Strona 66 z 372 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Dopiero zaczyna Awatar Mario32
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Oj juz bez przesady Dzis dojechal 50L, ale kurde cos z nim nie tak bo slychac w srodku grzechotke lekka gdy nim potrzasnac. Ktos posiadajacy 50L moze potwierdzic czy TTTM?
    W kazdej mojej L-ce to slychac tak jakby maly luz, w 50l tez to jest a jeszcze glosniej slychac w 135l.Mi sie wydaje ze tak ma byc.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk
    Aparat i obiektyw

Domyślnie

Taka mała ciekawostka (dla niektórych może oczywista).

Przestrzeliłem właśnie puszkę w różnych warunkach i takie małe spostrzeżenie: mało kontrastowe sceny (np. czarna klamka na brązowych drzwiach, z większej odległości) - centralne, podwójnie krzyżowe 2,8 za nic nie mogły ustawić ostrości, natomiast wszystkie pozostałe krzyżowe owszem.
    Sprawdziłem na innych przykładach i tak samo - tam gdzie wszystkie krzyżowe (za wyjątkiem podw. 2,8) dają ledwie radę (ale dają), podwójnie krzyżowe 2,8 już nie. Może wynika to z faktu zwiększonej precyzji owych pięciu podwójnych 2,8.

W każdym razie do czego zmierzam: są sytuacje, w których podwójne 2,8 już nie ustawią ostrości, a pozostałe krzyżowe wtedy jeszcze tak. :-)
    I z pewnością nie jest to kwestia moich błędów.

Obiektyw 85 1,2 więc odpadają kwestie ew. jasności.

Zresztą, na 40D na przykład, szkło 5,6 z konwerterem 2x (czyli F11) na centralnym punkcie AF nie działał, na bocznych w dobrych warunkach ustawiał ostrość.

Od dziś definitywnie przestałem zwracać uwagę na to co krzyżowe a co nie, co tam na papierze piszą i co chwalą, jedynie praktyka własna dot. skuteczności danego AF w danych warunkach.

Sprawa druga: z pixel knight 5D III nie współpracuje (a przynajmniej mi się w żaden sposób nie udało takiego zestawienia uruchomić).

Sprawa trzecia: poruszany tutaj sposób powiększania zdjęcia.
    Owszem - działa to bardzo fajnie, ale gdyby do tego zostawić stary sposób byłoby dopiero wtedy idealnie.

Przykładowa sytuacja: lubię mieć domyślnie po odtworzeniu zdjęcia miniaturkę z histogramem i opisem parametrów. Wciśnięcie lupy, ustawionej na pełny rozmiar w punkcie ostrzenia powoduje natychmiastowe powiększenie. Żeby uzyskać obraz wypełniający cały wyświetlacz, muszę się wtedy nakręcić kółeczkiem.
    Gdyby po staremu działały przyciski +/- to wystarczyłoby kliknąć raz żeby przełączyć się z widoku zdjęcie+histogram na widok zdjęcie na całym ekranie.
    W takiej sytuacji lupka ustawiona na powiększenie 1x i odpada funkcja powiększenia w punkcie ostrości jednym naciśnięciem lupki.
    Albo możliwość przyporządkowania do lupki 2 powiększeń na raz, po kliknięciu raz po sobie (której też nie ma).

Może to szczegół ale jednak w moim przypadku ogranicza znacznie.
    I dlatego osobiście ogranicza mi to cały zestaw "dobrodziejstw" związanych z nowym sposobem (bo i tak mam lupkę na 1x).
    Gdyby nie było rezygnacji ze starego sposobu powiększenia, wtedy byłoby idealnie.
    Jak wszystko pozostałe w tej puszce :-P

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Zrobiłem mały test wyciągania cieni.
    Z praktycznie czarnego fragmentu dałem +4ev i delikatnie odszumiłem.
    Może te sample przekonają niektórych, że nie taki banding straszny
    oryginalny obraz:
    http://dl.dropbox.com/u/16954130/debanding0.jpg
    +4ev:
    http://dl.dropbox.com/u/16954130/debanding1.jpg
    +4ev i debanding:
    http://dl.dropbox.com/u/16954130/debanding2.jpg

Domyślnie

Czytam, czytam i wnioski mam takie.

1. Za rok będzie 4 tys. taniej.
    2. Za rok będzie ostrzej, Canon popracuje nad filtrem i / lub DPP.
    3. Za rok temat AF rozpracują userzy a lupkę poprawi Canon poprzez firmware.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Czytam, czytam i wnioski mam takie.

1. Za rok będzie 4 tys. taniej.
    2. Za rok będzie ostrzej, Canon popracuje nad filtrem i / lub DPP.
    3. Za rok temat AF rozpracują userzy a lupkę poprawi Canon poprzez firmware.
    Jedyne z tego co możliwe to to, że cena spadnie. Ale raczej nie o 4 tysiące, chyba, że załamie się euro. Sory Gregory :-)

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Myślę że z ceną będzie tak ewoluować jak w przypadku 5d2.
    L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Jedyne z tego co możliwe to to, że cena spadnie. Ale raczej nie o 4 tysiące, chyba, że załamie się euro. Sory Gregory :-)
    Szczerze to szukam sam dla siebie wymówki żeby nie zapakować się w ten koszt bo czaję się na 70-200/2.8 a na body + lens mnie najnormalniej w świecie nie stać... Z resztą mam Marka II + 50D...

Początki nałogu

Domyślnie

Cena będzie oscylować co najwyżej na poziomie 11 tys. Na chwile obecną nie ma jakichkolwiek przesłanek żeby było niżej. Dla mnie niepokojące jest to co piszą o ostrości, być może canon przesadził z tym filtrem . Kwestia co pokaże d800E. W sumie jestem ciekaw.Po testach i recenzji Piotra co do AF jest przekonany ale obrazek mnie dalej zastanawia ale być może to niepotrzebne niepokoje
    CANON Laik

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Cena będzie oscylować co najwyżej na poziomie 11 tys. Na chwile obecną nie ma jakichkolwiek przesłanek żeby było niżej.
    Otóż to - nie ma szans na jakieś gwałtowne zmiany ceny. Jeśli chodzi o ostrość to tym bym się tym nie przejmował, bo w sieci jest cała masa zdjęć które pokazują, że ostre zdjęcia tym aparatem da się zrobić zatem to wszystko rzecz wtórna.

Przy okazji usunąłem OT o PS-ie - proszę nie śmiecić, bo posypią się kartki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Potrząsałem jeszcze 135/L 85/L 35/L 14,L.
    Jedynie 35-ka jest bezgłośna.
    Dokładnie tak samo było i u mnie.
    the silence is deafening

Strona 66 z 372 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116166 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów