Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Problem moim zdaniem polega na tym, że w trybach automatycznych np. AV, Canon dobierze inną wartość czasu (krótszą), niż Nikon i Sekonic, czego efektem będzie niedoświetlenie.
    Gdzieś kiedyś czytałem że takie działanie ma na celu ochronę świateł przed przepaleniem. Zapas w światłach jest sporo mniejszy niż w cieniach, dlatego też taki wybór wydaje mi się logicznie uzasadniony.
    Niektórzy po prostu mają na stałe wprowadzoną korektę +1/3 albo +2/3 EV.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Gdzieś kiedyś czytałem że takie działanie ma na celu ochronę świateł przed przepaleniem. Zapas w światłach jest sporo mniejszy niż w cieniach, dlatego też taki wybór wydaje mi się logicznie uzasadniony.
    Niektórzy po prostu mają na stałe wprowadzoną korektę +1/3 albo +2/3 EV.
    tak, tylko właśnie Canona kiepsko się wyciąga z cieni (słynny już banding), w światłach ma chyba ciut więcej danych niż korpusy innych marek. Tak czy siak to według mnie nie argument, a jak już to powinno być na odwrót.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak, tylko właśnie Canona kiepsko się wyciąga z cieni (słynny już banding), w światłach ma chyba ciut więcej danych niż korpusy innych marek. Tak czy siak to według mnie nie argument, a jak już to powinno być na odwrót.
    Proponuję skonfrontować to z rzeczywistością. Przejaranie świateł o 2EV to jest kaplica.

Początki nałogu

Domyślnie

O 2 EV to raczej oczywiste.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Domyślnie

Czy pozostali użytkownicy puszki, mogą przy okazji sprawdzić działanie autoiso w trudnych warunkach oświetleniowych? Chodzi mi to, co ja zaobserwowałem. W niektórych sytuacjach autoiso może chyba bzikować (źle mierzyć oświetlenie), czego efektem jest niedoświetlenie kadru (dobranie zbyt małego iso), lub jego prześwietlenie.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

O 2 EV to raczej oczywiste.
    No właśnie. I to niezależnie od czułości.
    A niedoświetlenie o 2EV nawet na iso 1600 jest do wyciągnięcia, nawet na cropie.

@qbic2: prawdopodobnie ze względu na słabość digiców montowanych w czasach kiedy ten feature się pojawił. Łatwiej przeanalizować miniaturkę jpeg niż całego rawa.
    A teraz, w dobie podwójnych procesorów?... Kod już jest, to po co ruszać?

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta

@qbic2: prawdopodobnie ze względu na słabość digiców montowanych w czasach kiedy ten feature się pojawił. Łatwiej przeanalizować miniaturkę jpeg niż całego rawa.
    A teraz, w dobie podwójnych procesorów?... Kod już jest, to po co ruszać?
    Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony. Kiedyś była dyskusja po co guzik do WB wyciągnięty na body, przecież i tak się balans potem ustawia na komputerze. Guzik jest właśnie po to, żeby sobie ten balans szybko ustawić i nie mieć przekłamanego histogramu.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony.
    Tylko że możesz pokazać histogram bez wymnażania składowych, co daje prawdziwą informację na temat tego ile brakuje do wysycenia kanałów RGB matrycy, co z kolei daje możliwość maksymalnie dokładnego naświetlenia. W tym momencie jest gdybanie i opowiastki o tym że jakaś tam puszka ma "zapas" w światłach o ileś tam EV.

Będąc upartym można stosować filtry wyrównujące nasycenie składowych i w ten sposób podbijać SNR (co potem kończy się dodatkowymi operacjami przy wywoływaniu).
    Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 26-04-2012 o 14:03
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów