Strona 37 z 372 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Chyba jednak mozna (i wypada) pogratulowac Sony (i Nikonowi) matryc z lepszym od Canona DR bez dodawania natychmiast dziecinnie "ale po co komu DR" albo wyprzedawania sprzetu Canona?

Przeciez nie chodzi tu o wyciaganie srodze niedoswietlonych pomylek tylko o kontrasty. Z szerokim DR mozna zdecydowac co sie chce pokazac. Te przyklady to tylko sposob testowania. Filtry szare polowkowe juz niepotrzebne?

Sony bylo, jest, i w najblizszej przyszlosci pozostanie w gronie najpotezniejszych graczy na tym polu i ogolnie w sprzecie foto-video Ci, ktorzy robili sobie podsmiechujki na tym forum z soniaczy i telewizorow itp. po prostu nie orientuja sie w temacie.

Domyślnie

Bahrd pisz dalej swoje. Mi sie podoba. Innym chyba też. Szkoda ż niektórzy nie czytają ze zrozumieniem Tak siee tylko odezwałem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i zagłębiaiam sie w lekturę innych też pasjonujących wątków.

Uzależniony

Domyślnie

To w prostych żołnierskich słowach- Kupować or not kupować?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Czyli, że cała walka o DR to po nic?
    Nie o to chodzi, po prostu w cieniach już 5D MkIII moim zdaniem radzi sobie tak, że więcej nie potrzeba. Zamiast pobijać rekordy w DR w cieniach czas najwyższy zająć się np. DR w światłach. Tutaj od dawna nie było znaczącego postępu.
    Częściej trafiają się zdjęcia z prawidłowo naświetlonym dołem i z kompletnie przejaranym niebem niż niedoświetlone o 5EV. Świadomy użytkownik D800 niedoświetli celowo, amator nie będzie o takiej możliwości wiedział.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Kwestia indywidualna. Ja się nie wahałem.

Nowy AF, większe użyteczne ISO, parę ułatwień, 2 sloty na kartę - nie oczekiwałem nic ponad to, a jest tego więcej.

Wziąłem i kupiłem, i jestem szczęśliwy.

No i stare baterie działają. Miło.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Przeciez nie chodzi tu o wyciaganie srodze niedoswietlonych pomylek tylko o kontrasty. Z szerokim DR mozna zdecydowac co sie chce pokazac. Te przyklady to tylko sposob testowania. Filtry szare polowkowe juz niepotrzebne?
    Kiedy ja się nauczę tak zwięźle pisać...
    Cytat Zamieszczone przez Jaszpi Zobacz posta
    Bahrd pisz dalej swoje. Mi sie podoba. Innym chyba też.
    Miło mi, dziękuję. Mogę wracać do pracy...
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie o to chodzi, po prostu w cieniach już 5D MkIII moim zdaniem radzi sobie tak, że więcej nie potrzeba. Zamiast pobijać rekordy w DR w cieniach czas najwyższy zająć się np. DR w światłach. Tutaj od dawna nie było znaczącego postępu.
    No tu by trzeba faktycznie inteligentniej radzić sobie ze skończoną pojemnością sensora (jak próbowało Fuji, albo jak promuje teraz E. Fossum (ten od CMOSa).
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Częściej trafiają się zdjęcia z prawidłowo naświetlonym dołem i z kompletnie przejaranym niebem niż niedoświetlone o 5EV. Świadomy użytkownik D800 niedoświetli celowo, amator nie będzie o takiej możliwości wiedział.
    Ale jaka jest roznica czy DR jest na dole czy na gorze? 14EV to jest dalej 14EV niewazne gdzie ono jest ...

Problem jest tylko i wylacznie w sofcie. Standardowo niech taki D800 zrobi sobie korekte -2EV ktora na potrzeby JPG-a skoryguje +2 a w rawie zostawi oryginal. Reszte sam sobie ustawisz jak pasuje i bedziesz mial spory zapas i na dole i na gorze (3EV w swiatlach i 2-3EV w cieniach).

Od biedy na dzisiaj mozna sobie wlaczyc pewno jakiegos DR optimizera zeby miec jakis poglad na wyswietlaczu co zostalo zrobione (zakladajac stala korekte -2EV).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Ale jaka jest roznica czy DR jest na dole czy na gorze? 14EV to jest dalej 14EV niewazne gdzie ono jest ...
    No niby nie ma, ale to jak z tym wiadrem na deszczówkę - jak bardzo duże, to co prawda sporo kropel nazbiera, ale i na ściankach sporo wody zostanie po wylaniu. Więc jakby tak szybko małymi kubeczkami (jak u Fossuma) wybierać, to obie sroki za ogon może udałoby się złapać?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No niby nie ma, ale to jak z tym wiadrem na deszczówkę - jak bardzo duże, to co prawda sporo kropel nazbiera, ale i na ściankach sporo wody zostanie po wylaniu. Więc jakby tak szybko małymi kubeczkami (jak u Fossuma) wybierać, to obie sroki za ogon może udałoby się złapać?
    Podejrzewam ze to jest temat na kolejna generacje matryc .. tak za jakies 5-6 lat. Bardzo mnie cieszy ze poza wojna o MPix producenci rozpoczeli walke o DR. Mam nadzieje ze wynik porowania d800 z 5d bedzie basenem zimnej wody tak jak D700 kontra 5DII .. z ktorego urodzil sie 5DIII ...

PS. Wniosek koncowy: Zimna woda zdrowia doda .. nam wszystkim

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Ja przeszedłem z 5D,moje elki dostały drugie życie,robiłem wczoraj sesję w studiu i prawie wszystkie zdjęcia na 2.8-3.5 z różnymi punktami ostrzenia,nie tylko z centralnym jak było dotychczas.Czekam teraz na słońce bo w starej piątce było dosyć ciężko ustawić ostrość na twarz modelki ze słońcem w tle,ustawiałem przeważnie na kontur włosów.Teraz tylko jest kłopot z softem,na dobrą sprawę nie ma oficjalnego programu do otwierania rawów.Mój C1pro coś się nie śpieszy z wydaniem aktualizacji a w DPP wychodzi mydło.Jak na razie używam Lightrooma ale to przecież na razie RC...
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Strona 37 z 372 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów