5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Jeśli macie ustawione domyślnie ustawione ostrzenie na spuście migawki, to pamiętajcie, że spust dociśnięty do połowy blokuje również ekspozycję. Ma to oczywiście znaczenie po przekadrowaniu obrazu, kiedy myśląc, że mamy zablokowaną ostrość i ustawiamy kadr, blokujemy jednocześnie ekspozycję - która ze sporą szansą będzie inna w "nowym" kadrze. Sam, ponieważ pracuję wyłącznie punktem środkowym (i to od czasów 10D), zawsze miałem oddzielone ostrzenie od spustu migawki - w starszych aparatach ustawione było pod gwiazdką (czyli domyślnie AEL), w nowszych pod gwiazdką lub przyciskiem AF-ON. Warto jeszcze pamiętać, że jak pracujemy jasnymi szkłami (1.2-1.4), to niezależnie od powyższego ekspozycja będzie "za ciemna" w przypadku naświetlania na duże otwory przysłony, gdzie jest kolosalna winieta. W takiej sytuacji faktycznie pomocne będzie ustawienie korekty EV na plus, ale trzeba pamiętać o tym przy zmianie szkieł lub po domknięciu przysłony.
Nieprawda - spust nie blokuje ekspozycji, a jedynie uruchamia pomiar ekspozycji. Po to istnieje przycisk "gwiazdka", bo to on z założenia służy do blokowania ekspozycji. Do spustu blokadę ekspozycji można dopiero przypisać w ustawieniach własnych, w przeciwnym wypadku parametry ekspozycji (w trybach auto/semi-auto) będą się zmieniać przy przekadrowywaniu, mimo wciśniętego do połowy spustu migawki. Tak jest w 5D3 i w innych chyba też, choć nie pamiętam już i głowy nie dam.
Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 30-06-2013 o 17:12
Zawsze chciałem żeby spust wciśnięty do połowy blokował również ekspozycję W poprzednich aparatach nie mogłem sobie z tym poradzić a teraz tak mam. Które ustawienia przypisują blokadę ekspozycji do spustu?
Bajki do kwadratu opowiadasz. Spust migawki domyślnie uruchamia AF i pomiar ekspozycji, ale jej (ekspozycji) nie blokuje, dopóki mu nie przypiszesz tej funkcji. Ponadto nie ma to (blokada AE ) żadnego związku z trybem pomiaru ekspozycji, co zresztą byłoby nielogiczne. Możesz (w 5D3) przypisać spustowi samo blokowanie ekspozycji, sam pomiar ekspozycji, lub (domyślnie) pomiar ekspozycji i AF. Nie możesz przypisać do spustu - blokowania ekspozycji i AF jednocześnie.
W zasadzie zamiast tego lepsza byłaby możliwość przypisania dwóch funkcji do przycisku migawki
I wcale nie musisz mi wierzyć... Możesz to sam sprawdzić:
1. weź 5D3 do ręki (może być 6D, 50D i wiele innych też)
2. upewnij się że spust migawki ma ustawienia domyślne
3. ustaw tryb AV
4. ustaw tryb światłomierza na wielosegmentowy (to ważne!)
5. zmierz ekspozycję na ciemnym pomieszczeniu, wciskając przycisk migawki do połowy i trzymaj
6. przekadruj na okno i zrób zdjęcie
7. zobacz co Ci wyszło i podziel się spostrzeżeniami...
I jest to dość logiczne, ponieważ w trybie wielosegmentowym (w odróżnieniu od pozostałych) decydujące znaczenie w pomiarze ma punkt AF na którym ostrzyłeś, ponieważ zwykle jest to najważniejszy element kadru (np twarz).
Jeśli ostrzyłeś na coś bardzo jasnego niedoświetlenie jest prawie pewne.