Banding to jedna z tych rzeczy, o których istnieniu bym nie słyszał gdyby nie to forum ;-)
Banding to jedna z tych rzeczy, o których istnieniu bym nie słyszał gdyby nie to forum ;-)
Ja podobnie, jednak nieco inaczej. Bardzo mnie irytowal w 5D2, ale jego nazwe dopiero poznalem tu. I jakos specjalnie cieni nie wyciagalem nigdy..
Ostatnio edytowane przez siudym ; 07-04-2012 o 18:58
Cena troszkę spadnie ale raczej nie więcej niż 199 Usd na amerykańskim rynku i to też zależy od relacji Usd do Yena. Jeżeli Euro się załamie, to Pln załamie się 2 razy mocniej. Kryzys jeszcze się nie skończył, a tak naprawdę to jeszcze się na dobre nie zaczął. Ale to nie to forum więc nie będę rozwijał. Mnie MkIII bardzo się podoba i gdybym zarabiał na foto to już bym go sobie kupił, ale dla hobbysty takie jak ja to trochę za dużo, szczególnie, że wypompowałem się na mkII. Trochę mało w tym wątku o filmowaniu mkIII, ale to forum jest głównie nastawione na foto więc nie jęczę tylko czekam, aż ktoś coś napiszę więcej o filmowaniu.
Aha.
Filtr AA służy do usuwania aliasingu, a nie mory. Zjawisko Moire i aliasing to 2 zupełnie różne rzeczy.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Czy ktoś już narzekał na AF w MK III czy będę pierwszy?
24L II na każdym punkcie - celność ok 50%.
Tzn albo jest idealnie w punkt, albo ogromny front (w połowie odległości do obiektu).
Zabiegi typu mikrokalibracja rzecz jasna odpadają, raz ze wzgl. na skalę, dwa ze względu na całkowity brak powtarzalności w działaniu AFa.
Ale nie winię za to puszki, raczej szkło.
Wybierałem z kilku egzemplarzy tak, aby zgrało się z moim 5D II (większość egzemplarzy miała właśnie taki potworny rozrzut na moim 5D II).
Ten wybrany egzemplarz dobrze pracuje mi z MK II (nawet na bocznych, jakże niepewnych punktach) i raczej zawsze dobrze trafia.
Na MK III natomiast są hece i albo trafia idealnie albo pudło totalne.
Błędy własne wykluczam całkowicie.
Wyjściem z sytuacji byłaby pewnie kalibracja szkła pod MK III, ale nie mam zamiaru tego robić, skoro i tak 24 będzie na MK II.
Poza tym powtórzę to, co już wcześniej napisałem - pucha rewelacyjna!![]()
Topaz denoise. taką funkcję mają też NIK Dfine i jest w darmowym raw therapee.
Zapomniałem dodać że zdjęcie było na iso 125 w kiepskich warunkach oświetleniowych. Fragment który zapodałem to crop 100%
Zauważyłem że banding z 5d3 łatwiej się usuwa, bo jest tylko wertykalny.
Powinni taką funkcję dać w DPP, a najlepiej w Capture one/Lightroomie.
Innowacji jest całe mnówsto.
- AF to niebo a ziemia w porównaniu z MK II,
- mniejsze szumy na wysokich ISO,
- mniejszy lag,
- szybsza seria,
- tryb cichy,
- sprawne autoiso,
- podwójny slot kart,
- uszczelnienia,
- znacznie większe możliwości konfiguracji puszki,
-o ulepszeniach wideo nie wspominam bo ich nie znam (nie korzystam),
-drobne rzeczy jak wyświetlacz, HDRy, większy zakres kompensacji itd pomijam.
To wszystko mało?
Co w takim razie musiałaby mieć nowa puszka żeby była wyraźnie lepsza?
100 MPx, ISO milion i brak bandingu przy ciągnięciu o 15 EV?
Jasne, że każdy ma swój punkt odniesienia, potrzeby itp. ale jeśli chodzi o ilość dodanych/poprawionych rzeczy to jest ona moim zdaniem naprawdę bardzo duża.