Strona 335 z 372 PierwszyPierwszy ... 235285325333334335336337345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 341 do 3 350 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Dziś przeglądałem sobie sample z 5D III pod kątem użyteczności rozstawienia punktów AF i wyszło mi że dla mnie naj będzie 41 lub 9, wtedy wszystkie mam krzyżowe
    teraz pytanko do posiadaczy: czy zauważyliście jakieś zmiany w precyzji bądź szybkości pracy AF przełączając 41 lub 9? Jak wychodzi w praktyce?

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Ja używam tylko krzyżowych i jeżdżę sobie po nich jak chcę i gdzie potrzebuję. Dla mnie cymes.
    Marki trzy.

Uzależniony Awatar PoulN

Na codzień do nie wymagających "zadań" używam 15pkt i poszerzony punkt af - "krzyżyk".
    Działa to bdb bo jako wspomagające łapią się też krzyżowe....

Nie dość że punkty są mocno skoncentrowane w środku kadru to po brzegach dali słabsze, czasem zupełnie nie rozumiem inżynierytykierów...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 14-01-2014 o 11:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

W zasadzie przy one-shot używam środkowego precyzyjnego, Ewentualnie któregoś krzyżowego na krawędzi. Serwo najczęściej na strefie ale czasem też po wszystkich punktach z autowyborem.
    .

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Na codzień do nie wymagających "zadań" używam 15pkt i poszerzony punkt af - "krzyżyk".
    Działa to bdb bo jako wspomagające łapią się też krzyżowe....
    Ja robię tak samo, z tym, że na stałe mam ustawione 61 a "biegam" na boki rozszerzonym krzyżowym.
    Precyzyjny sprawda się w portretach przy płytkiej głębi ostrości.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja robię tak samo, z tym, że na stałe mam ustawione 61 a "biegam" na boki rozszerzonym krzyżowym.
    Precyzyjny sprawda się w portretach przy płytkiej głębi ostrości.
    owszem, używanie punktów krzyżowych przy płytkiej GO to bardzo pomocne

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Nie wiem czy to moje szczescie czy nie ale podczas pierwszego slubu 2 tygodnie temu obilo mi sie body o body I pekla mi szybka gornego ekranika. Nie ma dziory ani nic poprostu jest peknieta. Albo mialem niefarta albo jest slabsza niz w starszych piatkach bo MKI I MKII dyndaly razem przez 4 lata I zadnych uszkodzen. Tu pierwszy stuk dolem gripa z MKII I pekniecie

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Miasto
    New York

Co do wątku "obdzierania" korpusu z farby - używam czegos takiego :
    Amazon.com: Fotga Vintage Style Protective Leather Camera Case, Bag for Canon EOS 5D MARK II III 24-105mm Lens: Camera & Photo

Amazon.com: Westlinke Protective Dark Brown Crocodile PU Leather Case Bag/Cover for Canon EOS 5D Mark III Cam: Camera & Photo

Umieściłem linki do sklepu amazon, nie wiem czy to dozwolone, chcialem tylko pokazać o co mi chodzi. Jak dla mnie bardzo praktyczne, dosc dobrze chroni przed uszkodzeniami w transporcie np w zwykłej torbie, gdy nie chcę sie rzucać w oczy z fotograficznym plecakiem czy torbą. Część przymocowana do aparatu chroni bardzo dobrze jego dolną część i boki. Nie przeszkadza w normalnym użytkowaniu, mankamentem jest ze trzeba odkrecac śrubę statywową żeby dostać się do komory baterii czy wymienic karte. Mnie to za bardzo nie przeszkadza. Obiektyw 24-105 mieści się razem z założoną w sposób "transportowy" osłoną przeciwsłoneczną.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Nie wiem czy to moje szczescie czy nie ale podczas pierwszego slubu 2 tygodnie temu obilo mi sie body o body I pekla mi szybka gornego ekranika. Nie ma dziory ani nic poprostu jest peknieta. Albo mialem niefarta albo jest slabsza niz w starszych piatkach bo MKI I MKII dyndaly razem przez 4 lata I zadnych uszkodzen. Tu pierwszy stuk dolem gripa z MKII I pekniecie
    Mk3 Jest delikatniejszy ogólnie lub sprawia takowe wrażenie, aż strach się bać co będzie z MkIV, 60D w wersji FF? (a nie to już jest 6D - żart ) albo na odwrót zaraz sie okarze ze plastik w xxxD bedzie wytrzymalszy niz magnez w xD (patrz linki strone wczesniej). W końcu zawodowiec (taki co jego jedynym źrodłem utrzymania jest foto) czy pół (tylko dorabia) zarabia na sprzęcie często zmienia narzedzie pracy i nie chuha na niego codzinnie czyszcząc ściereczką, czy budowlniec zakłada na wiertarkę pokrowiec?
    Nie-zawodowiec kupuje zazwyczaj aparat na długie lata i raczej o niego dba jak może.

Cytat Zamieszczone przez Gborek69 Zobacz posta
    Co do wątku "obdzierania" korpusu z farby - używam czegos takiego :
    Amazon.com: Fotga Vintage Style Protective Leather Camera Case, Bag for Canon EOS 5D MARK II III 24-105mm Lens: Camera & Photo

Amazon.com: Westlinke Protective Dark Brown Crocodile PU Leather Case Bag/Cover for Canon EOS 5D Mark III Cam: Camera & Photo

Umieściłem linki do sklepu amazon, nie wiem czy to dozwolone, chcialem tylko pokazać o co mi chodzi. Jak dla mnie bardzo praktyczne, dosc dobrze chroni przed uszkodzeniami w transporcie np w zwykłej torbie, gdy nie chcę sie rzucać w oczy z fotograficznym plecakiem czy torbą. Część przymocowana do aparatu chroni bardzo dobrze jego dolną część i boki. Nie przeszkadza w normalnym użytkowaniu, mankamentem jest ze trzeba odkrecac śrubę statywową żeby dostać się do komory baterii czy wymienic karte. Mnie to za bardzo nie przeszkadza. Obiektyw 24-105 mieści się razem z założoną w sposób "transportowy" osłoną przeciwsłoneczną.
    Fajne choć wolałbym na sam aparat bez obiektywu i czarne są takie ale niestety z chinskiej śmierdzącej gumy...

Swoją drogą wiem z doświadczenia (i pewnie nie tylko ja) że coś włożone do "czegoś" mówimy o pokrowcach, case`ach, etuiach itd też potrafi się "wytrzeć" choć napewno w mniejszym stopniu niż bez, a to dlatego ze ochraniacz taki caly czas "pracuje" na sprzęcie również ocierając o niego.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 15-01-2014 o 13:10

Coś już napisał

Efekt mory - jak sobie z nim poradzić? Macie jakieś pomysły? Mora jaką generuje to body jest strasznie upierdliwa, jazda pędzelkiem w LR po każdym ze zdjęć zaczyna być irytująca. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Fotografując np. odzież i chcąc uzyskać dość duży plik, wiernie oddane detale itp., mora jest nieunikniona, może coś źle robię, nie umiem, nie wiem... Dopiero jak odejdę od fotografowanego obiektu i zgubię tym samym detale, mora jest mniejsza lub ustępuje. Oczywiście z definicji mory wynika, że pojawi się ona właśnie w momencie gdy chcemy uzyskać dużą szczegółowość fotografowanego obiektu, a jego struktura/powierzchnia jest dość specyficzna i powoduje zjawisko interferencji.

Czy wszystkie lustrzanki tej klasy mają z tym taki problem? Sądziłem, że Canon poradzi sobie z tym lepiej. Przykład na załączonym zdjęciu.

Problem miał być w większym stopniu rozwiązany, tak czytałem na temat nowej 5'tki. Zresztą, nie widnieje w spisie modeli, których problem ten dotyczy. Być może nie zaktualizowali listy o nowe modele aparatów.

http://www.canon.pl/Support/Consumer...age=1&type=faq
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 23-01-2014 o 14:34

Strona 335 z 372 PierwszyPierwszy ... 235285325333334335336337345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów