Czwórka otwiera raw-y z piątki de trzy
5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)
Liczba klatek w trybie AI Servo
Testuję 5D3 i według specyfikacji w trybie zdjęć seryjnych o dużej szybkości ma wykonywać do 6 klatek/sek testowany egzemplarz według mnie nie osiąga nawet czterech w trybie pracy AF AI Servo. Po przełączeniu w tryb AF One Shot jest poprawnie cyka 6 klatek. O co tu chodzi?
Osobiście posiadam Nikona D7000 i jak ustawiam 7 klatek to robi właśnie tyle klatek, testuję to na tych samych kartach SD. Format zapisu JPG.
Canon ustawienia f/2.8 1/1000s pierwsze zdjęcie priorytet ostrości następne priorytet szybkości, opcja zdjęcia seryjne o dużej szybkości rejestracji. Dane akumulatora (grip z jedną baterią) stan naładowania 77% stopień zużycia wskazuje trzy pola.
Jeśli dobrze rozumiem to w AI Servo obiektyw łapie ostrość między klatkami i spowalnia, chyba można ustawić coś w stylu "priorytet wyzwalania" w menu wtedy powinien trzaskać bliżej 6fps. Nikona też testowałeś w ciągłym?
Czyli znowu nas oszukali...
Sprawdz usawienia AF Sherlock'u.
Może się komuś przyda ta informacja.
Z chwilą podpięcia innego obiektywu np. Canon EF 50mm 1:1.8 II aparat pięknie współpracuje - strzela sześć klatek, natomiast z obiektywem Canon 28mm 1:2.8 - strzela trzy do czterech klatek.
Po kilkudniowym użytkowaniu tego aparatu muszę przyznać, że 5D3 jest bardzo ubogi w opcje, które w Nikonach są dostępne już w półce sprzętu półprofesjonalnego. Przykładowo w trybie M przy włączonym automatycznym ISO możliwe jest wprowadzanie kompensacji ekspozycji tutaj tego nie ma. Może podpowiecie jak radzicie sobie w sytuacjach, choćby banalny przykład fotografowania czarnego/białego przedmiotu. Inna bardzo użyteczna opcja w Nikonie w trybie auto ISO można określić znacznie krótsze czasy niż 1/250. Przykładowo przy fotografii sportowej nie chcę schodzić z czasów poniżej 1/800, ale chcę wykonywać zdjęcia na troszkę przymkniętej przesłonie np. f/3.2 dla uzyskania wyższej rozdzielczości.
a tryb Tv? ustaw sobie auto iso do tego zadaj czas 1/800...
yhy wyjątkowo ubogi, nie no kompensacja w trybie M jest niezbędna w fotografowaniu, "jak żyć"?, czasem się zastanawiam jak ja sobie radziłem z zenitem, może niektóre modele są rzeczywiście dla zaawansowanych użytkowników nigdy nie przywiązywałem wagi do takiej klasyfikacji ale może coś w tym jest - kup nikona
![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Co to auto iso? Kompensacja w M - czy aparat kompensuje ISO, A czy S?
Toz to jakies czary, mix Av/Tv.