Pokaż wyniki od 3 561 do 3 570 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    Nie no, poważnie ?? Opisałem moją historię Panom z Fotoplusa w Katowicach oraz z Żytniej w Warszawie. Sądziłem, że mam felerną sztukę, ale po tym co piszesz wychodzi, że:
    a) nie tylko ja mam felerną puszkę
    albo
    b) ten typ tak ma
    Jeżeli prawdą jest b), to jest to bubel z niedziałającymi bocznymi punktami AF, za którego będę się domagał zwrotu gotówki. Pytanie czy jest nas tutaj więcej, tzn. użytkowników/właścicieli 5D3, którym korzystanie z bocznych punktów AF daje nieostre obrazy ??
    Ja sam długo nie dopuszczałem do siebie tej wiadomości, blokowałem się na nią, no bo jak to - tyle to kosztowało a AF gorszy niż w 5D2..
    Ehh.. zobaczę co mi powiedzą. Na pewno się jeszcze odezwę.
    Pozdro
    Dawno, dawno już o tym pisałem w bardzo długim wątku o 5D3. Dla mnie AF w 5D3 to marketingowe oszustwo. Miałem dwie puszki. Pierwsza była tak skopana (w końcu sklep, również w Katowicach mi wymienił na inną używaną), że barak słów, druga niby dobra, ale:

-o bocznych zapomnij na pewnych szkłąch (np. 50mm 1.2, 1,4, 16-35L, często 35L)
    -różnica w działaniu AF w świetle dziennym vs żarowym daje takie przesunięcie płaszczyzny ostrości (dotyczy jasnych szkieł), że dla mnie to jest po prostu żart w sprzęcie tej klasy.

Poprawnie działał wyłącznie 70-200L oraz 24-70L (co to dla mnie znaczyło? że zakup wszelkich L, z których zakupem się swojego czasu wstrzymywałem ze względu na niemożliwości przekadrowywania na 5d2 stracił sens, bo dla większości jasnych bądź szerokich obiektywów zostaje wyłącznie centralny punkt i to w świetle dziennym)

Testowałem masę szkieł i bardzo różne puszki (to samo).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    Jan Pawlak,

Dzięki za pochylenie się nad problemem.
    E no jednak masz silnie nieostre zdjęcie na bocznym (przykład najmniej ostrego zdjęcia). I chyba wiem, dlaczego masz takie wyniki - robisz test relatywnie ciemnymi szkłami - na F2.8 to ja też mam lepsze wyniki, bo GO jest większa. Generalnie Twój test potwierdza mój - boczne punkty AF są niedopracowane i rozjechane względem centralnych.

--- Kolejny post ---

robertskc7

Na 24LII rozjazd między centralnym AF a bocznym będzie mniej widoczny, bo to szkło daje większą GO, nawet na 1.4, od 50mm/F1.4 czy 85mm/F1.4. Ja sam na mojej 35L zapiętej do 5D3 aż takich rozjazdów nie obserwuję.
    Problem wychodzi w całej okazałości dla dłuższych ogniskowych i małych wartościach F, np. 50mm/F1.8. Body 5D3 jest zwyczajnie niedopracowane i nie polecałbym go do pracy z jasnym stałkami przy użyciu bocznych AF.
    Jan Pawlak - jak Ci się chce, to zrób ten sam test jakąś jasną stałką, nie wiem, możesz masz jakąś 50-kę ?

W tym wszystkim najgorsze jest to, że tak naprawdę nie ma alternatywy. No bo czy koszmarnie drogi 1DX rzeczywiście jest pozbawiony tego problemu ? Ma niby ten sam układ AF (wiem, 2 procesory więcej), więc ten też może pudłować bocznymi.
    6D - może to jest rozwiązanie ? Pomijam brak joysticka do punktów AF - po prostu mega utrudnienie, zupełnie niezrozumiałe w body za 6k PLN. I to tyle jeśli chodzi o Full Frame. Może 7D2 lepiej ostrzy na bocznych, ale to już nie FF. I tak oto sobie ten cały Canon leci w pręta, ciągle chyba odcinając kupony od hitu, jakim niewątpliwie był EOS 5D (Mark I).
    Te wnioski są praktycznie w 100% zbieżne z moimi. Długo testowałem, sprawdzałem i podmieniałem różne elementy. Wniosek jak wyżej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Szkoda ze nie mieszkasz blizej. Chetnie bym sprawdzil twoja puche bo co testowalem na kilku sztukach i to samo
    Ja testowałem na 4 X 5D2 puszkach i na 6D. Różne obiektywy-to samo. Dla mnie to wada nie do zaakceptowania. Sprawą u mnie trwała około roku i w zasadzie pozbyłem się większości sprzętu do dziś. Dziękuję za takie coś. Puszkę kupiłem głównie dla AF i bocznych. Sprawdzanie na 2.8 nie ma najmniejszego sensu (chyba, że 16-35L, wtedy i tak boczne nie trafiają, FF).

Po ci mi sprzęt, który w żarowym świetle nie trafia z jasnymi szkłami (1.4-2.0) a na szkłach, na których nie da się przekadrowywać nie działają boczne.

Apropos Panów z FotoPLus w Katowicach to nie powinni być twoją sytuacją zaskoczeni bo dokładnie taką samą akcję robiłem około rok temu.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 03-01-2015 o 14:34
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów