Mając 5d I nie chodziła mi po głowie wymiana na mk II,ale juz mk III kusi i to bardzo - przede wszystkim ze względu na "achy" nad AF-m.
Dobrze,ze wkrótce lany poniedziałek - może jakis kubeł zimnej wody ostudzi zapędy takich jak ja amatorów
Flanel zassysam, dzieki bardzo!!
pięć de mark czy, dziewczyny Elki
Oj, tam... Oj, tam... z Pentaxem też już można się moczyć
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Czytam i czytam ale nikt nie porównuje nowej piątki do 1Ds III? Ma ktoś może te dwie puszki i może napisać jak wypada nowa piątka w porównaniu do starej już jedynki?
L
marv - ja doszedłem do wniosku że nie zmieniam. Dorzuć gripa, drugą baterię i masz 14-15k.
Dodatkowo migawkę mam jeszcze na większym zapasie gwarancji niż jak w nowym 5d3, wizjer ok 10% większy , nieco lepszy shutter lag (ok 40-50ms vs 60ms - nie wiem ile to w rzeczywistosci ma do siebie ale czasem mam wrazenie ze 1ds3 ma za delikatny spust migawki i zdjecia sie same robia), pomiar punktowy z wybranego punktu, super rozłożone krzyżowe, 5fps vs 6fps to też niewiele zmieni, no i co tam jeszcze.. Aha w pakiecie zasilacz sieciowy i kozacka ładowarka, do 5d3 trzeba by było łożyć za te gadżety kolejne pareset zł.
Ogólnie widać że z serii 1 dużo rzeczy nabyło 5d3 co tylko może cieszyć
wyższe iso by się przydało jedynie ale w LR iso 3200 +1 ev też daje radę, a do video mam inny sprzęt, LCD mi się podoba bo widać z góry czy ostro czy nie, na nowych dokładnych ekranach masz często przekłamania (wydaje się że ostro a potem wywołujesz rawa i zdziwko).
Chyba będę czekał jeszcze 1-2 lata aż do pojawienia się używek 1dx
Sam widzisz co tu się w temacie dzieje. Ludzie się jarają że na 1.4 w nowej puszce jest większość trafionych. A my posiadacze starego poczciwego ds-a... moja sigma aż hula i trzęsie uszami z radości na 1.4 od zawsze z dowolnego punktu af![]()
Ostatnio edytowane przez adrenag ; 02-04-2012 o 21:39
Zawsze na początku są ochy i achy a jak będzie faktycznie to trzeba zaczekać i wyciągnąć średnią, albo samemu spróbować. Ja z 5d2 przynajmniej wiem, że na AFie nie mogę polegać, ale i tak jest lepiej niż w dowolnym Canonie jakiego kiedykolwiek miałem, jeżeli w mk3 jest tak jak tu sugerują niektórzy, czyli 95% powtarzalności na 1.4, to zaczynam zbierać kasę. Ale szczerze mówiąc jak znam Canona to nie wierze, że można zrobić tak pewny AF jak w Nikonie w tym segmencie, to nadal nie jest seria 1.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Z ciekawości pobrałem, otworzyłem i powiększyłem, żeby zobaczyć jak to wygląda.
Po ponownym dopasowaniu do okna przeglądarka windowsowa pokazała takie coś (z lewej początkowe, z prawej po powiększeniu i ponownym dopasowaniu):
Tak czy inaczej dla mnie marzenie, ale raczej nieosiągalne (przynajmniej na razie).
Nie daje rady z tą rozdzielczością?
Mnie z kolei trzyma tylko jedna rzecz. Mam obawę że jeśli wyskoczą jakieś kwiatki z pierwszą serię to pewnie będą eliminowane w kolejnych (po cichu). Nie dość że zapłacę 13k a nie np. 10k to jeszcze będę testerem. Wiem że to przesada ale to jak serce i rozum... Powiedzcie mi jak bardzo się mylę...