Witam forumowiczów!

Sprzęt Canona używam od wielu lat i często czytałem niniejsze forum. I na tym się kończyło.

Zakup Canona 5D mkIII zmusił mnie jednak do zarejestrowania się tu i podzielenia się swoim bólem.

Niestety bólem gdyż poza wysoką jakością obrazu na dużych czułościach i lepszą ergonomią widzę regres w AF, a właśnie dla niego kupiłem ten aparat.

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta
Chciałem się tylko podzielić subiektywną opinią.

2 dni fotografowałem imprezę, w większości mocno niefajnych warunkach.

AF mam wrażenie że jest wolniejszy niż w mkII. Ale precyzja bez zarzutu.
Dokładnie mam takie samo odczucie. Ale po kolei...

Do tej pory w 20D i 5D mk I używałem głównie trybu One Shot.

Po zrobieniu kilku reportaży doszedłem do wniosku że ten tryb w nowej piątce w słabych warunkach jest bezużyteczny.
Okazuje się że jest wolniejszy nawet od starej 20ki.
Postanowiłem wykonać test. Test polegał na fotografowaniu przy żarówce 60W kontrastowego punktu.

Aby test był w pełni rzeczowy i miał sens (eliminacja wady fabrycznej danego egzemplarza) pożyczyłem od znajomego drugą 5D mkIII.
W konfrontacji do tych piątek były 5D mkI, i 20D i pożyczona 5D mkII.

Do dyspozycji miałem dwa szkła 35L i 85 1,8.

Test polegał na rozogniskowaniu do początku skali danego szkła, przyciśnięciu spostu migawki i liczeniu czasu do wyzwolenia migawki.
Z przykrością muszę poinformować że wszystko było szybsze o około 0,5 sekundy od 5D mkIII !!!

Krew mnie zalewa bo wydałem 12tyś Polskich pięknych pieniążków i na co? Mam wrażenie że na g...no!

Powoli zaczynam się uczyć korzystać z AiServo i tylko dzięki temu mogę zrobić ostre foty ludziom w tańcu. Problem w tym, że w tym trybie nie działa doświetlacz AF z lampy.

W świetle dziennym AF jest wystraczająco szybki i celny (to trzeba przyznać że celniejszy niż w starym sprzęcie) ale pytanie jak długo bo w piątce mk I też miałem celny AF na krzyżowym punkcie ale to do przebiegu około 100tyś fot.

Druga sprawa to zielone cienie w mRAW gdy chcemy je wyciągać. W ACR mogę to w pewnym stopniu skorygować ale na litość boską i inną co to ma być?? Dlaczego nie widzę tego w starych aparatach a widzę tu?

Zadaję sobie pytanie co robić?
Sprzedać to w cholere? Tylko co dalej? Kupić starszy mode?? Ech...

Napiszcie czy też zauważyliście wolniejsze działanie One Shot i czy może ktoś wie, ze da się to poprawić za pomocą firmware.