Juz po pierwszym zleceniu slubnym. Af jest super) wrzuce jutro kilka samoli. Iso uzywalne moim zdaniem do 12tys przy lekkim przeswietleniu zeby nie trzeba bylo pozniej podbijac...
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Dla kogoś kto zarabia na fotografii to nie koszt, tylko inwestycjaInwestycja która bardzo szybko się zwróci i jednoczesnie zaoszczedzi mnostwo czasu dzieki niezawodnosci i szybkosci pracy.
A jesli ktos nie zarabia na fotografii to i 5D2 + 35L mu nie potrzebne do hobbystycznego focenia![]()
Tak czy siak rozpatrywanie sprzetu w kategoriach ile to razy jest drozszy nie ma wiekszego sensu moim zdaniem bo kazdy ocenia dany produkt w/g wlasnych kryteriow i nie da sie obiektywnie ocenic ile razy cos jest lepsze od czegos innego
Subiektywnie, z perspektywy fotografii ktora wykouje 5D3 jest 1.5x drozszy ale tez 7 i 2/3 razy lepszy od 5D2
Nie, nie tylko AF jest lepszy, chociaz to glowny powod dla ktorego kupilem 5D3 - inne jest tez opoznienie samego spustu migawki ... nie wiem na czym to polega, nie przypatrywalem sie specyfikacji i milisekundom. Te 6fps kontra 3.8 to przepasc - dzis na quadach wyjalem 5D2 i jeszcze szybciej schowalem do torby. Na slubach natomiast na pewno bede uzywal obu.
Powtarzam to od poczatku - dla kogos komu liczy sie tylko obrazek i statyczny obrazek nawet 5D "pierwszy" wystarczy.
Kiedys sluby, reportaze i zdjecia sportowe robiono 300D, ale to nie znaczy ze tak powinno byc gdy na rynku dostepne sa lepsze rozwiazania. Seria 5D od samego poczatku powinna miec taki AF jak ma obecnie 5D3.
A cena? Cena jest akceptowalna i to bardzo![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 01-04-2012 o 13:09
"That's a bold statement". A to pierwszy z brzegu przykład, że jak jest tak jest, ale łatwo nie jest: http://mansurovs.com/what-is-moire
Dzwoniłem do Canona z pytaniem, czy jeśli oni zdejmą filtr IR (który -przynajmniej w 500D - usuwa się trudniej niż dolnoprzepustowy"), to zachowam - nie tyle - gwarancję - co możliwość dalszego u nich serwisowania. Odmówili, ponieważ "<<zbicie szybki IR>> nie znajduje się na liście serwisowej".
EOS - conditio sine Kwanon...
Usuwałem własnoręcznie morę z ciuchów z obrazków z P45+ i efekt był dobry, natomiast oczywiście mogę sobie wyobrazić takie przypadki, gdzie obraz będzie wyglądał jak kaszka. Nie jest przypadkiem, że D800E jest kierowany do kumatego użytkownika, a nie do masowego, dla którego wygodniejszym rozwiązaniem jest silniejszy filtr dolnoprzepustowy.
Tapatalk