Strona 300 z 372 PierwszyPierwszy ... 200250290298299300301302310350 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 991 do 3 000 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Coś już napisał

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

MC_ Ty masz 5D3? Czy stałeś przed takim wyborem jak ja? Znam część twoich wypowiedzi z forum więc wiem, że czasami są kontrowersyjne.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Mam 6D, bo na tamtego mnie nie stac. Ciebie tak, wiec o ile masz szkla, to bierz piatke.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez mirco Zobacz posta
    Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam. Może by jakoś zrobić taką skróconą analizę SWOT, czyli ogólnie mocne i słabe strony jednego i drugiego modelu. Niby wszystko oczywiste, tam mamy obudowę lepszą, AF lepszy, 2 sloty na karty, migawkę itp. A przy drugim: GPS, WiFi i - 3 EV. Ale może jest jakaś strona albo analityczna informacja o tym, aby nie wyważać otwartych drzwi. Może oddzielny wątek? Jakie robię zdjęcia. Nie jestem zawodowcem, utrzymuję rodzinę z innej działalności, ale stać mnie na jednego lub drugiego. GPS i WIFI to bardzo ciekawe rozwiązanie, bo dokupienie modułów do modeli nie posiadających tych bajerów jest cholernie drogie. Oczywiście bez tego też da się robić zdjęcia. Ale sterowanie aparatem z telefonu lub laptopa to super sprawa.
    Jeśli chodzi o wifi, to możesz kupić kartę SD z wifi (Eye-Fi) koszt znikomy.
    Miałem 6d w rękach i kompletnie sie nie przekonałem przede wszystkim do guzikologii. Wynika to zapewne z faktu, iż zawsze korzystałem z 5d1, 5d2 i xxD.
    Drugim powodem jest brak gwarancji na przebieg migawki.
    Stać Cię, to bierz 5d.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Dwa krótkie pytania:

Czy korzystacie często z picture style, czy wszystko macie ustawione na zero?

Czy jest na forum wątek o customizacji przycisków np. ulubione ustawienia etc.?
    Zero komentarzy?
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Coś już napisał
    Miasto
    Dusseldorf / Krakow

Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam. Może by jakoś zrobić taką skróconą analizę SWOT, czyli ogólnie mocne i słabe strony jednego i drugiego modelu. Niby wszystko oczywiste, tam mamy obudowę lepszą, AF lepszy, 2 sloty na karty, migawkę itp. A przy drugim: GPS, WiFi i - 3 EV. Ale może jest jakaś strona albo analityczna informacja o tym, aby nie wyważać otwartych drzwi. Może oddzielny wątek? Jakie robię zdjęcia. Nie jestem zawodowcem, utrzymuję rodzinę z innej działalności, ale stać mnie na jednego lub drugiego. GPS i WIFI to bardzo ciekawe rozwiązanie, bo dokupienie modułów do modeli nie posiadających tych bajerów jest cholernie drogie. Oczywiście bez tego też da się robić zdjęcia. Ale sterowanie aparatem z telefonu lub laptopa to super sprawa.
    Miałem podobny dylemat, dodatkowo dochodził do tego D800. Też nie robię zdjęć zawodowo, tylko dla siebie i dla swojej rodziny od kilkunastu lat. Skoro nie wiesz a Cię stać na jeden lub drugi, po przestudiowaniu specyfikacji (chyba to już zrobiłeś) idź do sklepu i weź do ręki oba. Ja postawiłem na body bardziej uniwersalne, wg mnie takim jest właśnie 5D3.
    I od razu przykład z poprzedniego weekendu - nie przypuszczałem wcześniej, że będę zmuszony "testować" AF w trybie servo, na bocznych punktach i na dodatek w paskudnym oświetleniu. Przeważnie robię zdjęcia bardziej statyczne, kiedy jest czas przekadrować. A tydzień temu ciężko by to było zrobić bez dobrego AF, moja córka na nartach jest bardzo szybka i na dodatek nieprzewidywalna, oczywiście w pozytywnym znaczeniu Nie mówię, że 6D nie dałby rady ale pewnie kilka fajnych kadrów pewnie bym nie uwiecznił.

Wi-fi, tak jak ktoś przede mną wspomniał -karty SD z wbudowanym Wi-fi są tanie, nie wiem czy tylko można sterować body za ich pomocą, ja używam karty do podglądu zdjęć na tablecie. GPS? Można do smartfona zainstalować jakiś route tracker, a potem zsynchronizować np. w Lightroomie - ja tak robię i jestem zadowolony, GPS mi baterii nie zżera w body.

Chłodna kalkulacja - kupić - zapomnieć o wcześniejszych dylematach. Pomimo początkowych problemów z szerokim obiektywem, po wizycie w serwisie, jestem w 100% zadowolony. No, może DR mógłby być na poziomie D800 ale podobno nie można mieć wszystkiego...

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Jeśli chodzi o wifi, to możesz kupić kartę SD z wifi (Eye-Fi) koszt znikomy.
    Miałem 6d w rękach i kompletnie sie nie przekonałem przede wszystkim do guzikologii. Wynika to zapewne z faktu, iż zawsze korzystałem z 5d1, 5d2 i xxD.
    Drugim powodem jest brak gwarancji na przebieg migawki.
    Stać Cię, to bierz 5d.
    Przecież jest gwarantowany przebieg 100tys.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 11-03-2013 o 13:55

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

6d ma gwarancję na 100.000, a gdzie to jest zapisane? może przeoczyłem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

dzięki za link z danymi technicznymi, ale gdzie to jest zapisane w warunkach gwarancyjnych?

Uzależniony Awatar PoulN

Nie mam pojęcia, ale przedstawiciel Canona na Polske w "Programie Fotograficznym Bez Nazwy" potwierdzał że ma 100tys. gwarantowane, czyli tyle co xxD. Mniej napewno nie, a więcej wątpie bo 5`tki mają 150tys.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 12-03-2013 o 17:51

Początki nałogu

Sam stoję przed wyborem 6D czy 5D mk III. Wiadomo, niektórzy twierdzą, że nie ma się nad czym zastanawiać, ale wbrew pozorom jest. Efekt końcowy w większości zdjęć będzie taki sam.
    Nie ma się nad czym zastanawiać, po ostatnim wyjeździe gdzie robiłem zdjęcia w pełnym słońcu, ciemnych klasztorach, pod wieczór na ulicy, w deszczu i śniegu Canonem 50D stwierdziłem, że trzeba sprzętu, który będzie uniwersalny czyli do wszystkiego - C5DIII. Masz kasę kupuj lepsze, masz umiejętności to dobrze wykorzystasz gorsze
    CMEHA - reszta to upgrade

Strona 300 z 372 PierwszyPierwszy ... 200250290298299300301302310350 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów