Mogę dodać jeszcze, że w obiektywach z uszczelką luz na mocowaniu praktycznie nie wyczuwalny.
Mogę dodać jeszcze, że w obiektywach z uszczelką luz na mocowaniu praktycznie nie wyczuwalny.
Dziwne, że niektórzy stwierdzają, iż boczne działają OK. Testowałem różne body i szkła. To samo. I nagle u kogoś nie ma problemu??? Hmm
Pierwszy link z brzegu i autor ma podobne wnioski oraz rezultaty. autofocus - If the focal plane is curved, should the outer AF points work correctly or front-focus? - Photography Stack Exchange
3 puszki 5d3 i 6d i każda przeze mnie sprawdzana miała problem z bocznymi na wymienionych szkłach? Przecież to się kupy nie trzyma.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Sprawdzales na krzyzowych czy zwyklych?
Wysłane z mojego SM-N910C
@zaix z tymi opiniami użytkowników danego sprzętu to trzeba pamiętać, że każdy ma inne oczekiwania i przede wszystkim inny próg akceptacji.
Kiedyś na ślubie porównywałem swoje 6d z identycznym kamerzysty. Pokazałem mu, że w trudnym świetle ledowym aparaty mają wyraźny FF. Powiedział, że wcześniej nigdy na to nie zwrócił uwagi a jeśli chodzi o fotografię to używał tylko jasnych stałek L. Dopóki przestrzały AFu nie są jakieś duże to chyba trzeba się po prostu z tym pogodzić. Porównując 6d albo 5dmkIII do 5dmkII i tak mamy niesamowitą poprawę komfortu pracy. Wiadomo, że jeśli na bocznych jest totalnie nietrafione zdjęcie to trzeba słać do CSI.
Miłego dniamoja www
tylko krzyżowe.
A co do pracy w świetle innym niż 5500K to, jak dla mnie, nie da się nie zauważyć różnic. Abo jest ostro albo nie. Ostatnio robiłem jakieś zdjęcia 85 1.8 w żarowym i FF był tak ewidentny, że wszystkie zdjęcia były do wyrzucenia. To samo miejsce w oświetleniu dziennym i problem znika. Na marginesie dziwi mnie to, że nie ma kompensacji dla innych warunków oświetleniowych. To moim zdaniem podstawowy problem AF oprócz pracy na bocznych. Nie wierzę żeby każdy przestawiał AMFA pod światło, z drugiej strony praca na jasnych i ostrych szkłach w takich warunkach bez korekcji mija się celem wg mnie. Ale pewnie zaraz ktoś napisze, że nie zauważył problemu i u niego nie ma...i tak nie uwierzę bo sprawdzałem zarówno na 5D3 i 6D. Prosty test-zrobić zdjęcie w żarowym (pewnie będzie pudło) następnie założyć lampę i zrobić to samo z wspomaganiem AF z lampy (siatka)-będzie trafione.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 07-02-2015 o 13:07
ST-E2 powinno załatwić Twoje problemy skoro ze wspomaganiem z lampy Ci trafia.
Ja w 5D3 i 135L mam przy dziennym 0 na centralnym i +4 na bocznych a przy żarowym +6 na centralnym i +10 na bocznych, muszę to pamiętać i zmieniać przy zmianie światła i orientacji aparatu, zgroza ale postanowiłem z tym żyć
A moze by tak zareklamowac i oddac do serwisu...
Wysłane z mojego SM-N910C
u mnie wszystko działa jak w snajperskim karabinku. Na środkowych, bocznych, dolnych i górnych
Sigma 50mm 1.4 ART front-focus on outer AF points: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
wg mnie to nie jest kwestia szkieł, lecz wyłącznie źle zaprojektowanego body. Wątek z bocznymi w 5D3 + Sigma 50 Art. Ten sam objaw. Moim zdaniem w tej klasie body taka praca bocznych punktów to przegięcie. W sumie myślę, że dla mnie i pewnie wielu użytkowników był to jedna z ważniejszych kwestii w przypadku zakupu body. Krzyżowe na skraju...i co z tego?
@arti
Aprorpos pracy ze 135L i 5D3. U mnie,w zależności od rodzaju światła-również wymagał korekty, natomiast nie było problemu z różnicą pomiędzy czujnikiem centralnym a bocznymi. Wg mnie od 85mm wzwyż boczne punkty były ok.