Nie wiem, czy ten typ tak ma, ale wczesniej, na dowolnym punkcie bylo PERFEKCYJNIE. A jest, niestety, lipa. Reportaz z 5d2, dobre doswiadczenie - wiecej wysilku, ale nie mam poczucia, zebym przez brak trojki cos stracil![]()
Nie wiem, czy ten typ tak ma, ale wczesniej, na dowolnym punkcie bylo PERFEKCYJNIE. A jest, niestety, lipa. Reportaz z 5d2, dobre doswiadczenie - wiecej wysilku, ale nie mam poczucia, zebym przez brak trojki cos stracil![]()
Nie rozumiem .Podobno system AF jest przeniesiony z 1DX?
Czy chłopaki również dali plamy w 1DX?
Sprawdzałem i porównywałem swoje MKII i MKIII - różnica w prędkości w kiepskim świetle żadna.
Z ciekawości: 350 z kitem i światłem 5,6 ostrzy szybciej niż 5D MK III z 50 1,4 (a w najgorszym przypadku tak samo).
I pewniej! (nawet jak 50tkę przymknę do 5,6...)
Co to niby takie jasne szkiełko i AF powinien przez to lepiej działać (bzdura) i niby taki wypasiony AF w MK III...
ale tu akurat nic nowego nie odkryłem chyba...
50ka przymknięta do 5,6 nadal jest jasna dla AF bo AF ostrzy na pełnej dziurze a dopiero ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki przymykana jest przysłona do zadanej wartości, tutaj 5,6.
Wtrącę jeszcze tylko krótką historyjkę z dzisiaj:
Właśnie wróciłem z reportażu gdzie na sali były tylko kinkiety, małe kilku watowe lampki, dające piękny klimat.
Minimalne parametry ekspozycji które dawały możliwie nie poruszony obraz to 1/125, f/1,4, ISO6400. Zatem używałem lampy i mniejszej czułości.
Przy takim świetle AiServo średnio nadążało bo przecież ono nie ma wspomagania z lampy.
Po włączeniu OneShot i wspomagania, miałem trafione klatki ale zawsze za późno. Zawsze gdy mężczyzna prowadził kobietę w tańcu i robił obrót wychodziło o ten jeden moment za późno.
Wyciągnąłem z torby 5D mkI i zapomniałem o tym złym świecie!!!
W poniedziałek idzie na serwis ten grat!!!
A jak miałeś ustawiony priorytet AF'u w 5d3? ...na wyzwalanie czy ostrość?
Ostatnio edytowane przez luc_october ; 26-08-2012 o 03:46
Ty nabrałeś specyficznych nawyków, które nie zdają egzaminu z nowym aparatem. Rozumiem, że masz AF pod spustem migawki i robisz zdjęcie za każdym razem "na raz", czyli wciskasz spust do końca i oczekujesz błyskawicznego rezultatu zawsze? W opisanych powyżej warunkach? Czy znalazłeś gdzieś w sieci osoby zgłaszające podobne do Twoich problemy/wymagania co do tego sprzętu?
Zakładanie, że zawsze da się złapać ostrość i zrobić zdjęcie w jednym momencie, w ułamku sekundy, to jakiś żart. Zmień metodologię, albo pozbądź się tej trójki, bo już nie można czytać tych narzekań.
Wiesz, że można odłączyć AF od spustu migawki? Wiesz ile wtedy ujęć uratujesz, kiedy aparat nie będzie się musiał "upewniać czy jest ostro" przed każdym jednym zdjęciem? A to właśnie każesz mu robić. Nie wystarczy Ci AF pod kciukiem? Bo on tam jest po coś..
Naprawdę niektóre wpisy w tym wątku kojarzą mi się ze spluwaniem przez lewe ramię na widok telewizora, z początku ubiegłego stulecia.
Nie ma co kombinowac. Przypadek na razie jest jednostkowy i niewykluczone, ze moze okazac sie zwykla wada jednego egzemplarza.
Mój wyprodukowano w ostatnich dniach czerwca, wiec jest stosunkowo świeży, ciekawy jestem kiedy zostały wyprodukowane inne puszki mające problemy z AF.. może to jakaś wada serii. Teraz nie wiem czy AF słaby to tylko w wybranych puszkach, czy canon tak ma? I jak udowodnić w serwisie...
Najlepiej umówić się z kimś kto ma trójeczkę i jest zadowolony, skonfigurować obydwa body identycznie i i zrobić porównanie.
@habakuk jeśli chcesz możemy umówić się na hucie i porównać czy wszytko chodzi tak samo. W razie czego masz solidniejszą podstawę do reklamacji![]()