Pokaż wyniki od 571 do 580 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Widok wątkowy

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z tymi punktami?
    Tzn według mnie punkty krzyżowe są najbardziej czułe więc dlaczego w opisie jest, że są przeznaczone do obiektywów 2,8 i jaśniejszych?
    Przecież jeżeli jest najbardziej czuły to powinien współpracować z najciemniejszymi obiektywami.
    I na odwrót z punktami poziomymi. Skoro są mało czułe to powinny wymagać najjaśniejszych obiektywów.
    Czunjnik krzyzowy jest bardziej czuły bo reaguje na oba rodzaje linii. Jesli jednak dostanie za małą ilość światła wtedy nie będzie w stanie realizować tego pomiaru i jego funkcjonalnosc ogranicza sie tylko do jednego rodzaju. O ilosci swiatla wpadajacego do korpusu decyduje rzecz jasna obiektyw.

Krzyżowych jest 41 i wszystkie działaja z obiektywami o świetle f/4 lub jaśniej.
    Podwójnie krzyżowych jest 5 i działają ze szkłami f/2.8 lub jaśniejsze.

Zawsze miałem wrażenie że te wszystkie ograniczenia są nakładane sztucznie bo skoro przy f/4 działa czujnik krzyżowy to dlaczego nie podwójny? Tego sie nie dowiemy zapewne, ale mnie to nie martwi, najciemniejsze moje szkło ma f/2.0
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Brus Łejn Zobacz posta
    Witam
    Często robię foty w sRAW'ach (50d) Jestem baardzo ciekawy jak się ma sprawa szumu małego pliku RAW do pliku standardowego. W moim 50d nie mam aż 22 megapiksli a wielkość foty z sRAW'a często okazuje się wystarczająca Stąd moje pytanie Czy szum jest dużo mniejszy? Może jakieś sampelki w słabym świetle...? Poważnie zastanawiam się nad kupnem nowej 5tki. Z tego co widzę jest to wielce prze masakrycznie dobry sprzęt ale z ciekawości... te małe RAW
    Musisz kopsnąć się w tył tego wątku - wrzucałem linki do JPEGów z mRAW'ów (w 5D2 były sRAW1 oraz sRAW2, teraz jest mRAW oraz sRAW) w wyższych rozdzielczościach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    W kilku miejscach zetknąłem się z opiniami ,że mk3 jest zauważalnie mniej ostry od mk2. Podobno winę ponosi mocniejszy filtr antyaliasingowy.
    Np :http://www.canonrumors.com/forum/ind...c,5122.15.html
    Czy ktoś z kolegów przesiadających się z dwójki, lub posiadający oba aparaty miał podobne wrażenie? Czy to tylko odosobniona opinia ?
    Dzięki za sampla
    ISO 200 odpalone w LR i bez zadnych korekcji wywolane ze standardowymi ustawieniami.

http://imageshack.us/a/img38/3909/iso200.jpg
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 05-04-2012 o 09:53 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów