Mam zgoła odmienne odczucia. Dla mnie obraz z MK3 w przedstawionym linku jest jak odszumiony lekko. Mniejszy szum ale o tyle samo słabszy detal.
Powyższe zdjęcia na pewno nie pokazują dużej różnicy, gość pisze, że robił w RAW. Ostatnie zdjęcie porównawcze to jest żart mam nadzieję.
A moim zdaniem ogólniki, a nie meritum. Też wierzyłem w te bajki dopóki nie miałem możliwości rzetelnego pobawienia się raw-ami z 5d MkII. Ten aparat ma naprawdę olbrzymi potencjał tylko trzeba mieć czas i umieć go wykorzystać. Pamiętam wielostronicowe flejmy zaraz po wejściu 5d mkII, że obraz to masakra, wyprane kolory, brak szczegółów, mydło etc. Jak się ludzie nauczyli robić zdjęcia tą puszką i obrabiać raw-y to się to wszytko okazało wierutną bzdurą.
Po co to piszę. Żeby póki co nie wyciągać zbyt daleko idących wniosków, bo ta puszka jest bardzo świeża. Dlatego praktyka tak na prawdę pokaże jaki jest ten aparat i co w nim drzemie, a nie forumowe bajania i testy z internetu, w które coraz mniej wierzę, bo coraz częściej moje doświadczenia mają się nijak do tego co wyczytałem.
I rzecz ostatnia może truizm wciąż 90% sukcesu to operator - co zresztą doskonale widać po rozbieżnościach "testów" w necie.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 28-03-2012 o 22:03
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Może ktoś napisać coś jak wypada 5d3 w porównaniu do 1Ds III? Zastanawiam sie czy zmienić jedynkę na nową piątkę. Głownie interesuje mnie AF. Dla lepszego AF sprzedałem 5d2 i kupiłem jedynkę.
L
Ostatnio edytowane przez qbic2 ; 28-03-2012 o 22:15
Panowie generalnie zmiana jakości obrazu głównie w jpeg w raw nie specjalnie znaczy poprawa głównie elektroniki i softu samej matrycy również, ale co tu gadać bez rewelacji.
Jedyną dużą zmianą AF, ale właśnie jego porządnych testów szukam i nigdzie nie ma - np seria szybko zbliżający się pies, człowiek itp cała seria oczywiście. Zobaczymy ile chybionych, z pokazaniem na co ostrzył aparat bo to najważniejsze sprawdzić czy jest ostro tam gdzie ostrzył na poszczególnych klatkach.
interesujące porównanie możliwości video 5d III i d800:
http://gizmodo.com/5897098/d800-vs-5...s-better-video
Fajny test tylko jedno ale, obiektywy wybrali niby najbardziej porównywalne, no moim zdanie to niestety nie. 24-105 canona z 24-70/2.8 nikona chyba żarty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ciekawe ponadto który z aparatów fałszuje kolory bo te na filmiku pierwszym są zupełnie różne.
Ostatnio edytowane przez AndrzejS ; 29-03-2012 o 00:08 Powód: Automerged Doublepost