Strona 58 z 372 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W kilku miejscach zetknąłem się z opiniami ,że mk3 jest zauważalnie mniej ostry od mk2. Podobno winę ponosi mocniejszy filtr antyaliasingowy.
    Np :http://www.canonrumors.com/forum/ind...c,5122.15.html
    Czy ktoś z kolegów przesiadających się z dwójki, lub posiadający oba aparaty miał podobne wrażenie? Czy to tylko odosobniona opinia ?
    Dzięki za sampla

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    W kilku miejscach zetknąłem się z opiniami ,że mk3 jest zauważalnie mniej ostry od mk2. Podobno winę ponosi mocniejszy filtr antyaliasingowy.
    Czy ktoś z kolegów przesiadających się z dwójki, lub posiadający oba aparaty miał podobne wrażenie? Czy to tylko odosobniona opinia ?
    Dzięki za sampla
    Legendy lokalne głoszą że to sprawa odRAWiaczki w statusie RC/beta.
    Poczekajmy na wersję oficjalną i zobaczymy czy się poprawi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcdariusz Zobacz posta
    To może napisz za ile nabyłeś by ustalić aktualny pułap cenowy.
    Osobiście czekam aż cena zbliży się do 11 kafli bez faktury.
    musisz więc jeszcze poczekać, bo cena była wyższa...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrenag Zobacz posta
    tak oglądałem to od razu wrzucę:
    Pozwoliłem sobie przerobić twój wrzut w taki sposób, by łatwiej było ogarnąć różnice w rozłożeniu czujników AF w wizjerze (animacja nie uwzględnia różnic w wielkości samych wizjerów):

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Mam czas do wakacji i mam nadzieje ze się doczekam

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Pytanie o ile wyższa :-D

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z tymi punktami?
    Tzn według mnie punkty krzyżowe są najbardziej czułe więc dlaczego w opisie jest, że są przeznaczone do obiektywów 2,8 i jaśniejszych?
    Przecież jeżeli jest najbardziej czuły to powinien współpracować z najciemniejszymi obiektywami.
    I na odwrót z punktami poziomymi. Skoro są mało czułe to powinny wymagać najjaśniejszych obiektywów.
    Czunjnik krzyzowy jest bardziej czuły bo reaguje na oba rodzaje linii. Jesli jednak dostanie za małą ilość światła wtedy nie będzie w stanie realizować tego pomiaru i jego funkcjonalnosc ogranicza sie tylko do jednego rodzaju. O ilosci swiatla wpadajacego do korpusu decyduje rzecz jasna obiektyw.

Krzyżowych jest 41 i wszystkie działaja z obiektywami o świetle f/4 lub jaśniej.
    Podwójnie krzyżowych jest 5 i działają ze szkłami f/2.8 lub jaśniejsze.

Zawsze miałem wrażenie że te wszystkie ograniczenia są nakładane sztucznie bo skoro przy f/4 działa czujnik krzyżowy to dlaczego nie podwójny? Tego sie nie dowiemy zapewne, ale mnie to nie martwi, najciemniejsze moje szkło ma f/2.0
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Brus Łejn Zobacz posta
    Witam
    Często robię foty w sRAW'ach (50d) Jestem baardzo ciekawy jak się ma sprawa szumu małego pliku RAW do pliku standardowego. W moim 50d nie mam aż 22 megapiksli a wielkość foty z sRAW'a często okazuje się wystarczająca Stąd moje pytanie Czy szum jest dużo mniejszy? Może jakieś sampelki w słabym świetle...? Poważnie zastanawiam się nad kupnem nowej 5tki. Z tego co widzę jest to wielce prze masakrycznie dobry sprzęt ale z ciekawości... te małe RAW
    Musisz kopsnąć się w tył tego wątku - wrzucałem linki do JPEGów z mRAW'ów (w 5D2 były sRAW1 oraz sRAW2, teraz jest mRAW oraz sRAW) w wyższych rozdzielczościach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Dzięki za sampla
    ISO 200 odpalone w LR i bez zadnych korekcji wywolane ze standardowymi ustawieniami.

http://imageshack.us/a/img38/3909/iso200.jpg
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-04-2012 o 09:53 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Pytanie o ile wyższa :-D
    między obecną ceną sklepową, a ceną, jaką chciałby mieć abcdariusz...pamiętajcie, że ceny są uzależnione od obecnego kursu...stąd nie chcę podawać publicznie kwoty, jaką dałem.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Pozwoliłem sobie przerobić twój wrzut w taki sposób, by łatwiej było ogarnąć różnice w rozłożeniu czujników AF w wizjerze (animacja nie uwzględnia różnic w wielkości samych wizjerów):

dzieki , ale przydałlby się zrobić wg wielkości wizjera też

1dx/1ds3 mają 100% krycia x 0,76 (chyba największe wizjery w cyfrach?)
    Nikt tego nie pisał bo 1DIV ma wizjer x 0,7 więc 1dx zyskał

5d3 ma 100% x 0,71

to ok 7% różnicy w wielkosci

niby mało... ale są osoby mówiące że 5d3 ma O WIELE WIĘKSZY WIZJER no a jest całe 2% większy od 5d2

podobnie jest w jasnych wizjerach A850/A900 Sony.
    A850 ma 98% krycia i 0,74x , A900 ma 100% krycia i 0,74x no i jakieś tam różnice są zauważalne dla wielu

Domyślnie

oOo Faktycznie "Czach" Tyle już tych fotek z nowej 5tki ściągałem, że się pogubiłem i zapomniałem ze Twoje mRAW'y mam Dzieki

Strona 58 z 372 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108158 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów