No a ponieważ niektórzy mówią, że matryca w 20D to pół kroku wstecz w stosunku do 350D - to widać w jakim punkcie jesteśmy.
No też uważam, że długo zeszło :cool:.
Napisz to jeszcze z dziesięć razy może ktoś uwierzy :wink:.
Czemu 9 - ja bym proponował ze trzy :cool:. W sumie według GXO czy jak im tamto piątka jest gorsza od wielu cropów więc 9 tysięcy to stanowczo zbyt dużo
Czyli wątpisz w to co mówią przedstawiciele Canona w oficjalnych wywiadach i prezentacjach 5D mkIII - nieźle - naprawdę jestem pod wrażeniem :cool:.
Byłoby super.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-04-2012 o 16:19
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A ja uważam, że powinien kosztować mniej niż 9 kzł.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-04-2012 o 16:30
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja uważam, że powinien kosztować 6k wtedy kupiłbym sobie dwa... ale jakie to ma znaczenie? Kosztuje tyle ile kosztuje. Kurde panowie wygląda na to, że będziemy mieli wiele nowych użytkowników D800...![]()
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
A ci przedstawiciele Canona mówią ile Mark II faktycznie pozostanie w produkcji? Czy może mówią tylko, że na razie jest w sprzedaży (bo np. mają sporo stanów magazynowych)? Pytam bez ironii, bo nie wiem, nie śledzę wszystkich informacji tego typu.
Co do ceny to mam wrażenie, że sporo osób spodziewało się ceny na poziomie 9-10 tysięcy, a nie 12-13 za nowy sprzęt. Ta wysoka cena jest tym bardziej doskwierająca, że konkurent jest troszkę tańszy i przy tym lepszy jeśli chodzi o samo obrazowanie. Mi np. do architektury przydałaby się lepsza rozdzielczość - może nie od razu 36, ale np. 28 megapikseli (chociaż po tym jak ostatnio retuszowałem foty z Phase One to mam apetyt na naprawdę ostry detal, nawet kosztem mory) - i przede wszystkim poprawiony zakres dynamiki obrazu. Zmiany w Mark III są oczywiście w bardzo dobrym kierunku, no ale na tle Nikona to jednak lekko odczuwam gorzki smak rozczarowania.
Dziś skierowałem pytanie do jednego ze sklepów z prośbą o wycenę szkieł w rozliczeniu. Jeżeli kalkulacja będzie w miarę ok to zaczynam coraz realniej myśleć o switchu, aczkolwiek takie elementy canona jak 85L i 35L trzymają mocno, szczególnie, ze 35 miałem kupować z 5d3.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
A ja nie, bo niczego więcej nie oczekiwałem - w obrazie 5D2 jest idealny, brakowało AF.
Tym sprzętem da się robić bardzo fajne foty. Ostatnio pół dnia cykałem nim z 50L .. wszystkie czujniki łapały w punkt bez rozdrabniania sie czy robiłem coś pod światło, czy może było ciemno i bez kontrastów.
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 20-04-2012 o 16:48
Phase One ty chyba najlepsza aplikacja dla Rawów Canona z jaką miałem przyjemność pracować. Miałem wrażenie, jakby stworzona pod pliki z 5d2.chociaż po tym jak ostatnio retuszowałem foty z Phase One to mam apetyt na naprawdę ostry detal, nawet kosztem mory) - i przede wszystkim poprawiony zakres dynamiki obrazu. Zmiany w Mark III są oczywiście w bardzo dobrym kierunku, no ale na tle Nikona to jednak lekko odczuwam gorzki smak rozczarowania.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Oby tak było. Natomiast pisząc już zupełnie poważnie to niestety obawiam się że Canon dobrze skalkulował cenę i IMHO nie ma szans żeby się to szybo zmieniło. Przy czym te zmiany systemowe mogą mieć miejsce gdy jest istotnie po co - bo to przypadku osób siedzących w systemie jest bardzo drogi interes, a tu nie ma po co. Pewnie znajdzie się jakaś wąska grupka onanistów którzy to zrobią ale realnie rynkowo będzie to ilość pomijalna i najprawdopodobniej zrównoważona przez tych, którzy przesiądą się w odwrotną stronę - dla filmów - wysokich iso i braku gigantycznych plików z niepotrzebnymi danymi.
Kapitan Wagner