasach kiedy ten feature się pojawił. Łatwiej przeanalizować miniaturkę jpeg niż całego rawa.
A teraz, w dobie podwójnych procesorów?... Kod już jest, to po co ruszać?![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony. Kiedyś była dyskusja po co guzik do WB wyciągnięty na body, przecież i tak się balans potem ustawia na komputerze. Guzik jest właśnie po to, żeby sobie ten balans szybko ustawić i nie mieć przekłamanego histogramu.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
Tylko że możesz pokazać histogram bez wymnażania składowych, co daje prawdziwą informację na temat tego ile brakuje do wysycenia kanałów RGB matrycy, co z kolei daje możliwość maksymalnie dokładnego naświetlenia. W tym momencie jest gdybanie i opowiastki o tym że jakaś tam puszka ma "zapas" w światłach o ileś tam EV.
Będąc upartym można stosować filtry wyrównujące nasycenie składowych i w ten sposób podbijać SNR (co potem kończy się dodatkowymi operacjami przy wywoływaniu).
Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 26-04-2012 o 14:03