Strona 329 z 372 PierwszyPierwszy ... 229279319327328329330331339 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 281 do 3 290 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Na chwilę obecną zauważyłem tą oto poprawkę.

Fixes a phenomenon in which the LCD monitor may show a line of false color along boundaries of high contrast.
    Naprawiono błąd, w wyniku którego monitor LCD może wyświetlać linię w nieprawidłowym kolorze wzdłuż granic bardzo kontrastowego obszaru.
    Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 31-10-2013 o 00:01

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Wczoraj strzeliłem 30 sek ekspozycje na iso 100 - wcześniej troche live view - oto wynik

https://www.dropbox.com/sh/m1docdgxna0a4kv/JXnSBQwkUL - download. Darmowy hosting plików.

Do piątku mogę oddać aparat i wymienić na nowy - pytanie czy jest sens? Już raz po zakupie remapowałem matryce.

Wogóle jest jakaś 5'tka z "czystą" matryca?
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 31-10-2013 o 01:46

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Wczoraj strzeliłem 30 sek ekspozycje na iso 100 - wcześniej troche live view - oto wynik
    Nie spotkałem puszki która na nagrzanej matrycy nie miała by defektów pikseli, zwłaszcza przy dłuższym czasie.
    Możesz włączyć mapowanie defektów matrycy (ręczne czyszczenie matrycy na 30s), ale w tym przypadku niewiele to da.

Sklepy bez problemu przyjmują 5D III z przebiegiem 300 zdjęć?

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta

https://www.dropbox.com/sh/m1docdgxna0a4kv/JXnSBQwkUL - download. Darmowy hosting plików.

Do piątku mogę oddać aparat i wymienić na nowy - pytanie czy jest sens? Już raz po zakupie remapowałem matryce.

Wogóle jest jakaś 5'tka z "czystą" matryca?
    Zremapuj jeszcze raz. Czy na pewno dobrze remapowałeś? Teoretycznie conajmniej 30 sekund manualnego czyszczenia matrycy ale lepiej dać prawie minutę bo te 30 sekund to może być różnie odliczane.
    Najwięcej hot pikseli pojawia się na początku życia matrycy - potem jest z tym coraz spokojniej.

Inna sprawa że przy długich ekspozycjach tego typu zdjęcia zawsze mają podobną ilość hot pixeli - włącz odejmowanie ciemnej klatki

Coś już napisał

Cześć, wykonałem test polegający na zrobieniu fotografii z założonym przednim dekielkiem. Zdjęcie zostało wykonane przy czasie 30s i ISO 3200. Wynik mnie nie zadowolił, tzn. wzbudził pewien niepokój. Prosiłbym Was o opinię czy oddać sprzęt do serwisu czy dać sobie spokój? Wiem, wiem... iść i robić zdjęcia. Sprzęt jest na gwarancji, zakupiony w tym miesiącu. Pytanie czy serwis cokolwiek poprawi, wykona remapowanie matrycy? Wykonałem ręczne czyszczenie matrycy z czasem 30s i nawet 1 minuta. Wynik w załączniku, w sumie żadnych pozytywnych zmian.

Główne pytanie, czy wynik jest na średnim, akceptowalnym poziomie czy bad/hot/dead pixeli jest zbyt wiele i nie zastanawiać się oddając sprzęt w ramach gwarancji.

JPEG z RAW'a
    http://www.sendspace.com/file/fsd0wu
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 31-10-2013 o 10:00

Bywalec

Domyślnie

Ludzie po o wy to robicie? Teraz noce nie przespane, tyle kasy wydane, a tu hotpixele, katastrofa. Powiedz jak często robisz zdjęcia wewnętrznej strony dekielka? I to jeszcze na ISO 3200.No chyba, że to jest podstawą Twojej fotografii - to wtedy reklamuj, ale nie znajdziesz aparatu ze współczesną matrycą CMOS bez hotpixeli. A tak na poważnie, odpuść sobie. Jeśli przy normalnej ekspozycji nie ma deadpixeli, podkreślam deadpixeli, to z matrycą jest wszystko ok.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 31-10-2013 o 10:07

Miasto
    Londyn

W UK mamy zwrot towaru do 14 dni, wymiana na nowy do 21. Po tym okresie gwarancja Canona tylko zostaje.

Mapowanie moge zrobic ale dosc duzo tych pixeli strace (cala matryca swiecila).

Troche lipa, robisz filmik chcesz pstryknac fotke a tam kilkanascie kropeczek tu i tam wychodzi.

@up - z tym 3200 iso przesadziles. Zrob na iso 100.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 31-10-2013 o 10:43

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

wg mnie iso 3200 to troche bez sensu bo wtedy dochodzi szum matrycy, zrob test na iso 100 lub 200 nie wiecej.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mnocon Zobacz posta
    @up - z tym 3200 iso przesadziles. Zrob na iso 100.
    Cytat Zamieszczone przez mnocon Zobacz posta
    wg mnie iso 3200 to troche bez sensu bo wtedy dochodzi szum matrycy, zrob test na iso 100 lub 200 nie wiecej.
    Przy ISO 100 i czasie 30s jest "jakby czarno" O ile test taki jest przy tych ustawieniach wiarygodny bo wcześniej mimo wysokiego ISO było widać jasne białe/czerwone piksele, które wyraźnie odznaczały się na tle szumu matrycy. W każdym razie przy tych parametrach nic nie świeci np. na biało czy czerwono pod warunkiem, że czegoś nie przeoczyłem. Poniżej sznurek do JPEG'a z RAW'a.

Download _MG_0463.jpg from Sendspace.com - send big files the easy way

Miasto
    Londyn

Umnie jest masakra po 5 min video. Ekspozycja 30 sek iso 100. Ale niby matrca ciepla troche

https://www.dropbox.com/sh/m1docdgxna0a4kv/JXnSBQwkUL

Pytanie czy nie za duzo tego?

Strona 329 z 372 PierwszyPierwszy ... 229279319327328329330331339 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów