Strona 311 z 345 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 101 do 3 110 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    To podepnij sobie pod przycisk z lupką funkcję powiększenia zrobionego zdjęcia do rozmiarów rzeczywistych dla aktywnego punktu AF.
    Chyba, że już to masz a chodzi Ci o mocniejsze niż 100% powiększenie, które wykręca się następnie rolką?
    mnie też drażni powiększanie kółkiem. Wole stary system przyciskami jak mam w 1Ds3 to pewnie kwestia przyzwyczajenia przez lata...
    L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    to pewnie kwestia przyzwyczajenia przez lata...
    Dokładnie. Mając 2 inne puszki z klasycznym powiększaniem zrobionego zdjęcia cięzko mi było na początku ogarnąć sposób wprowadzony w 5dIII. Teraz jest odwrotnie, sprawniej mi idzie ten nowy
    .

Uzależniony

szybciej jest nacisnąć plusik jak w starszej puszcze niż przycisk i kręcenie kółkiem
    chodzi mi o dowolne powiększenie - raz takie a raz inne - tego pod lupkę nie podepnę

Witam Wszystkich.
    Jestem tu nowy. Niedawno zakupiłem 5d mk III. To mój pierwszy aparat ze stajni canona. Mam z nim problem i przed oddaniem go na gwarancję powstrzymuje mnie tylko to że powoli zbliża się sezon. Chodzi o to że puszka pracuje głośno. W czasie pracy - po wciśnięciu spustu do połowy i kilka sekund po (kiedy w wizjerze są widoczne parametry ekspozycji) słysze w aparacie jakby cykanie świerszczy. Podobnie sprawa się ma podczas przeglądania zdjęć. Kiedy przyłożę ucho do obudowy aparatu - przód prawa strona - to mogę się poczuć jak na łące. Czy ktoś z użytkowników tego aparatu spotkał się z podobnym problemem.

Inną mocno denerwującą rzeczą jest to że podświetlenie punktów af jest widoczne jako czerwony błysk z obiektywu co mi się zdecydowanie nie podoba - przypuszczam że ten typ tak po prostu ma ale to rozwiązanie zdecydowanie mi się nie podoba.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez myk84 Zobacz posta
    Witam Wszystkich.
    Jestem tu nowy. Niedawno zakupiłem 5d mk III. To mój pierwszy aparat ze stajni canona. Mam z nim problem i przed oddaniem go na gwarancję powstrzymuje mnie tylko to że powoli zbliża się sezon. Chodzi o to że puszka pracuje głośno. W czasie pracy - po wciśnięciu spustu do połowy i kilka sekund po (kiedy w wizjerze są widoczne parametry ekspozycji) słysze w aparacie jakby cykanie świerszczy. Podobnie sprawa się ma podczas przeglądania zdjęć. Kiedy przyłożę ucho do obudowy aparatu - przód prawa strona - to mogę się poczuć jak na łące. Czy ktoś z użytkowników tego aparatu spotkał się z podobnym problemem.

Inną mocno denerwującą rzeczą jest to że podświetlenie punktów af jest widoczne jako czerwony błysk z obiektywu co mi się zdecydowanie nie podoba - przypuszczam że ten typ tak po prostu ma ale to rozwiązanie zdecydowanie mi się nie podoba.
    Sprawdziłem,... ahhh ta ciekawość
    Przy przyłożeniu aparatu do ucha, zamkienięciu okien/ drzwi i wymuszeniu na domowanikach 1min ciszy - faktycznie w absolutnej ciszy jakby wydobywało się "bzyczenie", ma to miesjce tylko podczas wyboru pól Af i podejrzewam że dźwięk ten emituje LCD w wizjerze? (w końcu TV też sobie bzyczą tyle że nieporównywalnie głośniej), lub jakiś podzespół odpowiedzialny za wyświetlanie parametrów i pól w wizjerze, dźwięku tego jednak w normalnym użytkowaniu nie sposób jest usłyszeć.

Jeśli u Ciebie jest to na tyle głośne że utrudnia użytkowanie - zaskocz pytaniem szpeców z Żytniej.

Odnośnie samego podświetlenia w ciemnych cenach i w sumie jednocześnie jego braku można powiedzieć w słoneczny dzień w wielu wątkach zaraz po zakupie pisałem/ narzekałem na to, po roku użytkowania mogę napisać z czystym sumieniem że było to szukanie "dziury w całym".
    Nic już nie przeszkadza, a do "czerwieni" w wizjerze przyzwyczaiłem się tak że przy przyłożeniu oka do 30D wręcz mi tego brakuje
    Emisja światła podświetlenia widoczne przez przednią soczewkę jasnych szkieł też mi nigdy nie stworzyły problemu...
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-03-2014 o 14:21

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Szkoda, ze nie zaczales stajni Canona od 1DX :-)
    Podswietlanie punktow AF widoczne jako czerwony blysk z obiektywu mozesz wylaczyc. A z oddaniem go na gwarancje faktycznie poczekaj do wiosny - moze jak te swierszcze poczuja jej powiew to same wyskocza z Twojego body :-)

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Pany, jak to jest z ta cala masa funkcji typu ALO, HTP, likwidacja winiety i aberracji czy wreszcie wyostrzanie i inne efekty w picture style - czy one wszystkie dotycza RAW czy JPG ? Nie moge tego doczytac w manualach..

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Tylko jpg.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Cytat Zamieszczone przez myk84 Zobacz posta
    W czasie pracy - po wciśnięciu spustu do połowy i kilka sekund po (kiedy w wizjerze są widoczne parametry ekspozycji) słysze w aparacie jakby cykanie świerszczy.
    Opis dźwięku i umiejscowienie wskazuje na moduł przetwornicy DC-DC. Jeśli mocno nie przeszkadza to raczej kłopotu nie ma. Większość układów impulsowych może generować takie piski. Np. mam ładowarkę do telefonu, która tak ćwierka od nowości.
    .

dr11 i MateuszJ dziękuję za odpowiedź. Czy to znaczy że każdy 5d mk III tak ma i nie świadczy to o jakimś felerze? (nic się za jakiś czas nie posypie..) Mam też pentaxa k-5 i poza ostrzeniem i bardzo przyjemną migawką aparat nie generuje innych dźwięków

Strona 311 z 345 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów