ja tylko jestem szczery. Nikt nie powiedział, że matryca w 5d3 jest zła, natomiast w porównaniu z D800 w zdecydowanej większości względów, jak nie we wszystkich jest po prostu gorsza. Nic nowego.
ja tylko jestem szczery. Nikt nie powiedział, że matryca w 5d3 jest zła, natomiast w porównaniu z D800 w zdecydowanej większości względów, jak nie we wszystkich jest po prostu gorsza. Nic nowego.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Przez te czytanie Waszych opinii człowiek nie wie co kupić hehe Trzeba sobie przejść przez dwa systemy i wtedy jest odpowiedź co komu pasuje. Ja miałem nikona i zmieniłem na Canona i już tu raczej zostanę, choć na początku się zmartwiłem jak zobaczyłem af w 5d2. Dobrze, że wyszedł 5d3 :-)
Matryca z 5DII czy 5DIII jest bardzo dobra i jedynie do czego można się przyczepić to jakość wyciągniętego obrazu +5EV. Ale po kilku latach fotografowania nie zdarzyło mnie się taka potrzeba wiec dla mnie jest to matryca bez wad. Zachwyca mnie nieustannie doskonałymi kolorami, szczegółem i tonalnością.
Tu nie chodzi o jakość wyciąganego obrazu, bo tylko kompletny patałach myli się z ekspozycją o 5 działek, tylko o możliwości wyciągania samych cieni. Te możliwości są, w zakresie zapewniającym minimum użyteczności, przynajmniej dla mnie. Chodzi o to, że Nikon robi niemal cuda, a Canon drepcze w miejscu od czasów 5DI. W tej klasie sprzętu chyba można oczekiwać jakiegoś postępu, tym bardziej, gdy producent wycenia puszkę na 13 patyków.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
zaix.. serio? juz wiesz ze Nikon D600 bedzie lepszy jakosciowo niz 5D3? pozycz ta szklana kule, sprawdze numery w totka![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Właśnie, marek trzeci sprzeda się zdecydowanie lepiej. Zwłaszcza w USA, gdzie kupują go nawet studenci za roczne stypendium lub pod wpływem impulsu na kartę kredytową - jak czytam na zagranicznych forach. Zresztą co to dla nich te 3,5K zielonych
Z innej beczki. Czym można skonwertować sobie pliki z MK III do DNG tak żeby potem otworzyć je w starszym lightroom'ie z numerkiem 3.4?
A Adobe DNG Converter nie daje rady?
Marki trzy.
Moja nowa piątka robi prześliczne zdjęcia, autofocus trafia w punkt w warunkach, w jakich do tej pory miałem masę zdjęć chybionych...
Powiększenia 40x60cm (większych w zasadzie za często nie robię) wyglądają znakomicie. A co do opinii o dynamice tonalnej? Hmm...
Powiem jeszcze raz - aparat po prostu robi piękne zdjęcia i w tej chwili jeśli coś idzie nie tak, nie mogę zwalić na sprzęt.)
Poza tym system Canona ma IMHO znacznie ciekawszą ofetrę obiektywów. Chociażby na przyklad std zoom do FF - 24-70 drogi i dobry (u Nikona tez), ale np. C24-105 z iSem juz odpowiednika u Nikona nie ma. N24-120 to nie ta liga...