Ja nie wiem jak wy odczytujecie wyniki z DXO
Nie rozumiem też jak DXO ocenia bo 5d3 na 22mpix ma mniej szumu niż D800 na 36mpix. Więc porównania z sieci potwierdzone w testach dxo
Przy przeskalowaniu do wydruku 20x30cm szumią jednakowo
Reszta parametrów jest na podobnym poziomie, różnica jedynie w DR na ISO 100-800 gdzie d800 niby oklepuje po mordach reszte lustrzanek i tu bez różnicy czy krajobrazowo-portretowe A900 czy 5d2 czy fuji S5
tak więc czytać wykresy a nie ogólniki!!!!!
Nie przesadzaj. Drobne różnice w ustawieniu wynikają z prostego faktu, że scenka testowa też musi być od czasu do czasu sprzątana. Inaczej zamiast szumu na wysokich iso podziwialibyśmy zwykły kurz ;-)
Różnice w naświetleniu scen to już inna bajka - inne obiektywy (tj. z potencjalnie różnym T-stop), inna kalibracja czułości w korpusach itd.
Co do imaging-resource zastrzeżeń nie mam, natomiast osoba która zrobiła porównanie na nikonjin porównywała chyba jpeg i wg mnie kompletnie się kompromituje.
W rzeczywistości iso 6400 z 5D MkIII wygląda tak:
Wyostrzanie na zero, chrominance noise na 10, luminance noise na 0 (DPP).
No i gdzie jest mniejsza sraczka w czerwieniach i więcej detalu?
Będąc złośliwym z natury crop z D800 wyciąłem z tego porównania.
Być może w rawie wyglądałoby to trochę lepiej.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 20-04-2012 o 10:18
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
coś mi tak w duszy gra, że mimo wszystko jednak, za niedługo moja optyka pójdzie pod młotek...za bardzo mnie ciągnie by wrócić do tego od czego zacząłem przygodę ze zdjęciami. Sam fakt, że myślę o tym już od dawna jest dla mnie argumentem. To nie Dxo i 95 punktów mnie kręci, ale jak przeglądam te sample z różnych źródeł to na prawdę widać zasłużone 14 punktów różnicy.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Zrobiłem taki test dla Ciebie;
Komp: Procesor Quad Q9550 2,85MHz
RAM: 8,0GB (Windows XP wykorzystuje 3,25GB, Vista 64bit- wykorzystuje 8,0GB).
Na jednym kompie mam zainstalowane dwa OS XP Profesional oraz Vistę Ultimate 64bit
(na różnych dyskach).
Przy otwieraniu tego samego pliku z 7D (23MB) uzyskałem czasy odpowiednio:
XP-5,9s: Vista-5,6s.
Niestety nie posiadam 5D.
Ściągnięte RAW'y z 5DmkIII dają wyniki:
XP- 12,5s (36MB) Vista -12,5s (36MB) (Kot Cichego)
RaAW'y z 5DmkII
XP - 5,9 (26MB): Vista - 5,9 (26MB) (Kot Cichego)
Wygląda, że jednak jest coś na rzeczy. Jak widać w moim przypadku różnica w programach i RAM'ie nie odgrywa żadnej roli w czasie otwarcia tego samego pliku.
Zauważyłem również, że wolniej działa ACR6,7 Beta w CS5.![]()
Możecie sami sprawdzić:
http://www.koperty.waw.pl/test/4X7C0396.tif
Po pobraniu proszę zmienić rozszerzenie z tif na .CR2
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html
Myślę, że zamiast tablic testowych testerzy powinny przesiąść się na kota cichego, lub co najmniej jego zdjęcie jak obraz referencyjny.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8