Oj juz bez przesadyDzis dojechal 50L, ale kurde cos z nim nie tak bo slychac w srodku grzechotke lekka gdy nim potrzasnac. Ktos posiadajacy 50L moze potwierdzic czy TTTM?
Zajączek sie nie spisał - no nic, po świętach do wymiany na inny.
Czacha, miałem podobny objaw ale w 135 -> http://www.youtube.com/watch?v=qLEeOymxKW8
C 5dII | L's
Teścik Fatmana pewnie już widzieliście
Mnie nie podobają się 3 rzeczy:
- pierwsza, o której wspomniał Rafał to banding przy wyciąganiu szczegółów z cieni ( w Nikonie tego nie ma)
-i druga: dzieki silnemu filtrowi low pass, jak mniemam, nie ma moiry przy nagrywaniu ale odbiło się to na ostrości zdjęć:/ czasami mam wrażenie ze zdjęcia nie są ostre![]()
Co zauważyłem to świetny AF, ale to wiadomo, i znacznie cichsza migawka, nawet w normalnym trybie w porównaniu z mkII. No i filmiki, do iso 6400 bez większych szumów gdzie w mkII przy 1600-2000 już trzeba było uważać
To odszumianie średnio mi się podoba. Przy niższych ISO podobne efekty można uzyskać ze starej 5tki przy dobrym odszumieniu w programie. Natomiast przy wyższych robi się "papka" co szczególnie widać przy zdjęciach ludzi. W testach może tak niego nie widać bo wszędzie tylko fotki książek, wnętrz itp.
To tyle.
Za trochę ponad miesiąc pewnie będę miał już swoja sztukę, więc moje opinie mogą jeszcze ulec zmianie przy dłuższym użytkowaniu.
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 06-04-2012 o 14:09
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-04-2012 o 14:19
Ja tez odnoszę na razie wrażenie ze te wysokie iso to wynik jakiegoś wewnętrznego odszumiania. Czekam na moja puszkę i chyba już w czwartek będę mógł sobie sam wyrobić opinie. Na razie patrząc na sample w sieci brakuje mi troche ostrosci i szczegółów , (ujęcia portretowe i postaci, często wyglądają aż za bardzo "gładko"). Mam nadzieje ze to da się bez ujemnego wpływu wyrównać w postprocesie.
Wracając do tematu ostrości zdjęć. Rozumiem, że to fakt i jest to prawdopodobnie kwestia filtra AA? to jest dla mnie dość istotny czynnik. Widziałem zdjęcia testowe z tymi dwoma odtwarzaczami CD, widzę, że różnica jest faktycznie spora np. w czcionce. (dla mnie), czy to kwestia mikrokalibracji?
Chodzi o te zdjęcia:
http://www.canonrumors.com/forum/ind...c,5122.15.html
Ostatnio edytowane przez zaix ; 06-04-2012 o 16:48
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8