Strona 353 z 372 PierwszyPierwszy ... 253303343351352353354355363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 521 do 3 530 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Dobrze ale mi centralny siada jak należy. Ja mam problem z bocznymi.
    I im większa odległość tym jest to bardziej widoczne.
    xxkomarxx Nie chcę żebyś to co pisałem odbierał za jakąś wrogość. Zgadzam się że sprzęt za tyle kasy który zwykle ma zarabiać, powinien działać jak należy. Af to był jeden z powodów dla którego zmieniłem 7D właśnie na 5DIII. Tam miałem tak że po pewnym czasie AF stawał się coraz bardziej niepewny. Być może martyca która się czyściła zsypywała brud na czujniki, tego nie wiem. Mam nadzieje że tu w piątce będzie dobrze.
    Tak jak pisałem wcześniej, ja z AF 400/2.8 i 70-200/4 jestem zadowolony nawet na bocznych. Problemem jest bardziej 85/1.8 i nie tylko na bocznych, ale ta np. na 7D wogóle potrafiła mieć FF 2metrowy na dystansie 4-5m. Tym bardziej wkurza fakt że to moje jedyne szkło kupowane w sklepie stacjonarnym i wybierane z kilku sztuk. Tu w 5dIII jest i tak o niebo lepiej.
    Jak będę miał czas to potestuję boczne i podziele się wynikami.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

To poczytajcie
    Manual Focusing | ZEISS International ,
    szczególnie rozdział Electronic focusing aids: fast, but not always perfect.
    Każde urządzenie ma skończoną dokładność.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

znamy, znamy
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    To poczytajcie
    Manual Focusing | ZEISS International ,
    szczególnie rozdział Electronic focusing aids: fast, but not always perfect.
    Każde urządzenie ma skończoną dokładność.
    jezali zalozy sie za mala tolerancje bledu ostrzenia , to af bedzie szukal wiecznie - takl dlugo az przypadkowo zajmie te pozycje spelniajaca kryterium .

skutki sa jeszcze inne zupelnie nieprzywidywalne.
    te wszystkie badania , pomiary rozdzielczosci , wykresy nalezy rozumiec jako " nie nizsza niz.." w rzeczywistosci w ktorejs tam probie trafi sie przez przypadek taka nastawa elementu ostrzacego , ze na przyslonie 2,8 dostaniesz wyzsza rozdzieczosc niz normalnie na ogol na 5,6. Moze sie zdazyc , ze na 5,6 takiej nastawy nie dostaniesz nigdy albo i przypadkowo dosyc szybko.

nie raz zdziwilem sie ze po ilus tam pomiarach , nagle na 2,8 wyszlo MTF jak dla przyslony 5,6 - element ostrzacy zajal przypadkowo jakas tam pozycje , ze obiektyw osiagnal rzeczywiscie tak wysoka rozdzielczosc.
    tylko ze prawdopodobiuenstwo i powtarzalnosc sa b. niskie.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    xxkomarxx Nie chcę żebyś to co pisałem odbierał za jakąś wrogość. Zgadzam się że sprzęt za tyle kasy który zwykle ma zarabiać, powinien działać jak należy. Af to był jeden z powodów dla którego zmieniłem 7D właśnie na 5DIII. Tam miałem tak że po pewnym czasie AF stawał się coraz bardziej niepewny. Być może martyca która się czyściła zsypywała brud na czujniki, tego nie wiem. Mam nadzieje że tu w piątce będzie dobrze.
    Tak jak pisałem wcześniej, ja z AF 400/2.8 i 70-200/4 jestem zadowolony nawet na bocznych. Problemem jest bardziej 85/1.8 i nie tylko na bocznych, ale ta np. na 7D wogóle potrafiła mieć FF 2metrowy na dystansie 4-5m. Tym bardziej wkurza fakt że to moje jedyne szkło kupowane w sklepie stacjonarnym i wybierane z kilku sztuk. Tu w 5dIII jest i tak o niebo lepiej.
    Jak będę miał czas to potestuję boczne i podziele się wynikami.
    Nawet nie sądziłem że mnie w jakikolwiek sposób atakujesz. Moja złość jest bardziej skierowana na sprzęt który nie jest tani.
    Żeby była jasność ja nie robie testów bateryjek czy cegieł. Zapinam 85L ustawiam np 2.0 i robię zdjęcie budynku który znajduje się 50m dalej. Centralny ok ale boczne to już tragedia. Dodając do mikroregulacji +10 dla lewej strony wówczas jest super tylko dla tego punktu, bo reszta wiadomo.
    Portreciki z bliska też problem bo nie ma szans trafić bocznymi. A mając jasną stałeczkę chce się korzystać z możliwości jakie daje. Przekadrowywać sobie mogę w 5dmk2 ale w dobrych warunkach nawet ta puszka trafia na bocznych. Tu wywaliłem 11k i ****. A serwis mi wraca aparat i mówi że jest ok. Ustawione wg zalecen producenta. To nie wiem jak ten Canon to sobie tam wydumał, ale zrobili to źle.
    I straszenie że wysyłanie do nich aparatu wg nich sprawnego może skończyć się naliczeniem opłaty. Skandal po prostu.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

xxkomarxx sprawa jest dosc nieprzyjemna, poniewaz dwie sztuki pochodzace z roznych dystrybucji tak maja.

Jesli istnieje taka mozliwosc idz do sklepu i sprawdz trzecia puszke.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    xxkomarxx sprawa jest dosc nieprzyjemna, poniewaz dwie sztuki pochodzace z roznych dystrybucji tak maja.

Jesli istnieje taka mozliwosc idz do sklepu i sprawdz trzecia puszke.
    Sprawdzalem nawet kilka i w sklepie i znajomych jest to samo. Mniej lub bardziej widoczny ff. Jedna sztuka byla prawie prawie dobra, co by sugerowalo ze jednak ten sprzet moze dzialac. Albo ja mam pecha albo canon wypuscil cos z usterka. Bede reklamowal tak dlugo az naprawia albo wymienia na wolna bez wad moze byc nawet 1dx :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Przyjechało moje 5D3 z serwisu.

Oto efekty:

Dla przypomnienia - jak było przed naprawą:

Co zrobiono w serwisie:
    1. Regulacja AF do wzorca
    2. Firmware 1.2.3
    3. Może być również konieczna regulacja AF do body obiektywów współpracujących z aparatem

Na tę chwilę z punktu 3. nie zamierzam korzystać :-) Wyregulowali to tak dobrze, że trzeba się przyjrzeć by odróżnić które zdjęcie zrobiono przy użyciu bocznego punktu AF. A wysłałem samo body, bez szkieł.
    Znów jest moc w moim zestawie 5D3 + 50L :-)

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez MateuszJ ; 10-12-2014 o 01:17
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

MateuszJ, poważnie przed kalibracją na bocznym punkcie tak działał?
    Może to jest jakieś pojedyncze nietrafienie?

550D na bocznych takich jaj nie robi

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    MateuszJ, poważnie przed kalibracją na bocznym punkcie tak działał?
    Może to jest jakieś pojedyncze nietrafienie?

550D na bocznych takich jaj nie robi
    Nie ma co porownywac cropa do FF

Strona 353 z 372 PierwszyPierwszy ... 253303343351352353354355363 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów