Dla nieposiadających jeszcze korpusu:
W tym miejscu jest już instrukcja po polsku??:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030000...de_PL_V1.0.pdf
Dla nieposiadających jeszcze korpusu:
W tym miejscu jest już instrukcja po polsku??:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030000...de_PL_V1.0.pdf
Ostatnio edytowane przez 1glider ; 04-04-2012 o 22:57
Witajcie,
jako zapalony lotnik i pasjonat fotografii lotniczej zrobiłem sobie wczoraj wieczorem wycieczkę pod płot warszawskiego lotniska aby przetestować wysokie czułości i autofocus nowej piątki.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektów, autofocus pracował bardzo dobrze pomimo, iż zdjęcia robiłem w porze nocnej przy szczątkowym oświetleniu księżyca i poświacie z ulicy (obiektyw to 70-200/2.8 L IS II). Wysokie czułości oczywiście szumią, ale ISO 12800 jest znośne i da się z niego wyciągnąć sensowne zdjęcia.
Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek). Na tym pierwszym ustawiłem zapis pełnych jpeg-ów, na drugiej karcie, zdecydowanie szybszej - pełen RAW. W trybie zdjęć seryjnych (6 kl/sek) bufor zapychał się po wykonaniu sześciu zdjęć i dość długo nie można było wykonać kolejnego zdjęcia. Przestawiłem zapis jpeg + RAW w pełni na kartę SD i było to samo (subiektywnie, po serii 6 zdjęć zapchanie bufora i powolne jego oczyszczanie). Instrukcja podaje 7 zdjęć w takim trybie, także wyniki które uzyskałem są OK, jednak czas opróżniania bufora jest znaczący i potrzeba przynajmniej dwóch sekund aby można było wykonać kolejne jedno zdjęcie.
Poniżej kilka zdjęć (wraz z linkiem do pełnego rozmiaru), zdjęcia to jpeg-i prosto z puszki, odszumianie w menu aparatu było ustawione na tryb niski (jedna z trzech kresek). W pełnej rozdzielczości zdjęcia ważą od 6.5 do blisko 10 MB.
Pozdrawiam,
Grzegorz
ISO 12800
Foto 1, Foto 2
ISO 16000
Foto 3
ISO 25600
Foto 4 (musiałem je przyciąć, gdyż nie przechodziło przez uploader na serwer), Foto 5
Ostatnio edytowane przez Merde ; 05-04-2012 o 08:31
Niestety według informacji podawanych na wielu stronach EOS 5Dmk3 nie obsługuje standardu UHS dla kart SecureDigital, podejrzewam , że ta karta SD którą użyłeś pracowała co najwyżej z prędkością 30-45MB/sek a nie 95
Na pewno była by znacząca poprawa przy użyciu CompactFlash Sandisk Extreme Pro,
Spróbuj zapisać RAW'y na CF. Jeżeli Twoja CF obsługuje UDMA to powinno być lepiej. Nowe typy CF EXTREME (bez PRO) obsługują do 60 MB/sek z obsługą UDMA. Jeżeli mógłbyś (jak lotnik-lotnikowi) zrobić dla mnie jakieś pióra w locie, w RAW'e (przy niezbyt dobrym oświetleniu ~ISO 3200-6400) to będę bardzo wdzięczny. Pióra na "postoju" też mogą być.Napisał grztus
Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek)..![]()
Dla ziarnofobów i wojowników: 5DIII v D800
http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...00_noise.shtml
CANON Laik
a ja lekko z innej beki zapytam - czy ktoś ma mkIII + sigma 85 1.4 ?
ostatnio wiele się pisało o prolemach przy rożnych odleglościach fokalnych FF/punkt/BF
czy ktoś tu ma taki zestaw i uprzejmie może napisać dwa słowa ?
Gdzie najtaniej obecnie z dobrego źródła można zakupić 5d mk3?
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII