Strona 56 z 372 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Dla nieposiadających jeszcze korpusu:
    W tym miejscu jest już instrukcja po polsku??:
    http://gdlp01.c-wss.com/gds/5/030000...de_PL_V1.0.pdf
    Ostatnio edytowane przez 1glider ; 04-04-2012 o 22:57

Bywalec
    Miasto
    Radom/Warszawa

Domyślnie Kilka nocnych zdjęć

Witajcie,
    jako zapalony lotnik i pasjonat fotografii lotniczej zrobiłem sobie wczoraj wieczorem wycieczkę pod płot warszawskiego lotniska aby przetestować wysokie czułości i autofocus nowej piątki.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektów, autofocus pracował bardzo dobrze pomimo, iż zdjęcia robiłem w porze nocnej przy szczątkowym oświetleniu księżyca i poświacie z ulicy (obiektyw to 70-200/2.8 L IS II). Wysokie czułości oczywiście szumią, ale ISO 12800 jest znośne i da się z niego wyciągnąć sensowne zdjęcia.

Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek). Na tym pierwszym ustawiłem zapis pełnych jpeg-ów, na drugiej karcie, zdecydowanie szybszej - pełen RAW. W trybie zdjęć seryjnych (6 kl/sek) bufor zapychał się po wykonaniu sześciu zdjęć i dość długo nie można było wykonać kolejnego zdjęcia. Przestawiłem zapis jpeg + RAW w pełni na kartę SD i było to samo (subiektywnie, po serii 6 zdjęć zapchanie bufora i powolne jego oczyszczanie). Instrukcja podaje 7 zdjęć w takim trybie, także wyniki które uzyskałem są OK, jednak czas opróżniania bufora jest znaczący i potrzeba przynajmniej dwóch sekund aby można było wykonać kolejne jedno zdjęcie.
    Poniżej kilka zdjęć (wraz z linkiem do pełnego rozmiaru), zdjęcia to jpeg-i prosto z puszki, odszumianie w menu aparatu było ustawione na tryb niski (jedna z trzech kresek). W pełnej rozdzielczości zdjęcia ważą od 6.5 do blisko 10 MB.

Pozdrawiam,
    Grzegorz

ISO 12800
    Foto 1, Foto 2

ISO 16000
    Foto 3

ISO 25600
    Foto 4 (musiałem je przyciąć, gdyż nie przechodziło przez uploader na serwer), Foto 5
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 05-04-2012 o 08:31

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grztus Zobacz posta
    Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek).
    Niestety według informacji podawanych na wielu stronach EOS 5Dmk3 nie obsługuje standardu UHS dla kart SecureDigital, podejrzewam , że ta karta SD którą użyłeś pracowała co najwyżej z prędkością 30-45MB/sek a nie 95
    Na pewno była by znacząca poprawa przy użyciu CompactFlash Sandisk Extreme Pro,

Bywalec Awatar 1glider
    Miasto
    Głubczyce

Domyślnie

Napisał grztus
    Jedyny mankament jaki napotkałem, to zapychanie się bufora zapisu i w konsekwencji brak możliwości zrobienia kilku zdjęć więcej w serii. Otóż miałem włożone dwie karty: SanDiska Compact Flash 16GB Extreme III (30 MB/sek) oraz SanDiska SD XC 64 GB (95 MB/sek)..
    Spróbuj zapisać RAW'y na CF. Jeżeli Twoja CF obsługuje UDMA to powinno być lepiej. Nowe typy CF EXTREME (bez PRO) obsługują do 60 MB/sek z obsługą UDMA. Jeżeli mógłbyś (jak lotnik-lotnikowi) zrobić dla mnie jakieś pióra w locie, w RAW'e (przy niezbyt dobrym oświetleniu ~ISO 3200-6400) to będę bardzo wdzięczny. Pióra na "postoju" też mogą być.

Początki nałogu

Domyślnie

Dla ziarnofobów i wojowników: 5DIII v D800

http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...00_noise.shtml
    CANON Laik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregolius Zobacz posta
    Dla ziarnofobów i wojowników: 5DIII v D800

http://www.cameralabs.com/reviews/Ca...00_noise.shtml
    Było to już, ale dzięki.

A tak swoją drogą z ciekawości spytam się, jak korzystacie z AI Servo i AI Focus (kolejne czynności, rodzaj ustawionego trybu AF)?
    Prawdę mówiąc rzadko z tego korzystałem przy mrkII i 7D, więc też i doświadczenie mam małe na tym polu...

Coś już napisał Awatar xdream
    Miasto
    Hindenburg

Domyślnie

a ja lekko z innej beki zapytam - czy ktoś ma mkIII + sigma 85 1.4 ?
    ostatnio wiele się pisało o prolemach przy rożnych odleglościach fokalnych FF/punkt/BF
    czy ktoś tu ma taki zestaw i uprzejmie może napisać dwa słowa ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Gdzie najtaniej obecnie z dobrego źródła można zakupić 5d mk3?
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Gdzie najtaniej obecnie z dobrego źródła można zakupić 5d mk3?
    odpowiedź wrzuciłem na prv wiadomość, żeby tu nie być posądzony o reklamę

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xdream Zobacz posta
    a ja lekko z innej beki zapytam - czy ktoś ma mkIII + sigma 85 1.4 ?
    ostatnio wiele się pisało o prolemach przy rożnych odleglościach fokalnych FF/punkt/BF
    czy ktoś tu ma taki zestaw i uprzejmie może napisać dwa słowa ?
    Kilka stron wcześniej pisałem o tym połączeniu. Wszystko działa jak należy. Poprzednio z mkII i 50/1.4 miałem problem przy różnych odległościach, teraz nic takiego się nie dzieje, ostrzy w punkt.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Strona 56 z 372 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów