Strona 349 z 372 PierwszyPierwszy ... 249299339347348349350351359 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 481 do 3 490 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

W moim 5d3 obiekty statyczne na bocznych zawsze ostre, również na f1,4. Około 20% nie trafionych na bocznych przy obiektach dynamicznych, nawet po domknięciu do f2,2.

MateuszJ masz ewidentnie walnięta puszkę.
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Zaciekawiłeś mnie bo ja używam w 99% środkowego.
    Proszę, opisz dokładnie/szczegółowo jak i dlaczego to robisz, uzasadnij, może wreszcie postaram się zmienić mój nawyk.
    Nabrałem go dawno temu (analog) kiedy tylko tak można było pracować.

jp
    Zacznijmy moze od techniki, zawsze wybrany mam precyzyjny AF czyli kwadrat w kwadracie (ostatnio nawet cicha migawka poszla w odstawke - mniejszy shutter lag). Focusuje na oko, pre-focus 1-3x nastepnie zdjecie bez czekania czyli wciskamspust migawki do konca (focus, focus, focus-zdjecie). Za kazdym razem puszczam spust zeby focus trafil i nie musial bladzic. Gdy robie zdjecie nie trzymam na focusie i sie nie gibam tylko w ulamku sekundy zaraz po zlapaniu focusu robie zdjecie (nie mysle czy zlapal nie czekam na potwierdzenie, wciskam spust do konca i ma byc). Dzwiek AF'u mam wylaczony i jedyne co mi moze "pikac" to ST-E3-RT poniewaz nawet w 600'kach dzwiek mam wyciszony. Nie wiem czy dobrze to wytlumaczylem ale... inaczej sie chyba nie da.

Dlaczego? nie chce tracic pixeli i kadruje w aparacie. Nie zawsze sie da jakbym tego chcial, poniewaz w dalszym ciagu punkty AF nie obejmuja calosci wizjera.
    Nie stosuje techniki focus/recompose - czesto na szybkich szklach glebia ostrosci sie przesuwa no i mozna sie "gibac". Przy nawet 2.8 na 200mm robiac headshot'a mozna z oczu zjechac na nos. Staram sie trzymac zasad trojpodzialu itp. Dlatego ten centralny nie zawsze dla mnie sie sprawdza.

W 60D robilem to samo, B.szybko mozna tam wybrac punkt AF i dosc dobrze sa one rozstawione.

W 5D3 nie obchdzi mnie ktory jest cross type ale czasem to poprostu czuc (nie lapia tak szybko gdy nie maja sie czego zlapac).

Mam nadzieje, ze pomoglem
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 18-11-2014 o 00:09

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Ja testowalem i boczne maja piekny rozrzut. wszystkie ff zawsze tyle samo. Sprawa powtarza sie na dwoch puchach ale na 6d 5d2 czy 1dx jest ok. Nigdy na pocznym nie mam ostro. Zawsze powtarzalny blad. Testowane na 24, 35, 50, 85, 100 i 135 wsio L. Aparat byl w serwisie na kalibracji i po powrocie jest dokladnie to samo.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Zapomnialem dodac, ze focus/recompose nie sprawdza sie przy ruchomym "celu" (przynajmniej w moim wypadku).

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

xxkomarxx, przeszedłeś nad tym do porządku dziennego tak ? Po prostu zaakceptowałeś tę ułomność i żyje Ci się lepiej ?
    latant, uzyskujesz tę ostrość przy pojedynczym ustawieniu AF, czy klikasz 3x jak opisał to zdebik ?
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Miasto

Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    xxkomarxx, przeszedłeś nad tym do porządku dziennego tak ? Po prostu zaakceptowałeś tę ułomność i żyje Ci się lepiej ?
    latant, uzyskujesz tę ostrość przy pojedynczym ustawieniu AF, czy klikasz 3x jak opisał to zdebik ?
    Nie zaakceptowalem. Walcze z serwisem i canon polska.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Czytam i aż się wierzyć nie chce (naprawdę współczuję problemu), wziąłem swoją puchę (5dIII) ze szkłem CZ 50/1.4 (MF) przeleciałem w mieszkaniu kilka kątów, wszystko na @=1.4 I WSZYSTKICH SKRAJNYCH PUNKTACH , AF=podwójna kratka, praktycznie bez pudła. Nie stwierdzam również problemu z AF na bocznych przy innych szkłach: 15, 17, 24, CZ 35, CZ 50/2.0, CZ 100/2.0, S150/2.8 macro, 70-20/2.8II i 400/5.6. Do tego stopnia, że wręcz maniakalnie używam punktów bocznych w 90 % zdjęć, po tym jak wcześniej raczej unikałem bocznych gdyż były z nimi niekiedy problemy w 5dII i 5d.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Czytam i aż się wierzyć nie chce (naprawdę współczuję problemu), wziąłem swoją puchę (5dIII) ze szkłem CZ 50/1.4 (MF) przeleciałem w mieszkaniu kilka kątów, wszystko na @=1.4 I WSZYSTKICH SKRAJNYCH PUNKTACH , AF=podwójna kratka, praktycznie bez pudła. Nie stwierdzam również problemu z AF na bocznych przy innych szkłach: 15, 17, 24, CZ 35, CZ 50/2.0, CZ 100/2.0, S150/2.8 macro, 70-20/2.8II i 400/5.6. Do tego stopnia, że wręcz maniakalnie używam punktów bocznych w 90 % zdjęć, po tym jak wcześniej raczej unikałem bocznych gdyż były z nimi niekiedy problemy w 5dII i 5d.
    Szkoda ze nie mieszkasz blizej. Chetnie bym sprawdzil twoja puche bo co testowalem na kilku sztukach i to samo

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Szkoda ze nie mieszkasz blizej. Chetnie bym sprawdzil twoja puche bo co testowalem na kilku sztukach i to samo
    Nie napisałem, że moja pucha pochodzi z niemieckiej dystrybucji, jakby to miało jakieś znaczenie .

Miasto

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Nie napisałem, że moja pucha pochodzi z niemieckiej dystrybucji, jakby to miało jakieś znaczenie .
    Moja jedna z polskiej a druga z japońskiej. To samo...

Strona 349 z 372 PierwszyPierwszy ... 249299339347348349350351359 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów