Strona 323 z 372 PierwszyPierwszy ... 223273313321322323324325333 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 221 do 3 230 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez slimczens Zobacz posta
    Witam,

poszukuję odpowiedzi na pytanie jak najlepiej ustawić jasność wyświetlacza LCD aby jak najlepiej odzwierciedlał od wykonane zdjęcia. Niestety automatyczne ustawienia czasami się mylą.....

Z góry dziękuje
    Najlepiej w ogóle nie patrzeć na wyświetlacz :-)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Witam,

poszukuję odpowiedzi na pytanie jak najlepiej ustawić jasność wyświetlacza LCD aby jak najlepiej odzwierciedlał od wykonane zdjęcia. Niestety automatyczne ustawienia czasami się mylą.....

Z góry dziękuje
    Podlacz jakis porzadnie skalibrowany monitor do zastosowan DTP, to bedziesz mial pieknie

A tak na serio, to chyba lepiej sie przedstawic najpierw w pierszym poscie na forum i troszke poczytac, niz zaczynac od takich pytan

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Witam,

Z góry dziękuje
    Raczej nie dasz rady ustawić, chyba że robisz ciągle w bardzo podobnych warunkach oświetleniowych. Ile razy wierzę wyświetlaczowi tyle razy jestem oszukany. Histogram to podstawa, z niego odczytasz czy biały wyszedł biały, czy nie ma przepałów itp.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

i historiogram przekłamuje.
    spróbuj wyłącznie na jego podstawie ocenić, czy zdjęcie wyszło poprawnie naświetlone gdy focisz np. na koncercie, albo uprawiasz np. strobbing w plenrze i chcesz wprowadzić korekty mocy błysku.
    ja historiogramu wogóle nie używam.
    wyłącznie RAW + wbudowany światłomierz + podgląd LCD

wracając do tematu, najbardziej wierne odzwierciedlenie wyswietlania w LCSD uzyskuje się w jasnosci pracujacej w trybu auto, regulacja jasnosci - skrajnie w lewo (obraz sciemniony)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    i historiogram przekłamuje.
    Ten Canonowski tak, gdzieś widziałem raw histogram w ML, powinien działać tak samo jak w ACR/LR

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Hmmm... w 36 minucie okazuje się, że 5d3 ma sporo wiecej aberracji chromatycznej niz 6D....
    Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    No bo przecież mark3 jest gorszy od 6d, w końcu jest starszy, nie?
    Nie o to chodzi, ja raczej mam watpliwości czy ten test jest wiarygodny.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie o to chodzi, ja raczej mam watpliwości czy ten test jest wiarygodny.
    Nie tylko Ty; i to poważne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

No przecież to była ironia z mojej strony. Ten gość to nieudolny fotograf próbujący zrobić kasę na początkujących. Wszystkie jego tutoriale i pseudo testy to żenada której celem jest sprzedaż cudownej książki. Faktem jest że 5dmk3 odrobinę bardziej szumi na ekstremalnych czułościach, ale co ...? Sam tworzy aberacje? No sorry, ale to chyba wada obiektywu a nie body. Mógł użyć dwóch różnych obiektywów. Ale IMHO okazał się idiotą wykazując to jako wadę aparatu.
    Ostatnio edytowane przez fro ; 02-08-2013 o 23:59

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    [...]Faktem jest że 5dmk3 odrobinę bardziej szumi na ekstremalnych czułościach, ale co ...? [...]
    Bardziej szumi, bo ma mniej (lub nie) odszumione RAW'y na wysokich ISO w odróżnieniu od 6D, który ma z tego powodu gładsze (czyli ładniejsze ) i ..pozbawione części najdrobniejszych szczegółów obrazki. Kto chce, ten to zobaczy na RAW'ach zamieszczonych tutaj. To jest moim zd. wyłącznie odszumienie - detali jest mniej, a byłoby więcej gdyby matryca 6D była "lepsza" czy "nowszej generacji".
    No to teraz czeka mnie ekskomunika lub jeszcze co gorszego .

Coś już napisał Awatar krzysiek187
    Miasto
    Waw

czy mógłbym poprosić o opinię oraz przykładowe zdjęcia tej puszki z 100-400 4.5-5.6 + Extender EF 1.4x III i Extender EF 2x III?
    jak AF działa?
    jaki mamy obrazek korzystając z tych extenderów z ww. obiektywem (na różnych ogniskowych) np. o świcie na skraju lasu?
    do jakiej wartości ISO należy ustawiać?
    30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Strona 323 z 372 PierwszyPierwszy ... 223273313321322323324325333 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów