już mi się chyba przypomniało, po podłączeniu gripa mieli więcej kl/s![]()
już mi się chyba przypomniało, po podłączeniu gripa mieli więcej kl/s![]()
Canon takich rozwiazan w dSLR nie stosuje.
A nie było czasem tak, że mkII z gripem szybciej kręciło np. 85L ? Ja nie wiem, bo gripów nie używałem nigdy. No ale fakt jest taki, że 1DX ma ten sam układ AF, ale steruje go dodatkowy Digic, więc nie ma siły, musi być szybciej.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Grip w 5D2 niczego nie zmienia. W zadnym z luster Canona nie zmienia. Zmienial za to w analogach gdzie wzrastala ilosc fps np. w EOS 3 czy 1V.
Kurczę, wydawało mi się, że 85L na jakimś filmiku gdzie było 5d z gripem chodziło sporo szybciej, niż u mnie.
Tak czy inaczej, jak czytam tutaj, że 5D3 z 85L trafia w tańcu na servo, to po wczorajszych doświadczeniach chciałbym to zobaczyćWidocznie niektórzy zauważyli nieistniejące przyspieszenie pracy AF w nowej puszce...
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-04-2012 o 09:34
w tańcu z 85L będzie ciężko nawet z 1dynką, znam temat z 1d4.
podobnie ciężko jest z d3 i 85/1.4 - oczywiście piszę o otwartych obiektywach - odrzutów jest masa i chyba trudno się spodziewać, że przy papierowej GO będzie łatwo, szczególnie w dynamicznym tańcu.
moje wrażenia, jeśli miałbym cokolwiek porównywać, są następujące: d3 (używam od 4 lat) w servo/AFC kręci szybciej i użytkowo jest po prostu skuteczniejsze - stabilniej śledzi. ale oczywiście też nie jest nieomylne.
z kolei AF w 5d3 jest w moim odczuciu czulszy i precyzyjniejszy, na pewno nie wolniejszy niż nikon - piszę o AFS.
servo 5d3 - w sytuacjach z jakimi się głównie mierzyłem w ostatnim tygodniu: niezwykle energiczna 2 latka, daje sobie rady bdb. z 24 lub 35 na f 1.6 w servo odrzutów jest może 15-20% - po domknięciu w zasadzie nie ma.
fotografowałem równolegle 1d4 i d3 i mimo ogromnego skoku jakości AF w 1d4 względem 1d3, nadal do nikona było mu nieblisko. z 5d3 mam uczucie większego komfortu pracy AF niż z 1d4.
ciekawym co nowego wniesie 1dx.
jakość obrazka z 5d3 utrzymuje świetne standardy kolorystyczne 5d2, z nieco lepszą dynamiką i iso od 3200.
są na pewno dziedziny bardziej wymagające, ale dla mnie, do reportażu ślubnego to aparat marzeń.
w tańcu 5d2 dawał rade ale z 85/1.8 z 85L już było ciężko.
L
Właśnie to sprawdziłem i niestety skompromitowałeś się tą wypowiedzią.
Ustawiłem oby dwa body w tym samym miejscu, tych samych warunkach. obiektyw sigma 150mm żeby AF miał duży zakres do przejechania. Punkt środkowy ustawiony w ten sam cel. Sprawdzałem od nieskończoności i od 0,38. W obu przypadkach 5d3 zauważalnie szybciej kręcił zakresem i szybciej łapał ostrość.
Poniżej przykład:
http://dl.dropbox.com/u/16954130/5d3vs5d2.mp3
Nagrałem iphone'm oby dwa body i połączyłem ścieżki. Na początku słychać kliknięcie spustu, które zsynchronizowałem. Jak słychać 5d3 strzela w ok. 1,5 sekundzie, a 5d2 po ok. 2 sekundach.
Taaa, tylko że ja pisałem o 85L a nie o jakiejś Sigmie.
PS. Sprawdziłem właśnie kolejno szkła: C24LII, C35L, C85LII, S50 i S85 - przy przekadrowywaniu z minimalnej odległości na nieskończoność nie ma właściwie żadnej różnicy w prędkości ustawiania AF na środku między mkII a mkIII. Oczywiście nie mówię o celności, tylko o samej prędkości ustawiania, bo zdjęć nie robiłem.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 22-04-2012 o 12:47
Nie widać różnicy? Po co przepłacać? Chętnie zamienię się z Tobą moje 5d2 na twoje 5d3. Opłaca się
5d2 łapie równie szybko ostrość, ma więcej detalu i równie dobre iso
A tak serio wspomniana sigma odżyła przy 5d3. Nie to szkło co przy 5d2.