Strona 340 z 372 PierwszyPierwszy ... 240290330338339340341342350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 391 do 3 400 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

PoulN Bardzo dziękuję za odpowiedź i trafne spostrzeżenia. Rzeczywiście w trybie focenia piszczy tylko w momencie wyświetlania informacji w wizjerze. Natomiast co ciekawe piszczy również w trybie odtwarzania ale tylko gdy przełącznik LiveVie przełączony jest na fotografowanie.

Mnie te piski jednak denerwują. patrząc przez wizjer słyszę je wyraźnie i nie potrzeba do tego idealnej ciszy

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

U mnie przy pomiarze światła trochę szumi to wszystko, gdyby nie ten post nawet nie zauważyłbym tego.

Mam pytanie - jaka jest przeciętna wielkość pliku sRAW, mRAW oraz RAW w tych samych ustawieniach (tzn w 14 bit, w 12 bit mozna zapisywać czy nie? i jak tam jest z kompresją - czy bez?).
    Wiadomo, że w zalezności od motywu, ilości detalu, wysokości ISO (szum to ... detal) będzie to róznie, ale można podać jakieś widełki. Chodzi mi o to jaki jest zysk na wielkości (małości ) pliku przy używaniu mniejszych RAWów.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez myk84 Zobacz posta
    PoulN [...]
    Mnie te piski jednak denerwują. patrząc przez wizjer słyszę je wyraźnie i nie potrzeba do tego idealnej ciszy
    To chyba nie powinno tak być. Użytkuję aparat prawie dwa lata. Z występowania tych "dźwięków" zdałem sobie sprawę dopiero po przeczytaniu o tym w internecie jakiś czas temu - u mnie to jest tak ciche, że ciężko porównać do czegoś poziom głośności. Bo ja wiem, spokojny oddech to przy tym krzyk. Więc jeśli słyszysz to normalnie, to raczej jest to nieprawidłowe moim zdaniem.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mam pytanie - jaka jest przeciętna wielkość pliku sRAW, mRAW oraz RAW w tych samych ustawieniach (tzn w 14 bit, w 12 bit mozna zapisywać czy nie? i jak tam jest z kompresją - czy bez?).
    Wiadomo, że w zalezności od motywu, ilości detalu, wysokości ISO (szum to ... detal) będzie to róznie, ale można podać jakieś widełki. Chodzi mi o to jaki jest zysk na wielkości (małości ) pliku przy używaniu mniejszych RAWów.
    Kompresji nie ma żadnej oprócz JPEG . Średnia wielkość pełnego RAW'a to 30MB, a widełki mniej więcej ok. 25MB(niedoświetlony) - ok. 35MB poprawnie naświetlony bogaty, kolorowy kadr. Więcej nie pomogę, bo nie używam mRAW i sRAW.

W 5DII mRaw zajmuje od ok 12 do 18MB.

Uzależniony Awatar Max_im

Moje RAWy mają tak od 24 do 28MB
    Wg instrukcji odpowiednio 27,1; 19,1; 15,1MB zarejestrowane megapiksele to 22; 10; 5,5Mpiksel
    Dopiero przy wywoływaniu określa się przestrzeń i 8 czy 16 bitów/kanał
    Przy mniejszym RAWie nie ma zysku na jakości

Dzięki. Odpowiedź dostałem już wczoraj rano. Żeby było ciekawiej, pytanie zadałem tutaj, a odpowiedziano mi na sąsiednim forum, mimo że tam nie pytałem.

Miasto
    Warszawa

Dzięki. Odpowiedź dostałem już wczoraj rano. Żeby było ciekawiej, pytanie zadałem tutaj, a odpowiedziano mi na sąsiednim forum, mimo że tam nie pytałem.
    Bo na przestrzeni ostatnich lat wiele osób przenosiło się między systemami i ma konta na różnych forach.
    U mnie ostatnie 3 lata, to - Nikon -> Canon - > Nikon -> Canon :-)
    Ale uznałem, że czas się ustatkować i przy tym ostatnim planuję pozostać na dłużej :-)
    Canon 5D mk3 + obiektywy :-)

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Cytat Zamieszczone przez melmax Zobacz posta
    Bo na przestrzeni ostatnich lat wiele osób przenosiło się między systemami i ma konta na różnych forach.
    U mnie ostatnie 3 lata, to - Nikon -> Canon - > Nikon -> Canon :-)
    Ale uznałem, że czas się ustatkować i przy tym ostatnim planuję pozostać na dłużej :-)
    A u mnie Canon->Olympus->Nikon->Fuji->Nikon->Canon. I tez chcialbym sie ustatkowac.
    I cyfra i analog...

Hej, czy ktoś ma jakieś (dobre) doświadczenia z dandelionem potwierdzania ostrości. Są jakieś z którymi 5dmkIII współpracuje, wersja firmware litościwa dla chińczyków czy jakieś "polskie" rozwiązania by zmusić aparat by potwierdzał ostrość. Kilka które testowałem albo powodowało dyskotekę na wyświetlaczu albo wieszało aparat.

Strona 340 z 372 PierwszyPierwszy ... 240290330338339340341342350 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów