Pokaż wyniki od 3 481 do 3 490 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Zaciekawiłeś mnie bo ja używam w 99% środkowego.
    Proszę, opisz dokładnie/szczegółowo jak i dlaczego to robisz, uzasadnij, może wreszcie postaram się zmienić mój nawyk.
    Nabrałem go dawno temu (analog) kiedy tylko tak można było pracować.

jp
    Zacznijmy moze od techniki, zawsze wybrany mam precyzyjny AF czyli kwadrat w kwadracie (ostatnio nawet cicha migawka poszla w odstawke - mniejszy shutter lag). Focusuje na oko, pre-focus 1-3x nastepnie zdjecie bez czekania czyli wciskamspust migawki do konca (focus, focus, focus-zdjecie). Za kazdym razem puszczam spust zeby focus trafil i nie musial bladzic. Gdy robie zdjecie nie trzymam na focusie i sie nie gibam tylko w ulamku sekundy zaraz po zlapaniu focusu robie zdjecie (nie mysle czy zlapal nie czekam na potwierdzenie, wciskam spust do konca i ma byc). Dzwiek AF'u mam wylaczony i jedyne co mi moze "pikac" to ST-E3-RT poniewaz nawet w 600'kach dzwiek mam wyciszony. Nie wiem czy dobrze to wytlumaczylem ale... inaczej sie chyba nie da.

Dlaczego? nie chce tracic pixeli i kadruje w aparacie. Nie zawsze sie da jakbym tego chcial, poniewaz w dalszym ciagu punkty AF nie obejmuja calosci wizjera.
    Nie stosuje techniki focus/recompose - czesto na szybkich szklach glebia ostrosci sie przesuwa no i mozna sie "gibac". Przy nawet 2.8 na 200mm robiac headshot'a mozna z oczu zjechac na nos. Staram sie trzymac zasad trojpodzialu itp. Dlatego ten centralny nie zawsze dla mnie sie sprawdza.

W 60D robilem to samo, B.szybko mozna tam wybrac punkt AF i dosc dobrze sa one rozstawione.

W 5D3 nie obchdzi mnie ktory jest cross type ale czasem to poprostu czuc (nie lapia tak szybko gdy nie maja sie czego zlapac).

Mam nadzieje, ze pomoglem
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 18-11-2014 o 00:09

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów