U mnie na ISO 100 jest dużo, dużo lepiej tzn. nie zauważam żadnych świecących punktów. Wchodząc na wysokie ISO piksele te stają się widoczne więc nie wiem, który test jest bardziej wiarygodny.
U mnie na ISO 100 jest dużo, dużo lepiej tzn. nie zauważam żadnych świecących punktów. Wchodząc na wysokie ISO piksele te stają się widoczne więc nie wiem, który test jest bardziej wiarygodny.
Ostatnio edytowane przez canon_user ; 31-10-2013 o 13:08
Matryce chyba tak mają, że przy takich parametrach jak długi czas i bardzo wysokie ISO wychodzą różne krzaczki i bynajmniej mogą być defektem w postaci dead/hot pikseli lub tylko szumem.
Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 31-10-2013 o 13:19
Wymień, skoro masz możliwość, co się będziesz męczył.
Miałem na myśl wcześniejszy pomiar na ISO 3200, którego wynik zamieścił canon_user. U mnie zresztą również na tak wysokim ISO jest podobnie.
Biorąc pod uwagę Twoje ISO 100, rzeczywiście, mogłoby to świadczyć o istniejącym problemie.
--- Kolejny post ---
Jeśli jest taka możliwość to można spróbować. Zdebik, będziesz miał spokojne noce![]()
Wlasnie chodzi o to, ze jesli wymienie body i bede mial to samo nie ma sensu sie fatygowac i tracic czas.
Jeśli chcesz, mogę uruchomić aparat w tryb Live View aby rozgrzać matrycę i po ok. 5 min. wykonam zdjęcie przy czasie 30s i ISO 100. Będziesz mógł zrobić porównanie.
U Ciebie wygląda to wg mnie co najmniej niepokojąco, nie wiem jak będzie u mnie. Rozjaśniłem delikatnie te piksele, które świecą w przesłanej przez Ciebie próbce, wynik znajduje się poniżej.
Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 31-10-2013 o 14:27
I jak to wyglada u Ciebie?
Po kilku minutach zabawy w trybie Live View i nakręceniu ok. 6 minut video, sprawa ma się jak poniżej. Zamieszczam 2 fotografie (w pełnej rozdzielczości). Pierwsza z nich to JPG otrzymany z pliku RAW, a druga to ten sam JPG jednak mocno rozjaśniony w celu wychwycenia ewentualnych defektów pikseli. po mocnym rozjaśnieniu widać, że coś się dzieje ale jest jednak lepiej niż u Ciebie.
001.jpg
002.jpg
Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 31-10-2013 o 16:08
Tak to powinno wygladac.