Pod ff 12mm pod cropa 8mm
Pod ff 12mm pod cropa 8mm
SONY
Zadam może kontrowersyjne pytanie ale muszę: czy AF w 6D jest trafniejszy niż ten nieudany w 5D3 ? Drążę temat AF w 5D3 od kilku miesięcy, kilku jego użytkowników ma ten sam problem co ja (tj. niecelny AF na punktach innych niż w środku). Dziś dla odmiany pstrykałem na działce 5D +50L. Kurde no, czy boczny, górny, dolny czy środkowy mam pięknie ostre zdjęcia. Z 50L i na F nawet 1.2-1.8. Jak to jest możliwe ? To samo szkło z 5D2 daje porównywalne efekty - czy to boczny czy środkowy, AF trafia pięknie. Problemy zaczynają się z 5D3 - tutaj zapomnij o trafionych zdjęcia na bocznych, zwłaszcza z 50L, choć z 35L także nie jest dobrze. Kolejny raz utwierdziłem się w przekonaniu, że AF w 5D3 to fabryczna wada, nie do usunięcia na Żytniej. Poza AF to body jest świetne, ale no sorry.
Tak więc czy warto Waszym zdaniem zamienić 5D3 na 6D ? Czekają mnie przynajmniej 2 śluby w najbliższych miesiącach i ch.. mnie strzela gdy ćwiczę 5D3 na bocznych, w porównaniu do bocznych 5D i 5D2.
EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums
Dziwię się, że w 5d3 występują takie problemy. Ja akurat używam tylko centralnego punktu af, ale nieraz jak sie bawię w testy, na bocznych, to nie widzę żadnych problemów. Jedyny problem w 6D z bocznymi, to to, że ich rozmieszczenie uniemożliwia jakąkolwiek poważniejszą pracę.
5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600
w 5D3 AF działa prawie tak dobrze jak w 1Dx (dla statycznych scen nawet dokładnie tak samo). Nie zauważyłem żadnych problemów poza tym, że musi być światło. Jak jest nieco ciemniej (pomieszczenie bez lampy, obiekt w cieniu ze słabym kontrastem, etc.) to działa GORZEJ, niż 5Dmk2. W 6D AF wg. moich obserwacji działa tak jak w 5Dmk2 - nie zauwazyłem różnic. W 1Dx AF działa w ciemności podobnie jak w 5Dmk3 - gorzej łapie, niż 5Dmk2 na środkowym. To są moje obserwacje i nie będę dyskutował, że innym działa inaczej. Dzielę się tym co zaobserwowałem w tych body przez ostatnie kilka lat ich używania.
Tym niemniej uważam, że obecnie na rynku 1Dx i 5Dmk3 są najlepszymi kompletnymi body. Z tego co rozmawiałem z zaprzyjaźnionymi Nikoniarzami, to twierzą, że w D4 AF działa GORZEJ, niż w 1Dx, ale już w D700 twierdzą, że dla statycznych działa lepiej. I bądź tu mądy i pisz wiersze...
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Czytam i z podziwu wyjść nie mogę. Cała seria 5D co dla niektórych jest do **** bo nie da się nimi zdjęć robić bo AF słaby. Matko boska...
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
dokładnie tak
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
bo ludzie Panie to instrukcji nawet nie przeczytajo, a myślo, że aparat sam robi foty, w końcu ma af![]()
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Wątek stary, ale się dopiszę jako nowy posiadacz 5d mk3.
Aparat jest genialny. Mam tez 6D (też od niedawna). W 5tce nawet nie chodzi o to ile ma punktów AF, ale jak się tego AF używa świetnie. Ustawiam górny, zmieniam aparat do pionu, a punkt AF się zmienia...albo np reset punktu AF do centralnego (co było w 1kach), ale ponowne naciśnięcie i wraca poprzednio wybrany punkt AF. Bajka.
Testowałem AF na bocznych punktach na 16-35, 35L, Sigma 85 1.4, 70-200 2.8 L IS . Wszystkie trafiają w punkt bez mikroregulacji.
Testowałem w studio wczoraj, wcześniej w domu wieczorem i żadnych objaw jakoby miało być coś nie tak z AF. Okaże się na ślubie jak to w praktyce wygląda.
Różnicę w celności AF zauważyłem natomiast jeśli jest ustawiony obszar ostrzenia (nawet najmniejszy) a nie pojedynczy punkt. Ostrząc na butelkę wody niekiedy AF lekko chybiał, ale to nie jest wina AF, tak po prostu ten tryb działa.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
No to i ja się wypowiem jako nowy posiadacz, przesiadający się z 5d mk2.
Ogólne wrażenie jest świetne, wyświetlacz - bajka, klawiszologia też mi się podoba, szczególniej jeśli chodzi o ustawienia AF. Jeszcze mam stare przyzwyczajenia z mark 2, i odruchowo chcę włączać aparat suwakiem pod kołemOde mnie jeszcze duży plus za blokadę koła do wyboru trybów. Niejednokrotnie w mark 2 zdarzyło mi się przez przypadek przestawić w ferworze pracy...
Praca AF też jest zauważalnie lepsza, nie mam problemów z bocznymi punktami. Testowałem na obiektywach 85mm f/1.8 , 70-200mm f/4 L, 24-105mm f/4L. Z nimi nie mam żadnego problemu AF trafia w punkt nawet przy mega złych warunkach. Problem natomiast mam z sigmą 35mm f/1.4. Ostrość ustawia 80% przed obiektem, co ogarnąłem mikroregulacją AF. Niestety czeka mnie chyba kalibracja obiektywu, no ale to nie jest kwestia źle działającego AF w body.
Dla przypomnienia lub dla tych, którzy nie czytali całego wątku. Sigma 35mm f1.4 Art nie wykorzysta wielkiego atutu jaki ma mechanizm AF w mark 3. Nie korzysta z punktów podwójnie krzyżowych :/
PS.
fajna opcja, z której najpierw się śmiałem, ale coś czuję że zacznę doceniać. Tryb cichych zdjęćJuż nie będzie jeeeeebuduuu w kościele
no chyba, że będzie mi zależało na szybszych seriach
PS2.
Mój staruszek Lightroom 3.6 nie otwiera plików RAW z mark 3czeka mnie aktualizacja :/