Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
Jan Pawlak,

Dzięki za pochylenie się nad problemem.
E no jednak masz silnie nieostre zdjęcie na bocznym (przykład najmniej ostrego zdjęcia). I chyba wiem, dlaczego masz takie wyniki - robisz test relatywnie ciemnymi szkłami - na F2.8 to ja też mam lepsze wyniki, bo GO jest większa. Generalnie Twój test potwierdza mój - boczne punkty AF są niedopracowane i rozjechane względem centralnych.

--- Kolejny post ---

robertskc7

Na 24LII rozjazd między centralnym AF a bocznym będzie mniej widoczny, bo to szkło daje większą GO, nawet na 1.4, od 50mm/F1.4 czy 85mm/F1.4. Ja sam na mojej 35L zapiętej do 5D3 aż takich rozjazdów nie obserwuję.
Problem wychodzi w całej okazałości dla dłuższych ogniskowych i małych wartościach F, np. 50mm/F1.8. Body 5D3 jest zwyczajnie niedopracowane i nie polecałbym go do pracy z jasnym stałkami przy użyciu bocznych AF.
Jan Pawlak - jak Ci się chce, to zrób ten sam test jakąś jasną stałką, nie wiem, możesz masz jakąś 50-kę ?

W tym wszystkim najgorsze jest to, że tak naprawdę nie ma alternatywy. No bo czy koszmarnie drogi 1DX rzeczywiście jest pozbawiony tego problemu ? Ma niby ten sam układ AF (wiem, 2 procesory więcej), więc ten też może pudłować bocznymi.
6D - może to jest rozwiązanie ? Pomijam brak joysticka do punktów AF - po prostu mega utrudnienie, zupełnie niezrozumiałe w body za 6k PLN. I to tyle jeśli chodzi o Full Frame. Może 7D2 lepiej ostrzy na bocznych, ale to już nie FF. I tak oto sobie ten cały Canon leci w pręta, ciągle chyba odcinając kupony od hitu, jakim niewątpliwie był EOS 5D (Mark I).
Chyba nie doczytałeś dokładnie.
Na bocznych był rozrzut ostrości, środkowy "obrazek" to najlepsza ostrość bocznego AF a prawy to najgorsza ostrość bocznego AF z tych 10 które zrobiłem.
Ale najlepsza ostrość wyznaczona przez boczny punkt AF (środkowy "obrazek") jest taka sama jak ostrość środkowego AF (lewy "obrazek")

Dla mnie jednoznacznie wynika, dla mojego body, że dla systemu AF :
- środkowy punkt AF ma mały/znikomy rozrzut wyznaczania odległości
- boczny AF ma rozrzuty, przy prawidłowym wyznaczeniu robi to tak dokładnie jak środkowy

Nie mam stałki, ale test jest szybki i łatwy, możesz zrobić i podzielić się wynikiem

jp