5DmkIII w praktyce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuba1
    Uzależniony
    • 2010
    • 960

Odp: 5DmkIII w praktyce

Zamieszczone przez latant Zobacz wpis
    W takich warunkach innego światła nie ma, obiekt nieruchomy, ostrość łapie natychmiast. Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek. (precyzyjny pomiar stoperem w jednej ręce i aparatem w drugiej ). Może pomoże, nic lepszego nie mam. Ostrzone środkowym punktem, precyzyjnym.
    Skrajne położenie dałeś na "najbliżej"? Fajny pomysł z tą świecą, potestuję tak swoją trójkę.

Tak jeszcze a'propos tego precyzyjnego punktu, po lekturze artykułów na Canon DLC, to w sytuacji z Twojego zdjęcia użyłbym zwykłego pojedynczego punktu AF. Dość przystępnie i logicznie jest tam to wytłumaczone kiedy ma sens używanie zawężonego punktu, a kiedy może stwarzać problemy. Chyba że miałeś na myśli precyzyjny w sensie środkowy.

Ciekawią mnie jeszcze opinie użytkowników na temat gorszego działania bocznych punktów AF - nie zauważyłem czegoś takiego nawet w kiepskim oświetleniu. Z zasady rzadko używam centralnego punktu na tym body. Może chodzi o to, że mam włączone tylko krzyżowe? No bo te nie-krzyżowe z założenia są mniej skuteczne.

Komentarz

• latant
      Początki nałogu
      • 2009
      • 410

Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz wpis
      to w sytuacji z Twojego zdjęcia użyłbym zwykłego pojedynczego punktu AF. Dość przystępnie i logicznie jest tam to wytłumaczone kiedy ma sens używanie zawężonego punktu, a kiedy może stwarzać problemy. Chyba że miałeś na myśli precyzyjny w sensie środkowy.
      Nie doszukiwałbym się w tym ujęciu większej logiki, tak miałem ustawiony i strzeliłem, precyzyjny miałem na myśli pojedynczy mały kwadracik w dużym kwadraciku - fachowo nazywa się to "jednopunktowy spot AF".
      CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• luc_october
        Początki nałogu
        • 2009
        • 447

Ostatnio zrobiłem sobie test wysokiego ISO w tragicznych warunkach i jestem mile zaskoczony ile można wyciągnąć z nowej piąteczki.
        Poniżej zdjęcie testowe które jest już po obróbce i odszumianiu oraz przeskalowane do 1440x960:

1/40 f/1.4 ISO 51200
        Najbardziej cieszy mała utrata kolorów. Minusami są banding, utrata szczegółów i nieszczęsna plama w prawym dolnym rogu.

I jeszcze jedno. Autofocus fazowy już w tych warunkach nie miał szans, ale na liveview jeszcze ostrzył
        I druga foteczka na identycznych ustawieniach:
        Ostatnio edytowany przez luc_october; 25640.
        http://500px.com/luc_october

Komentarz

• czary44
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 36

Po przekręceniu pierścienia ostrości w skrajne położenie, nie błądzi tylko pewnie ostrzy, zdjęcie robione z około 4 m, więc do przejścia cała skala, zajęło to około 1,2 sek.
          Podobnie testowałem swoje piątki. Masz możliwość sprawdzenia jak szybko zrobi to mkI lub mk II ?

Komentarz

• CC2
            Coś już napisał
            • 2012
            • 84

Czy ktoś ma zamiar kupić ten programik? Chętnie się przyłączę ?

Komentarz

• Kuba1
              Uzależniony
              • 2010
              • 960

Nie doszukiwałbym się w tym ujęciu większej logiki, tak miałem ustawiony i strzeliłem, precyzyjny miałem na myśli pojedynczy mały kwadracik w dużym kwadraciku - fachowo nazywa się to "jednopunktowy spot AF".
              Nie o logikę ujęcia chodzi, tylko o właściwości tej figurki na samochodziku (bo z opisu wynika, że na nią ostrzyłeś), ale to musiałbyś przeczytać wspomniane artykuły, żeby była jasność, nieważne. Ponowię natomiast pytanie, czy skrajne położenie pierścienia ostr., to było to na "najbliżej", bo to zasadnicza kwestia przy obiektywie macro, a 1,2 sek jak piszesz, to dość długo gdyby chodziło o powrót z ustawienia na nieskończoność, a z przeciwnego końca nie długo .

Komentarz

• CC2
                Coś już napisał
                • 2012
                • 84

Codzi oczywiscie o FoCal.

Komentarz

• popi1612
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 25

Tak czytam niektóre opinie "w praktyce" i chyba jednak poczekam "jeszcze chwilę" z przesiadką na kolejne body/obiektyw...

Tak na marginesie wkurzający fakt kaszanienia nowinek technologiczy (w tym przypadku MkIII) jest niczym w porównaniu do faktu brnięcia w ślepą uliczkę przy, hm... olewaniu potencjalnych klientów przez, zarówno, firmę na C jak i na N.

Kiedyś wystarczał 1 krzyżowy, i tylko 3 programy (M,Av,Tv), i brak szybkiej zmiany ISO/filmu (choć to faktycznie mogło być nieźle upierdliwe) a teraz co? Jeden egzemplarz obiektywu trafia, drugi nie. Jeden egzemplarz aparatu ostrzy, drugi nie...

Cena postępu? Chyba podstępu.

I żeby nie było (no tak, zapomniałbym), że kiedyś sprzęt faktycznie był niezawodny (solidny?!) a obecnie słowo "niezawodny" systematycznie dezaktualizuje się w "rękach" kolejnych focących.

Panowie z C/N: weźcie się w końcu kurna do roboty!
                  Pzdr, Piotr

Komentarz

• becekpl
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 4312

Zamieszczone przez popi1612 Zobacz wpis
                    Tak czytam niektóre opinie "w praktyce" i chyba jednak poczekam "jeszcze chwilę" z przesiadką na kolejne body/obiektyw...
                    czekaj, a nawet sprzedaj to co masz bo tylko camera obscura pozbawiona jest wad
                    nikt ,nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek a zwłaszcza tak "nieudanych" sprzętów. koniec kropka
                    ile można jęczeć? i dlaczego jęczą głównie ci co nie maja tego sprzętu??????
                    jęczcie w watkach , które was dotyczą ,proszę
                    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• czary44
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 36

Zamieszczone przez becekpl Zobacz wpis
                      czekaj, a nawet sprzedaj to co masz bo tylko camera obscura pozbawiona jest wad
                      nikt ,nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek a zwłaszcza tak "nieudanych" sprzętów. koniec kropka
                      ile można jęczeć? i dlaczego jęczą głównie ci co nie maja tego sprzętu??????
                      jęczcie w watkach , które was dotyczą ,proszę
                      Wybacz ale uważam, że popi1612 ma racje, czołowi producenci traktują po macoszemu pewne sprawy, a inni producenci znowu nie dają pewnych rozwiązań. Doznałem to na własnej skórze.
                      Wyścig na nowe lepsze body ale nie za dobre, żeby nie dać wszystkiego powoduje, że zapomina się o tym że sprzęt musi być dobrze przetestowany nim pójdzie do sklepu. A ja Ci powiem że w pierwszy wieczór zobaczyłem że w moim 5d mkIII podświetlenie LCD włącza się przy przełączaniu trybów z C1 na C2 i C3.
                      Wczoraj patrze a w nowym firmwarze już zostało to wyeliminowane.
                      To jest namacalne świadectwo że robią to na już oby poszło i zarabiało.
                      Jak można było tego nie zauważyć??
                      To co dopiero mogli spitolić w ważniejszych sprawach jak AF??

Komentarz

• becekpl
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 4312

to po co kupujesz taki szajs?? kup w końcu coś porządnego, ciesz się życiem a nie trać go na takie rzeczy
                        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

A wracajac do konkretnych rzeczy a nie biedolenia, to czy na wysokich iso nadal jest ten dziwny zafarb w prawym dolnym rogu po aktualizacji softu?

Komentarz

• luc_october
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 447

Zamieszczone przez Pikczer Zobacz wpis
                            A wracajac do konkretnych rzeczy a nie biedolenia, to czy na wysokich iso nadal jest ten dziwny zafarb w prawym dolnym rogu po aktualizacji softu?
                            Niestety tak i chyba się to nie zmieni :/
                            Na samplach które dałem na poprzedniej stronie widać ewidentnie, a soft mam najnowszy.
                            http://500px.com/luc_october

Komentarz

• czary44
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 36

Przyznam że na fotach z "zycia" do ISO 12800 nie zauważyłem tego problemu. Mam tu na myśli mRAW.
                              Robiłem też czarną klatkę (z dekielkiem na szkle ) i po rozjaśnieniu mRAW w ACR widzę niewielkie skupienie szumu w prawym dolnym rogu, niewiele większe od reszty kadru.
                              Może piszecie tu o większych czułościach niż 12800?
                              Nie jestem szumofobem ale dla mnie to jest max użyteczności.

Komentarz

• latant
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 410

Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz wpis
                                Nie o logikę ujęcia chodzi, tylko o właściwości tej figurki na samochodziku (bo z opisu wynika, że na nią ostrzyłeś), ale to musiałbyś przeczytać wspomniane artykuły, żeby była jasność, nieważne. Ponowię natomiast pytanie, czy skrajne położenie pierścienia ostr., to było to na "najbliżej", bo to zasadnicza kwestia przy obiektywie macro, a 1,2 sek jak piszesz, to dość długo gdyby chodziło o powrót z ustawienia na nieskończoność, a z przeciwnego końca nie długo .
                                Skraj był najdalszy, ten od początku, bo między 3m a nieskończonością na skali jest ze 2mm ;-), ostrzone na samochodzik. Ściągnąłem ten artykuł, w wolnej chwili spróbuję się zagłębić w jego treść.

Narzekaczom tym, którzy nie mając aparatu a się wypowiadają: mówię stanowcze NIE.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez czary44 Zobacz wpis
                                Podobnie testowałem swoje piątki. Masz możliwość sprawdzenia jak szybko zrobi to mkI lub mk II ?
                                Niestety nie.
                                Ostatnio edytowany przez latant; 30384.
                                CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

Pracuję...
                                X