Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Domyślnie

Cóż, link do recenzji okazał się reklamą, więc w dużym skrócie:

1. AF świetny, skuteczność w trudnych warunkach 90%
    (f 1.4, 1/125, iso 3200) dla nikoniarzy nic nowego, dla focących starymi piatkami zbawienie.
    z 24L działa super - nie ostrzy domyślnie na tło jak 5Dii

przestrzelił mi tylko 4 razy na ok 270 strzałów (tak, że fota zupełnie nieostra) ze 100 macro użytym do portretu w powyższych warunkach, (do tego zapomniałem włączyć ogranicznika skali ostr)

z 50L punkty centralne działają świetnie - w punkt. boczne chyba mają dziwny FF/BF - jeszcze muszę dokładnie zdiagnozować. Ogólnie obiektyw dostał niezłego kopa, ale nadal trzeba być ostrożnym z tym szkłem.

możliwości konfiguracji AF bardzo fajne. szczególnie tzw rejetsracja punktów AF.
    przycisk podglądu G.O. bardzo fajny - moża przypisać mu funkcję zmiany single shot -> servo. Bardzo pomocne. do tego praktycznie można przypisać dwa różne pola AF pod różnymi przyciskami - np AF-ON i AE-lock - fajna sprawa.

Ogólnie poprawiona ergonimia.

Silent mode - dla ślubniaków zbawienie.

tak samo natychmiastowy podgląd w skali 1:1 przypisany do punktu AF (tzn, ok jeśli nie kadrujemy po złapaniu AF)

ISO używalne: 12800 dobrze naświetlone, ale nikon D4 to to nie jest
    chociaż jpegi prosto z puszki są zbliżone do D4, ale to tylko jpegi.

teraz WADY:

bufor pamięci na podobnym poziomie co 5Dii

brak obsługi szybkich kart SD, czyli - jak focisz na dwie karty to bufor będzie się zapychał... przy iso 3200 po 14 fotach jest już nieciekawie. (przy SD powyżej ok 30 MB/s nie ma różnicy) z samym CF nie ma takich problemów - przy 60 MB/s w mRAWach można jechać serią 3kl/s praktycznie cały czas (po 50 zdjęciach przestałem liczyć) (więcej liczb w recenzji)

Filmy można nagrywać tylko na jednej karcie.

brak możliwości przypisania np chwilowego wyłączenia lampy pod przyciskami M-FN albo DOF. Nikon to ma od dawna.

Auto ISO niby ok, ale trzeba dokładnie zbadać jak działa.

ma tzw "light leak" z podświetlenia lcd, ale szczerze to nie widzę problemu praktycznego - raczej tylko w tym, że za taką kasę to nie powinno się zdarzać.

szkoda trochę że nie można zmienić matówki - w starych piątkach miałem precyzyjne - cóż - są bardziej precyzyjne od tej w nowej piatce, ale z takim AF-em chyba mogę z tym żyć, a możliwość wyświetlenia siatki na matówce całkiem przydatna

aha - hdr-y cropują nieznacznie zdjęcie - muszę to jeszcze zbadać - ogólnie to raczej ciekawostka a nie używalna funkcja.

Ogólnie:

Jestem zadowolony. Tak powinna wyglądać piątka.
    Dla zawodowców sam AF + dwa sloty kart pamięci wystarczą aby zapłacić za ten aparat dodatkową cenę - to tak moim zdaniem. Dla nie-zawodowców albo ludzi którzy nie potrzebują AF 5Dmk ii nie przestało być oddawać bardzo dobrych plików.

Przemek Jasiński.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemja Zobacz posta
    Cóż, link do recenzji okazał się reklamą, ...
    Przemek Jasiński.
    Szkoda, że okazał się reklamą i trzeba go teraz szukać w sieci.

Kolejny ciekawy praktyczny test. Podobnie jak test czachy. Można sobie wyrobić opinię o pracy z puszką.
    Czekam ciągle na opinię ripka, bo chyba obiecał coś po ślubie naskrobać.
    Dziwi mnie tylko, że nie płaczecie nad bandingiem, przez który jakoby ogromne rzesze canonierów opuszczają ten tonący okręt zwany "Canon" zwracając się ku żółtej konkurencji.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Dziwi mnie tylko, że nie płaczecie nad bandingiem, przez który jakoby ogromne rzesze canonierów opuszczają ten tonący okręt zwany "Canon" zwracając się ku żółtej konkurencji.
    Jedna, krzykliwa sroka wiosny ludów nie czyni.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    ... przez który jakoby ogromne rzesze canonierów opuszczają ten tonący okręt zwany "Canon" zwracając się ku żółtej konkurencji.

Patrz a ja zupełnie odwrotnie planuję zrobić

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbańczyk Zobacz posta
    dobry plan

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    dobry plan
    No nie? Od kogoś w końcu te używki trzeba kupować...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    dobry plan
    Też tak mi się wydaje chociaż długo się do tego składam i ostatniego kroku jeszcze nie zrobiłem

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbańczyk Zobacz posta
    Mam nadzieję, że poznaliście się na moim sarkazmie
    Bandingi i inne cuda tego świata. Ponoć HDR robić się nie da (pomijam fakt, jak wielu myli HDR z DRI). A jedyne co się da wyciągnąć to ręce w geście poddania
    Marki trzy.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów